Se bo Pirc Musarjeva zavzela za predloge civilne iniciative o dostojnem pokopu žrtev vojne in revolucije?

Huda jama pri Laškem. Posmrtni ostanki povojnih pobojev. (Foto: STA)

“Srečanje z Vami nas navdaja z upanjem, da se boste kot predsednica vseh Slovenk in Slovencev zavzeli za sedanje kritične razmere slovenske demokracije, predvsem pa za vse, kar je povezano s spravo in popravo krivic žrtvam vojne in revolucije,” sporočajo predstavniki civilne iniciative Prebudimo Slovenijo pred današnjim srečanjem z Natašo Pirc Musar. 

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se bo danes srečala s predstavniki organizacij, ki delujejo na področju sprave. Veseli jih, da je prišlo do današnjega sestanka, ki se ga bodo udeležili Vlasta Doležal Rus (Prebudimo Slovenijo), Romana Bider (Vseposvojitev), dr. Matija Ogrin (Nova Slovenska zaveza) in dr. Janez Juhant, zasl. prof. (Združeni ob lipi sprave). “Dovolite, da Vas pred srečanjem z Vami javno seznanimo s problemi, ki jih naslavljamo ne le na Vas pač pa tudi na Državni zbor in Vlado RS,” so uvodoma zapisali v civilni iniciativi Prebudimo Slovenijo. Kot to še navedli, jih srečanje z Njo navdaja z upanjem, da se bo kot predsednica vseh Slovenk in Slovencev zavzela za sedanje kritične razmere slovenske demokracije, predvsem pa za vse, kar je povezano s spravo in popravo krivic žrtvam vojne in revolucije. Začasna pokopališča na Teznem pri Mariboru, kostnice v Škofji Loki ter provizorična “začasna skladišča” sploh nepokopanih žrtev iz Macesnove gorice so po njihovem velik madež demokratične države Slovenije.

“Člani društev smo prizadeti zaradi ukinitve 17. maja kot dneva spomina na žrtve komunizma”
Človeško izročilo ter nacionalno in mednarodno pravo zagotavljata vsem žrtvam dostojen pokop. V primeru “skladišč” v Kočevju pa gre za vzdrževanje žrtev na neprimernem in nepietetnem kraju, ki lahko ob kakih nepredvidenih naravnih ali drugih katastrofah povzroči še bolj tragične posledice. Verjamejo, da jim bo kot predsednica Republike zagotovila svojo podporo prizadevanjem za dostojen pokop žrtev, kar zagovarja tudi Komisija Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč. Civilna iniciativa: “Člani društev smo prizadeti zaradi ukinitve 17. maja kot Dneva spomina na žrtve komunizma in pričakujemo od Vas pobude, da trenutna oblast to krivico žrtvam in svojcem čimprej popravi in svojcem ponovno vrne spominski dan na njihove drage.”

Nataša Pirc Musar. (Foto: STA)

Na nacionalni RTV smo priča podobnim čistkam kot v času revolucije 
Kot so še izpostavili, tudi trenutna izvršna oblast vse bolj oži demokratični medijski prostor, posebno na nacionalni RTV, kjer smo priča podobnim čistkam, kot so se – sicer v drugačnih pogojih – dogajale v času komunizma. Kot ugotavljajo v iniciativi, poteka namreč načrtno, sistematično in nasilno odstranjevanje njih, ki so kritični do te oblasti ali zastopajo medijsko nepristranskost in profesionalno zavezanost resnici. Namesto pluralne javne medijske ustanove, kjer so zastopani interesi vseh plačnikov prispevka, se ustvarja politično radio-televizijo, podrejeno trenutni oblasti. “Vse to spoštovana predsednica republike naslavljamo na Vas v prepričanju, da boste kot demokratka, kakor ste se opredelili pred volitvami, podprli naša prizadevanja in pri ustreznih organih zagotovili , da se sliši glas vseh Slovencev in Slovenk, državljank in državljanov te države in se te in druge krivice čimprej popravijo,” zaključujejo svojo izjavo.

Domen Mezeg