Sin prvega moža policije razgrajal v lokalu in grozil policistom

Marjan Fank, direktor policije in oče razgrajača (foto: STA)

Zaradi razgrajanja v nočnem lokalu Trust v Mariboru in groženj policistom z izgubo službe so morali policisti do streznitve pridržati vidno pijanega 19-letnega Primoža Fanka – sina direktorja slovenske policije Marjana Fanka. 

V Trustu, ki je v Mariboru posebno znan lokal, se je v sredo ponoči zgodil manjši incident, v katerem je pod vplivom alkohola razgrajal mlajši moški. Kljub intervenciji varnostnikov ga ti niso uspeli pomiriti, zato so poklicali policijo. Očitno opit mladenič je s kršitvami nadaljeval, žalil policista in jima grozil, zato sta ga vklenila in odpeljala na policijsko postajo. Dogodek bi ostal neopažen, če vročekrvni mladec, ki so mu prevelike količine alkohola zameglile um, ne bi bil 19-letnik Primož Fank, sin generalnega direktorja policije Marjana Fanka.

Grozil z izgubo službe
Ko navaja Večer, naj bi bil sin prvega moža policije policistoma izrekel več krepkih in jima grozil, da bosta zaradi njegove obravnave čutila posledice. Predstavil se jima je in ju večkrat vprašal, ali se sploh zavedata, kdo je njegov oče. Ponosno jima je navrgel, da je sin Marjana Fanka, generalnega direktorja policije, in da bo preko njega poskrbel, da bosta – ker sta si ga drznila vkleniti – ostala brez službe. Policista na grožnje nista reagirala in sta postopek zoper razgrajača nadaljevala ter ga odpeljala na policijsko postajo, kjer je bil primoran ostati do streznitve.

Kavarna Trust v Mariboru (foto: printscreen/Youtube)

Kavarna Trust v Mariboru (foto: printscreen/Youtube).

Če bo sum utemeljen, ga čaka kazenska ovadba
Včeraj dopoldne, ko si je mladi Fank že opomogel od naporne noči, so se z njim pogovorili tudi kriminalisti, saj je iz uradnega zaznamka, ki sta ga o dogodku napisala policista, izhajal sum, da je sin generalnega direktorja policije zakrivil kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, za kar je predpisana kazen od treh mesecev do dveh let zapora. Ali se bo izkazalo, da je sum utemeljen in bo mladeniča tako doletela kazenska ovadba, je bilo včeraj še preuranjeno govoriti, saj policisti o zadevi še zbirajo obvestila in preverjajo, ali so podani elementi kaznivega dejanja.

Koliko štipendij bo dal za kazen?
Tiskovni predstavnik mariborske policije Miran Šadl, ki imena obravnavanega sicer ni potrdil, je namreč o ukrepanju policistov zoper razgrajača sporočil: “Ker je za mlajšega moškega, ki je kršil javni red in mir, obstajala verjetnost, da bo svojo kršitev nadaljeval, ukazov policistov pa ni upošteval, so ga policisti pridržali do streznitve. Zaradi vseh kršitev, ki so jih policisti ugotovili, so mu s plačilnim nalogom izrekli predpisano globo.

Ta znaša nekaj več kot 1500 evrov; če se zoper plačilni nalog ne bo pritožil in ga bo poravnal v 16 dneh, bo moral plačati le polovico kazni.

Marjan Fank: Sin naj odgovarja za svoja dejanja
Neuradni viri iz policijskih vrst so zagotovili, da generalni direktor policije, ki med sodelavci velja za načelnega in strokovnega, o policijskem postopku zoper sina ni poizvedoval na svojo roko. Fank je za medije pritrdil informaciji, da gre za resnično zgodbo in da so policisti zaradi kršenja javnega reda in miru res obravnavali njegovega mlajšega sina.

Verjamem v profesionalno delo policistov – tako kot v vseh drugih primerih. Kakršnakoli bojazen, da bi poskušal vplivati na postopek policistov, je odveč. Kot oče pa sem razočaran in obsojam ravnanje svojega sina, ki pa je seveda polnoletna oseba, in prav je, da odgovarja za svoja dejanja,” je povedal Fank.

M. P.