fbpx

Simič podpisal sporazum z davčno upravo Republike Srbske

Foto: FURS

V. d. generalnega direktorja Finančne uprave RS (FURS) mag. Ivan Simič je z direktorjem Davčne uprave Republike Srbske dr. Goranom Maričićem v Banjaluki podpisal sporazum o sodelovanju. O tesnejšem medsebojnem sodelovanju pa je Simič govoril tudi z dr. Mirom Džakulo z Uprave za posredno obdavčenje.

Predstavniki vodstva FURS z mag. Ivanom Simičem na čelu so se danes mudili na delovnem obisku v Banjaluki. Glede na dejstvo, da je Bosna in Hercegovina vse bolj zanimivo poslovno okolje tudi za slovenska podjetja, je učinkovito sodelovanje in izmenjava podatkov s tamkajšnjimi davčnimi upravami zelo pomembna, velik pomen za obe strani pa predstavljata tudi izmenjava izkušenj in prenos znanj.

Podpis sporazuma z Davčno upravo Republike Srbske
Najprej so obiskali Davčno upravo Republike Srbske. Na sestanku so govorili o ključnih razvojnih projektih, posebej o vlogi digitalizacije, aktivnostih v času covid-19 ter o pomenu krepitve davčne kulture prebivalstva. Podobno kot FURS je tudi Davčna uprava Republike Srbske v minulem obdobju uspešno izvedla vrsto aktivnosti, ki so prispevale k hitrejšemu okrevanju in rasti gospodarstva. Obe strani sta izpostavili pomen sodelovanja in se s podpisom sporazuma zavezali k tesnejšemu medsebojnemu sodelovanju v prihodnje.

Potreba po sodelovanju na področju nadzora z Upravo za posredno obdavčitev
Sledilo je delovno srečanje z vodstvom Uprave za posredno obdavčitev. Direktor Uprave za posredno obdavčitev dr. Miro Džakula je izpostavil pomen tesnega dvostranskega sodelovanja tako na davčnem kot carinskem področju, izmenjavo znanj in izkušenj, sodelovanje pri izzivih digitalizacije ter aktivnosti glede obdavčitve kriptovalut. Predstavniki slovenske delegacije so predstavili ključne razvojne aktivnosti FURS, vlogo procesa debirokratizacije, aktivnosti v času covid-19 ter carinsko področje. Obe strani sta ob zaključku delovnega srečanja poudarili potrebo po učinkovitejšem operativnem sodelovanju na področju nadzora ter aktivni izmenjavi podatkov in informacij za konkretne primere.

Sara Kovač