fbpx

Sindikati zahtevajo glavi Mramorja in Makovec Brenčičeve

Foto: STA

Visokošolski sindikat Slovenije in Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam finančnega ministra Dušana Mramorja ter ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič pozivata k odstopu. Prepričana sta, da svojih funkcij zaradi afere z izplačili dodatkov za pripravljenost ne moreta več opravljati verodostojno. Pozivata tudi k vračilu vsega denarja.

V obeh sindikatih po besedah predsednika Pergama Jakoba Počivavška Mramorju in Makovec Brenčičevi med drugim zamerijo njuna odziva na razkritje, da so nekatere fakultete ljubljanske univerze določenemu krogu zaposlenih nezakonito izplačevale dodatke za stalno pripravljenost.

Med drugim kritično ocenjujejo Mramorjevo izjavo, da so sredstva, ki jih je Ekonomska fakulteta UL pod njegovim vodstvom namenila za dodatek, privarčevali pri drugih postavkah. “Takšno izplačevanje na drugih postavkah pomeni izplačevanje dodatka na račun študentov, kakovosti študija in na račun pravic ostalih zaposlenih,” so zapisali v izjavi, ki so jo predstavili na današnji novinarski konferenci.

Makovec Brenčičevi med drugim zamerijo izjavo, da je dodatek skupaj z drugimi prejemala, ker se je morala odzivati na sporočila kolegov iz drugih časovnih pasov ter reševala “težke življenjske zgodbe študentov”. “Tega enostavno ni mogoče razumeti in je v posmeh vsem tistim zaposlenim v javnem sektorju, ki so dejansko v stalni pripravljenosti,” je dejal Počivavšek.

Lahko Tekavčičeva še vodi Ekonomsko fakulteto?
Kot neustrezen v obeh sindikatih ocenjujejo tudi odziv zdajšnje dekanje Ekonomske fakultete UL Metke Tekavčič. Vodstvo univerze zato pozivajo, naj presodi, ali lahko Tekavčičeva s svojim zgledom še naprej vodi fakulteto.

Predsedniku visokošolskega sindikata Marku Marinčiču se zdi “izraz nepopisne arogance”, da namerava Mramor denar za zadnjih 10 mesecev prejemanja vračati na obroke. “Od teh posameznikov bi pričakoval, da vrnejo celoten znesek, lahko tudi v obliki donacije,” je dejal. Namignil je, da naj bi se zaradi poročanja o omenjenih dodatkih pojavljali pritiski na posamezne novinarje, vendar konkretnih primerov ni želel navesti.

Na isti strani tudi policijski sindikat
Pozivom k odstopu Mramorja se pridružujejo tudi v Policijskem sindikatu Slovenije. Kot so zapisali v sporočilu, je zanje najbolj boleče, “da ima človek, ki je v javnosti in v vladi vedno znova zagovarjal “poštene” namene zniževanja plač in varčevanja pri policistih in drugih javnih uslužbencih, očitno dvojna merila”.

V sindikatu so prepričani, da ne gre za napako pri poznavanju predpisov, ampak prej za nameren poskus njihovega izigravanja. “Po našem vedenju so predpisi na tem področju zelo jasni in jih je nemogoče nenamerno narobe interpretirati,” so še zapisali v sporočilu.

Senat FDV obžaluje izplačevanje nezakonitih dodatkov za pripravljenost
Medtem pa se je glede izplačevanja dodatkov oglasil tudi senat Fakultete za družbene vede (FDV) Univerze v Ljubljani. Dejali so, da obžalujejo, da je “v preteklosti prišlo do rešitve, ki ni imela ustrezne pravne in vsebinske podlage”.

Kot so v odzivu po seji senata zapisali na fakulteti, so sami stalno pripravljenost uvedli konec leta 2008, po ugotovitvah inšpektorata pa so do leta 2013, ko so prenehali izplačevati dodatek, nezakonito izplačali 83.923 evrov.

B. O., STA