fbpx

Sedmi protikoronski paket prinaša prepotrebno pomoč zdravstvu, turizmu, prevoznikom, socialno šibkim ter socialnim in zdravstvenim delavcem!

Foto: SDS

Sedmi protikoronski paket prinaša prepotrebno pomoč socialno šibkim, zdravstvu, turizmu, prevoznikom ter socialnim in zdravstvenim delavcem, in je po oceni Ministrstva za finance težak okoli 550 milijonov evrov, poudarja poslanec SDS Jure Ferjan, po poklicu ekonomist. Boj proti covidu-19 je skupni boj. Skupaj zmagamo ali skupaj izgubimo. Prepričan sem, da bomo zmogli, tako kot že mnogokrat do sedaj, kot narod ali kot človeštvo. Skupaj. Enotno. Pogumno. Odločno. Zmagovito.”

Vlada RS in vladna koalicija s sprejemanjem proti korona paketov (PKP) blažimo posledice epidemije. Gre za največjo intervencijo države v zgodovini Slovenije, ki obsega več milijard evrov, ki so primarno usmerjene v slovensko prebivalstvo in gospodarstvo. Ukrepi so dosegli slehernega izmed nas. “Veselim se obravnave na Odboru za finance in izredni seji DZ RS. Verjamem, da bo PKP 7 sprejet še pred božičem,” sporoča Ferjan. Vlada RS se po besedah Ferjana na spreminjajočo situacijo odziva proaktivno, želi pomagati in pomaga – državi, gospodarstvu, ljudem. Ne glede na politično opredeljenost je treba priznati, da konkretne številke kažejo, da ukrepi delujejo.

Pozabljeno ne bo na izvajalce prevozov

Predlog PKP7 po besedah Ferjana vsebuje: solidarnostni dodatek do 300 evrov za upokojence s pokojninami do 714 evrov, enkratni solidarnostni dodatek za ranljive skupine oseb na podeželju, ki imajo nizke dohodke, enkratni solidarnostni dodatek za otroke v višini 50 evrov do petega dohodkovnega razreda, dodatek za velike družine s tremi otroki v višini 100 evrov in za družine s štirimi ali več otroki 200 evrov, enkratni solidarnostni dodatek za študente v višini 150 evrov, izredno pomoč ob rojstvu otroka v višini 500 evrov (trenutno znaša 286,72 evrov), vsakemu zaposlenemu, ki dela in čigar zadnja plača ni presegla dvakratnika minimalne plače, delodajalec izplača krizni dodatek v višini 200 evrov, 2000 evrov mesečno na zaposlenega, če so podjetju prihodki od prodaje upadli za več kot 70 odstotkov, država bo gospodarstvu iz proračuna plačala vse hitre teste za testiranje na covid-19, medicinski pripomočki potrebni v boju proti covidu-19 bodo oproščeni plačila DDV, sredstva za garancije za bančne kredite, nadomestilo stroškov za izvajalce prevozov, vsem slovenskim prostovoljnim gasilskim društvom, ki zaradi epidemije ne morejo zbirati prostovoljnih prispevkov, so zagotovljena dodatna sredstva.

Foto: Pixabay

V nadaljevanju objavljamo Ferjanov zapis v celoti:

Odtenki korona krize in leto 2020 skozi oči enega izmed devetdesetih

Mesec december po navadi predstavlja čas, ko se zazremo vase, v minulo leto, sklenemo določene zaveze in z optimizmom in velikimi, čeprav morda ponovljenimi, željami in pričakovanji zremo v prihajajoče novo leto. Tokrat je to morda edina stalnica, ki jo december 2020 ponuja. Minulo leto je bilo zame življenjsko prelomno. Februarja sem se poročil s svojo ljubeznijo Karmen, ustvarila sva si dom, kjer vsak dan vidim, kako moj malček, moj sin, odrašča in z nedolžno igrivostjo odkriva svet. Neprecenljivo. Za to sem vsak dan znova hvaležen in se trudim biti dober oče in mož. Marca sem postal poslanec Državnega zbora RS in s tem dobil neverjetno priložnost, da s svojim delom in trudom sooblikujem boljšo sedanjost in prihodnost. Verjamem, da to tudi počnem.

Vem pa, da marsikomu to leto ni bilo naklonjeno. Obdobje korone je prineslo negotovost, stiske in tudi obup. To poskušam razumeti, čeprav se zavedam, da je (žal) o teh situacijah, ki se nas vsaj posredno ne dotikajo, nekoliko abstraktno govoriti in razsojati. O tem razmišljam. Iskreno. Letos sem šel sam skozi preizkušnjo, ki mi sledi že dlje časa. Izkušnja sicer ni primerljiva z brezizhodnimi situacijami številnih naših državljank in državljanov, pa vendarle. Julija sem imel, zaradi ponavljajočega se izpaha desnega ramena, operacijo. Razlog. V nekaj letih šest izpahov. Prvič in drugič pri športu, potem pa je kost vsakič hitreje in brez kakšnega posebnega giba skočila iz sklepa. Na prvi pogled zgolj rutinski poseg, pa vendarle šele z zadnjim mesecem v letu zaključujem aktivno in skoraj vedno precej bolečo fizioterapijo.

Za nami je prvi val epidemije covida-19, ki smo ga uspešno zajezili, že dolgo bijemo bitko z drugim valom, grozi nam tudi tretji val … Prihodnost je in bo, do trenutka, ko bo cepivo (morda tudi zdravilo) v širši uporabi in bo prijelo, ostala negotova. Do takrat moramo z virusom znati živeti. Upoštevanje osnovnih navodil stroke in Vlade RS je zato najmanj, kar lahko naredi vsak izmed nas. Umivanje rok, ohranjanje primerne razdalje oziroma socialne distance in nošenje maske so osnove, če temu dodamo še naloženo in vključeno aplikacijo #OstaniZdrav (sam sem si jo naložil in jo uporabljam od prvega dne, ko je bila dostopna, tj. 17. avgusta 2020) in smo pri vsem tem dosledni, smo svoj del v večini opravili. Hvaležna pa nam ne bo le država ali Vlada RS, hvaležni nam bodo zdravniki in medicinsko osebje, hvaležni nam bodo vsi, ki na kakršenkoli način bijejo bitko s covidom-19.

Vlada RS in vladna koalicija s sprejemanjem proti korona paketov (PKP) blažimo posledice epidemije. Gre za največjo intervencijo države v zgodovini Slovenije, ki obsega več milijard evrov, ki so primarno usmerjene v slovensko prebivalstvo in gospodarstvo. Ukrepi so dosegli slehernega izmed nas. Vlada RS se na spreminjajočo situacijo odziva proaktivno, želi pomagati in pomaga – državi, gospodarstvu, ljudem. Ne glede na politično opredeljenost je treba priznati, da konkretne številke kažejo, da ukrepi delujejo. Za konkretno ponazoritev bom navedel le nekaj podatkov, ki so stari okoli mesec dni, in pričajo o dosedanji realizaciji PKP (danes so številke še višje):

 • enkratni solidarnostni dodatek so v skupni višini 66 milijonov evrov prejeli upokojenci z najnižjimi pokojninami (tj. več kot 300.000 upokojencev), medtem ko so druge ranljive skupine oseb dobile enkratni solidarnostni dodatek v skupni višini 24 milijonov evrov;
 • porabljenih je bilo za več kot 120 milijonov evrov turističnih bonov, še ne porabljene pa bo mogoče vnovčiti vse do konca leta 2021;
 • za oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za zaposlene, ki delajo, je bilo izplačanih 430 milijonov evrov;
 • za dodatek za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije je bilo izplačanih že okoli 200 milijonov evrov;
 • za začasno čakanje na delo je bilo izplačanih 300 milijonov evrov;
 • za oprostitev plačila prispevkov za vsa socialna zavarovanja je bilo izplačanih 124 milijonov evrov;
 • izredna pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka je bila izplačana v višini 110 milijonov evrov …

Medtem ko je, denimo, zadnji sprejeti paket (PKP6) med drugim prinesel:

 • pomoč v obliki delnega povračila nekritih fiksnih stroškov;
 • ukrep čakanja na delo se je podaljšal do 31. 1. 2021 in to s povečanjem višine nadomestila iz 80 % na 100 %;
 • dvignilo se je maksimalno višino delnega povračila izplačila nadomestila plače na povprečno plačo;
 • nadaljuje se tudi delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa;
 • zagotavlja se financiranje toplega obroka za učence in dijake iz socialno ogroženih družin;
 • zagotavlja se finančno nadomestilo zaradi izpada dohodka na področju kmetijstva.

In še bi lahko našteval … Sprejeli smo šest proti korona paketov (pred nami je sedmi paket), ki nas, tako po teži kot po številu upravičencev, uvrščajo v sam vrh v celotni EU. Predsednik Vlade RS Janez Janša je odločilno prispeval k dosegu kompromisne rešitve sprejemljive za vseh 27 držav članic EU in posledično sprostitve 1.800 milijard evrov namenjenih za okrevanje po pandemiji covida-19, od katerih si je Slovenija izpogajala visokih 10 milijard evrov, kolikor približno znaša letni državni proračun.

Poslanec SDS Jure Ferjan (Foto: SDS)

Epidemija covida-19 je nedvomno zaznamovala leto 2020. Svoje sledi je pustila v vseh porah družbe, večinoma je sicer še bolj poudarila že obstoječe (marsikje akutno) stanje, ki je bilo prej zaradi večplastnih dejavnikov spretno prekrito. Kako pa se bomo tega zahtevnega in kompleksnega obdobja spominjali čez desetletje? Bolezen, strah, stres, dvom … Solidarnost, pogum, izziv, hvaležnost … Verjetno bodo občutki mešani, odvisni tudi, kako nas je (ali nas bo) ta korona kriza osebno prizadela, se nas dotaknila, kaj nam je vzela ali ponudila. Kako smo sami opravili svoj del odgovornosti v boju proti zahrbtnemu virusu, ki ga, ne glede na to, ali smo odločevalci ali zgolj državljani, imamo.

Odgovornost je morda res različna, a boj proti covidu-19 je skupni boj. Skupaj zmagamo ali skupaj izgubimo. Prepričan sem, da bomo zmogli, tako kot že mnogokrat do sedaj, kot narod ali kot človeštvo. Skupaj. Enotno. Pogumno. Odločno. Zmagovito. Zadnji dnevi dokazujejo, da v Sloveniji ni možna le “vroča jesen”, temveč tudi “vroča zima”, v političnem kontekstu seveda. Na tej točki bom končal, kajti prepričan sem, da bo prevladal razum, podkrepljen z državotvornostjo tistih, ki so marca letos že dokazali, da so za politike v pravem pomenu besede Slovenija in njeni ljudje resnično na prvem mestu.

Želim si, da bodo zadnji dnevi leta 2020 vendarle bolj prijazni. Zdravje. Upanje. Mir. Sreča. Zadovoljstvo. Radost. Naj božične skrivnosti v nas rodijo tisto najboljše. Želim vam ponosen dan samostojnosti in enotnosti. Vesel božič in uspešno 2021.

Sara Kovač