fbpx

Sekretar Katarine Kresal pogojno obsojen na eno leto zapora

Foto: STA

Damjana Laha – nekdanjega državnega sekretarja na Ministrstvu za notranje zadeve RS je Okrajno sodišče v Ljubljani obsodilo na eno leto pogojne kazni in mu prepovedalo opravljati poklic za štiri leta. 

Lah je bil obsojen zaradi očitkov o zlorabi položaja glede najema prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) na Dimičevi cesti v Ljubljani. Tožilstvo mu je očitalo, da je kot generalni sekretar notranjega ministrstva (ta položaj je zasedal, še preden je postal državni sekretar pri ministrici Katarini Kresal) v postopku pridobivanja prostorov za NPU nezakonito favoriziral družbo Ram Invest Igorja Jurija Pogačarja.

Prvič oproščen, nato obsojen
Laha je prvostopenjsko sodišče lani že oprostilo vseh obtožb, vendar se je višje sodišče na sodbo pritožilo in jo razveljavilo ter vrnilo v ponovno sojenje. Nov postopek se je pričel septembra, od takrat pa je sodišče v hitrem postopku ponovno zaslišalo vse priče, ki so že pričale na prvem sojenju.

Sodna izvedenka Maja Skale je dejala, da so bili pogoji za razpis premalo definirani, da bi bilo mogoče ugotoviti, katera stavba  je primernejša. “Šlo je za subjektiven izbor,” je dejala Skaletova. Sodišče je zaslišalo tudi nekdanjega generalnega direktorja policije Janka Gorška, ki je dejal, da po njegovem mnenju Lah ni favoriziral nobenega ponudnika.

Že KPK in računsko sodišče nad pogodbo
Najemna pogodba med Ram Investom in Ministrstvom za notranje zadeve RS je bila sklenjena maja 2010. Računsko sodišče je že leto kasneje izdalo negativno mnenje, KPK pa je ugotovila, da je pri najemu prišlo do korupcije. Zaradi ugotovitev KPK je odsotpila takratna ministrica Katarina Kresal, malo za tem pa še njen sekretar Damjan Lah.

M. P., STA