fbpx

Sindikat policistov: Pristnosti komunikacije ne moremo potrditi

Zoran Petrovič (foto: Nova24tv).

Iz Sindikata policistov Slovenije so sporočili, da ne morejo potrditi pristnosti komunikacije na spletnem omrežju Facebook, prav tako pa bo zaradi medijske afere njegov predsednik Zoran Petrovič zaupnico poiskal na izrednem kongresu sindikata. Na izjavo so se odzvali tudi na policiji, kjer so zapisali, da za potrebe sindikalnega boja niso dovoljena vsa sredstva.

Po razkritju afere, kjer naj bi policisti po dekretu policijskega sindikalista Petroviča namenoma ustavili ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, je Sindikat policistov Slovenije izdal izjavo glede navedb v medijih v povezavi s socialnim omrežjem Facebook in ministrom. V sindikatu so zapisali, da so oni in predsednik Petrovič v zadnjem času deležni številnih napadov in poskusov diskreditacije, in sicer zaradi nepopustljivega zastopanja interesov vseh zaposlenih.

Potrdili pogovore na Facebooku
“Pogovori na družbenem omrežju Facebook so dejansko bili,” so zapisali in dodali, da je šlo je za zasebno komunikacijo znotraj več zaprtih skupin članov sindikata. Vendar na sindikatu ne morejo potrditi pristnosti korespondence, saj z avtentično ne razpolagajo.

Petrovič se bo “stehtal” na kongresu
Kot so zapisali, bo predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič nadaljeval svoj mandat do izrednega kongresa sindikata, ki bo po zaključku policijske stavke, kjer bo mandat predsednika vezal na zaupnico članstva.

Policija: Dolžni smo se odzvati
Na policiji so presenečeni glede izjave sindikata, da “ne razpolaga z avtentično korespondenco,” saj v isti sapi priznava, da so “pogovori na družbenem omrežju Facebook dejansko bili in da je šlo za zasebno komunikacijo znotraj več zaprtih skupin članov sindikata”. Če se, kot pravijo, v javnosti pojavi tako obremenilna korespondenca, ki meče slabo luč na delo policistk in policistov, so se kot policija – kot delodajalec in kot organ odkrivanja – dolžni odzvati. Pri tem ne gre za nikakršen poskus diskreditacije, temveč dolžnost; policija kot varuh pravnega reda in zakonitosti namreč mora ukrepati, ne le po zakonskem, temveč tudi po svojem moralnem imperativu.

V sindikalnem boju ni vse dovoljeno
Policijo je presenetila tudi implicitna predpostavka sindikata, da je odprta problematika posledica dejstva, da je sindikat “moteč faktor zaradi nepopustljivega zastopanja interesov vseh zaposlenih, zato se skuša omejiti njegova učinkovitost”. V Policiji tudi dalje podpirajo popolnoma legitimne zahteve policistov, saj so te povsem upravičene glede na dolgoletna slabšanja delovnih razmer v policiji in ekonomsko-socialnega statusa policistov, kar je vodstvo policije večkrat poudarilo tudi pred stavko.

“Če se borimo za skupne interese, enostavno ni smiselno, da bi jih želeli sami spodkopavati. Vendar pa vztrajamo pri stališču, da je treba do ciljev priti z legitimnimi in moralno neoporečnimi orodji. V sindikalnem boju in stavki ni vse dovoljeno – še najmanj načrtovanje in izvajanje neetičnih ter nedopustnih kaznivih ravnanj, ki nimajo nobene povezave s poslanstvom policije niti sindikata,” so zapisali.

M. P.