fbpx

Še več “drugorazrednih državljanov”? Mladina ostro obsodila trgovko v Krški vasi, ki je tri Rome nadzorovala med nakupovanjem

Foto: STA

Uredništvo Nove24TV je eden izmed bralcev seznanil s poročanjem tednika Mladina, ki je pred nedavnim pisal o primeru očividca, ki je bil med nakupovanjem v Marketu Dušak v Krški vasi priča “diskriminatornemu incidentu”, v katerega so bili vpleteni romski otroci, saj jim prodajalka brez nadzora ni dovolila nakupovanja v trgovini. Vsebina članka s senzacionalističnim naslovom Trgovina za belce je bralca vidno razburila, saj Romi v Krški vasi že dlje časa ustrahujejo krajane, kraje pa so postale nekaj povsem vsakdanjega. 

Sporni članek navaja, da je bil očividec ogorčen, ko je v trgovini Market Dušak, katere lastnik ima tudi istoimensko franšizo Tuš v Cerkljah ob Krki, videl prodajalko, ki trem romskim otrokom ni dovolila vstopa v trgovino. Ti naj bi ji pokazali, da imajo denar, a jim je ta kljub temu odvrnila, da bo najprej postregla vse navzoče stranke v trgovini, nato pa jih je nadzirala med nakupovanjem. Očividca je najbolj razburilo to, da je prodajalka že ob vstopu Romov, starih od 10 do 15 let, pričela kričati, kam gredo.

Na tovrstno poročanje se je pritrdilno odzvala tudi Jerneja Turin iz Amnesty International Slovenija, ki je zavzela stališče, da ni sprejemljivo, da se otrokom prepove vstop v trgovino zaradi njihove etnične pripadnosti in dodala, da gre za enega izmed diskriminatornih primerov, s katerim se pripadniki romske manjšine srečujejo na vsakodnevni ravni. Po prepričanju Turinove bi morala država narediti več za integracijo Romov v širšo družno, ker bi s tem pokazala, da neenakost pri obravnavanju ni sprejemljiva pod nobenim pogojem.

Foto: STA

Romi terorizirajo Krško vas
Naš bralec pa trdi, da je članek napadalno usmerjen tako proti trgovki kot tudi do vseh državljanov, ki za svoje preživetje trdo delajo in ne kradejo. Pri tem razlaga, da Romi že dlje časa terorizirajo Krško vas, saj se kraje tako v trgovinah kot tudi na zasebnih zemljiščih dogajajo dnevno. “Večkrat pokličemo policijo, a imajo zvezane roke.” 

Foto: epa

Mnogi iz strahu molčijo
Kljub temu, da si marsikdo v naši državi zatiska oči in trdi, da so Romi skupnost, ki je v podrejenem položaju in je tarča nenehne diskriminacije, popolnoma zanemarja dejstvo, da so prav Slovenci tisti, ki so v veliki meri ustrahovani, saj Romi menijo, da jim v naši državi pripadajo le pravice, za dolžnosti pa jim ni mar.

Neplačevanje računov, pogosti ropi živilskih trgovin, bencinskih črpalk in neobiskovanje pouka se nekaterim ne zdijo problematični, ko gre za Rome, seveda pa je zgodba povsem drugačna, ko gre za Slovence.

Spomnimo na primer, o katerem smo poročali pred dvema mesecema, in sicer na incident, ki se je zgodil na Osnovni šoli Draga Kobala v Pobrežju pri Mariboru, v katerega je bil vpleten učenec romskega porekla, ki je tako močno udaril svojega vrstnika, da je ta padel na hrbet in obležal nezavesten.

Foto: iStock

Dogodku na šolskem igrišču so bile priča štiri učiteljice in številni drugi otroci, ravnatelj je sprva poklical rešilca, a ker je 13-letni fant nato prišel k zavesti, si je na hitro premislil in reševalno službo odpoklical. Njegovo neodgovorno ravnanje je šokiralo starše poškodovanega otroka, ki je bil še istega dne hospitaliziran zaradi poškodbe ledvenega vretenca, v kliničnem centru pa so nato v skladu s pravilnikom dogodek prijavili tudi policiji. Niti ravnatelj niti katera izmed socialnih delavk ni našla časa, da bi se z otrokom vsaj pogovorila, prav tako pa romski učenec za svoje dejanje ni bil kaznovan. Na šoli so očitno želeli stvar pomesti pod preprogo, zato so se razočarani starši odločili, da svojo zgodbo delijo javno in spregovorijo za naš medij. Veliko pa je takšnih, ki v strahu molčijo …

Slovenci, kam smo prišli? Očitno smo dobili še eno področje, kjer postajamo drugorazredni državljani kot da razlogov za to že ni dovolj.

H. M.