fbpx

Se bo četici nagrajenih sovražnikov Janeza Janše pridružila Nina Betteto?

Nina Betteto (foto: STA).

Kdorkoli je v zadevi Patria preganjal Janeza Janšo, je bil kasneje nagrajen: Milan M. Cvikl, Drago Kos, Goran Klemenčič, Rok Praprotnik, pa še kdo bi se našel. Kaže, da se bo seznamu nagrajenih sedaj pridružila še Nina Betteto, ki bo morda na Evropskem sodišču za človekove pravice zamenjala Boštjana M. Zupančiča.

Milan M. Cvikl je bil eden prvih, ki si je goreče prizadeval dokazati sum klientelizma, korupcije, netransparentnosti in negospodarnosti takratnemu predsedniku vlade v primeru Patria. Rok Praprotnik, nekoč novinar Dela in Dnevnika, se je proslavil z več kot 100 članki, ki so tako ali drugače blatili ime Janeza Janše in bil “nagrajen” z delovnim mestom v Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Pod imenovanje se je podpisal takratni predsednik države Danilo Türk. Praprotnik se je povsem brez izkušenj na področju bančništva zaposlil v NLB, ki je kasneje sklenila svetovalno pogodbo s podjetjem v lasti Draga Kosa. V enem letu je njegovo podjetje R. U. R. od NLB dobilo 765 tisoč evrov.

Obami nagrado za mir, Nini Betetto častne zasluge

Obama, ki je leta 2009 prejel Nobelovo nagrado za mir, se opravičuje Zdravnikom brez meja, ki so bili prav tako Nobelovi nagrajenci za mir leta 1999, ker je bombandiral bolnico v Kanduzu, kjer je umrlo vsaj 22 oseb.

Prav tako kot to, da so podelili Obami nagrado za mir je sporno, da naj bi bila druga, verjetno najbolj razvpita desna roka šefa vrhovnega sodišča Branka Masleše, Nina Betetto, ena izmed najresnejših favoritinj za novo slovensko sodnico na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

Nina Betteto ni specialistka s področja človekovih pravic in nima vidnejših mednarodnih izkušenj. Njena najšibkejša točka pa so prav gotovo očitki o kršenju temeljnih človekovih pravic v primeru Patria. Med drugim je Nina Betetto zavrnila zahtevo za izločitev vrhovne sodnice Vesne Žalik v zadevi Patria, čeprav je imela slednja očitne osebne razloge za odločanje v škodo obsojenca, saj je onemogočala in oteževala objektivno in nepristransko sojenje.

V. V.