fbpx

Se nam obetajo protesti, kakršni so v ZDA? Slovenski skrajni levičar grozi: Prihodnji petek ne bomo več milostni!

Mestni svetnik Janez Stariha. (Foto: Facebook)

Prihodnji petek ne bomo tako milostni,” je na Facebook profilu zapisal radikalni levičar in ljubljanski mestni svetnik Janez Stariha. Ta je znan po številnih sovražnih in nasilnih komentarjih.

Radikalni levičar in goreči pripadnik Združenja zveze borcev Slovenije, ki je v preteklosti razburjal s sovražnimi komentarji v stilu “premalo smo jih pobili”, je znova izkazal simpatije do nasilništva.

Tokrat je na Facebooku zapisal: “Policaji so žal sinoči prestopili mejo dopustnega. Prihodnji petek ne bomo več tako milostni. Čuvajo lopove, mlatijo narod.

Če bo prišlo do uresničitve napovedi skrajnega levičarja, lahko prihodnji petek pričakujemo nasilne proteste, kakršni se odvijajo te dni v ZDA in nekaterih evropskih mestih, kjer pod krinko protirasnega upora, radikalna Antifa levica ropa trgovine, uničuje kulturno dediščino in napada policiste, zaradi česar je že prišlo do smrtnih žrtev. Mnogi poznavalci razmer in delovanja skrajnih levičarskih so namreč mnenja, da protestniki rabijo le majhen sprožilec, da “mirne” proteste spremenijo v nasilne. Zaradi slednjega se pričakuje številne provokacije, da bodo končno prikazali svojo pravo naravo – da zopet prevzamejo oblast.

Podirali so ograje, niso upoštevali ukazov policije
Pa so policisti res presegli mejo dopustnega? Posnetki prikazujejo aretacijo nekaj vidnih protestnikov, med njimi tudi enega izmed organizatorjev, Jašo Jenulla. Kot so sporočili s policije, je dogodek večinoma potekal mirno, so pa policisti zaprli več ulic v okolici z namenom zagotovitve varnosti. Okoli 20. ure je več protestnikov preskočilo varovalno ograjo, nekaj deset protestnikov pa jo je pričelo podirati. Pri tem niso upoštevali ukazov policistov, da s kršitvijo prenehajo. Sedem oseb je bilo prijetih in pripeljanih na policijsko postajo, vsem so bili izdani plačilni nalogi zaradi kršitve 22. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru. Kasneje se nekaj deset protestnikov zbralo pred Policijsko postajo Ljubljana Center, kamor so bile odpeljane prijete osebe. Zaradi varnosti prometa in protestnikov so policisti zaprli Trdinovo ulico. Poleg tega so policisti pri varovanju shoda opravili 8 postopkov ugotavljanja identitete in trenutno ugotovili še kršitev 7. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru. Nadaljuje pa se zbiranje obvestil v zvezi dogodka in se bo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepalo v skladu z zakonodajo.

Rok Krajnc