fbpx

Se norčuje iz javnosti? Veselinovič do danes še ni dostavil obljubljene dokumentacije STA

Direktor STA Bojan Veselinovič (Foto: STA)

Direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič je vladi v dopisu in javno sporočil, da ji kot edinemu družbeniku STA omogoča dostop do vseh poslovnih knjig in spisov. Zatrjuje, da vlada na družbo nikoli ni naslovila takšne zahteve in jo pozvala naj pisno sporoči, komu in na kakšen način naj se omogoči dostop do želene dokumentacije. Direktor UKOM-a Uroš Urbanija je že pred meseci pisno navedel zahteve, katere dokumente želijo videti, medtem pa poudarjajo, da po pošti do danes ni ne vlada, ne UKOM prejel zahtevane dokumentacije, kljub javnemu zagotovilu Veselinoviča in nadzornega sveta STA.

Kot je zapisal Bojan Veselinovič, je v soboto minil 100. dan, odkar STA ni dobila denarja za opravljeno javno službo v letošnjem letu, mineva pa tudi že šest mesecev, odkar je direktor UKOM-a Uroš Urbanija zahteval dokumentacijo s strani Veselinoviča. Vlada je zaustavila financiranje STA oziroma ni obnovila z njimi pogodbe, ker lastnikom še vedno niso dostavili dokumentacije, na podlagi katere bi se lahko pripravilo oceno ali posluje pravilno ali ne.

Direktor UKOM-a Urbanija je že v preteklosti izrazil prepričanje, da je glede direktorja Veselinoviča nujno, da se pregleda njegovo poslovanje in transparentnost poslovanja. Kot je znano, Veselinovič že od lanskega oktobra ne želi izročiti dokumentacije vladi, ki bi razjasnila dvome o tem, ali pa tudi sume o nenamenskem trošenju davkoplačevalskega denarja. “Kot veste vsak mesec gre iz državnega proračuna 170 tisoč evrov za tako imenovano opravljanje javne službe s strani STA in seveda je potem vprašanje, kako se ta denar pretaka,” je pojasnil. V tem primeru se mu zdi nujno, da se vlada seznani z aktualno problematiko.

Direktor UKOM Uroš Urbanija. (Foto: STA)

Vladi je tako Veselinovič sporočil, da ji kot direktor omogoča dostop do poslovnih knjig in spisov. Ob tem je opozoril, da je edini družbenik vlada in da se doslej s sklepom vlade za prenos korporacijskih pravic v zvezi z zahtevo po dokumentaciji ni izkazala nobena vladna služba ali organ. To velja tudi za vladni urad za komuniciranje (Ukom), ki pa je dejansko dokumentacijo zahteval.

Vlada RS (Foto: GOV)

Veselinovič je prepričan, da gre s strani agencije za “potezo, ki bi ji lahko kdo očital pravno nekorektnost”. “A po posvetu s pravnimi strokovnjaki sem se vendarle odločil zanjo, čeprav zahteve vlade kot družbenika po vpogledu v dokumentacijo STA, kot rečeno, nismo nikoli dobili. Namesto tega smo bili naslovniki številnih dopisov Ukoma, ki so me silili v protipravno ravnanje, in bili deležni diskreditacij tiskovne agencije, zaposlenih in mene kot direktorja, da skrivam dokumentacijo,” je navedel.

Kljub zagotovilu, Veselinovič ni ničesar poslal
Po razgovoru z Urbanijo smo izvedeli, da do danes niso prejeli nobene dokumentacije, prav tako pa tudi ne na vladi. Pri Veselinoviču gre v tem primeru le za ustvarjanje dobrega vtisa v javnosti, medtem ko dokumentacije ne preda, s čimer se strinja tudi Urbanija. 

Foto: STA

Gre torej za Veselinovičevo zavajanje javnosti, da se je za ta korak “odločil v velikem precepu med doslednim spoštovanjem jasno določenega pravnega okvira, ki ureja informacijske pravice družbenika, in izničenjem praznega izgovora vladne strani, ki vodi v finančno izčrpavanje STA in ogroža socialno varnost zaposlenih. Ti niso moj ujetnik, ampak bodo žrtev ravnanja vlade, ki kljub jasno določenim zakonskim obveznostim ne plačuje opravljene javne službe STA in jo na pragu 30-letnice peha v propad”.

Tudi minister za obrambo Matej Tonin je Veselinoviča pozval k predaji dokumentacije
Veselinovič očitke o tem, kdo ima za talce njegove zaposlene usmerja na vlado, čeprav jih po mnenju UKOM-a drži Veselinovič, ki se tudi izmika javnemu soočenju z Urbanijo. Podobno je prepričan tudi minister za obrambo Matej Tonin, ki je v odprtem pismu opozoril, da ga skrbi in spoštuje zaposlene STA in ga pozval k predaji dokumentacije. Podobnega mnenja pa so tudi na UKOM-u: “Glede na dejstvo, kako je direktor Veselinovič odpustil nekdanjega odgovornega urednika (Boruta Meška leta 2009), ko je bil hudo bolan, pa je več kot jasno, da mu usode novinarjev STA ne pomenijo nič, sicer bi dokumentacijo posredoval že tedaj, ko se je zanjo zaprosilo.”

Minister za obrambo Matej Tonin poziva direktorja STA Bojana Veselinoviča da preda dokumentacijo in odstopi s položaja direktorja (Foto: NSi/STA)

Veselinoviču očitajo tudi, da posameznim nadzornikom onemogoča delo. Zato je vlada 18. marca sprejela sklepe, s katerimi želi preprečiti, da bi Veselinovič uničil STA, so navedli. Nadzorni svet je sicer vlado konec marca pozval, naj nemudoma poplača zapadle obveznosti do STA in izvršuje svoje zakonske obveznosti za financiranje javne službe skladno s sprejetim poslovnim načrtom STA za leto 2021. Ugotovil je, da STA nepretrgoma in v neokrnjenem obsegu opravlja javno službo obveščanja javnosti po zakonu o STA, pa tudi, da je STA doslej poslovala zelo uspešno. Tudi nadzorni svet STA je poudaril, da so vse želene listine in podatki vedno na voljo vladi kot edinemu družbeniku STA. Kljub navedbam pa niti nadzorni svet, niti kot smo že omenili Veselinovič dokumentacije ne predajo oziroma pošljejo.

Sara Rančigaj