Šircelj uspel na Ustavnem sodišču RS: Vse zaseženo gradivo mora SDT zapečatiti, kopije pa uničiti

Poslanec SDS Andrej Šircelj (Foto: STA).

Ustavno sodišče RS je sprejelo v obravnavo ustavno pritožbo poslanca Andreja Širclja zaradi zasega strežnika stranke SDS. V tem času Specializiranemu državnemu tožilstvu (SDT) ni dovoljeno pregledovati zaseženega gradiva in ga mora v roku 24 ur zapečatiti ob navzočnosti predstavnika Državnega zbora RS. Vse morebitne kopije pa mora nemudoma uničiti. 

Ustavno sodišče (US) je v obravnavo sprejelo ustavno pritožbo poslanca SDS Andreja Širclja zaradi policijske preiskave, v kateri so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), poleg zasega celotne dokumentacije in elektronskih podatkov v prostorih Državnega zbora RS, zasegli tudi strežnik na sedežu stranke SDS. Ustavno sodišče v svoji obrazložitvi ocenjuje, da bi glede na zatrjevane kršitve človekovih pravic lahko šlo za pomembno ustavnopravno vprašanje, ki presega pomen konkretne zadeve. Če bi se izkazalo, da so zatrjevane kršitve utemeljene, pa bi z njimi nastale tudi hujše posledice.

Ustavno sodišče je zato prepovedalo vse nadaljnje pregledovanje zaseženega gradiva in njegovo razširjanje, kar bi lahko imelo ne samo težko popravljive, temveč nepopravljive posledice. “Ko je vpogled že opravljen in je zasebnost že prebita, naknadno ni več mogoče vzpostaviti stanja stvari, kakršno je bilo pred posegom,” je odločilo US.

Cilj preiskave je bilo tudi dodatno gradivo
Poslanec Šircelj se je znašel v policijski preiskavi pred več kot letom dni, ko je preiskovalna sodnica Deša Cener odredila preiskavo zasega strežnikov v državnem zboru in na stranki SDS, kjer so iskali njegovo pisarno, zaradi nekaterih stvari okrog Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Da sodnica ni ciljala samo na Širclja (zaradi primera DUTB), pač pa na stranko SDS, je bilo razvidno iz odredbe policiji, kjer je zahtevala zaseg in zavarovanje ter pregled in preiskavo vseh elektronskih podatkov, elektronskih sporočil, komunikacijskih podatkov in drugih podatkov, ki se nahajajo na strežnikih, elektronske storitve v oblaku, varnostnih kopijah in drugih spominskih medijih, ki jih uporablja SDS. Šircelj je takrat povsem jasno povedal, da na sedežu stranke nima pisarne niti svojega računalnika.

Številni pravniki, med njimi tudi zdajšnji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice Marko Bošnjak, so preiskavo označili za izjemno občutljiv korak z vidika načela sorazmernosti. Šircelj se je zaradi konkretnega posega policije v zakonodajno vejo oblasti pritožil na Ustavno sodišče RS, kjer naj bi v kratkem izdali odločbo. Glede na zadnje dogajanje ni treba posebej ugibati, kakšna bi lahko bila končna odločitev.

Posebej pa gre izpostaviti naslednje. V času preiskave poslanca Širclja in vodilnih na DUTB je imela vlada Mira Cerarja težave s policijsko stavko in tremi ministri, ki so jih bremenile afere s preveč izplačanimi dodatki za stalno pripravljenost, tovrstne policijske akcije pa so slepilo, da odvrnejo pozornost od pomembnih državnih problemov. Ravno na dan, ko je odjeknila novica o ovadbi Širclja in Manssona, pa je vlada pogrnila pri prodaji Cimosa, poleg tega se v ozadju Slovenskega državnega holdinga in DUTB dogajajo veliki kadrovski spopadi za nadzor državnega premoženja.

M. P.

 • Morala

  Spet so jih dobili po prstih!

 • črnaovca

  So se veliki fantje ustrašili da bodo odkrite kake čudne rabote. Pošteni se nič ne bojijo preiskav

  • pajot

   Kaj pa imajo ustavni sodniki s čudnimi rabotami?

  • Stajerka

   glede na strah pred izgubo oblasti in neposobnostjo levakov, se lahko poraja tudi dvom in dejstvo, da ste levaki pač nesposobni……in glede na dejstvo, da ukrepi 2. Janševe vlade popuščajo, bo potrebno nekaj naredit, da država ponovno ne pade v drek (se opravičujem)……in ker so sposobnosti levakov pod absolutno ničlo, je vsak podatek, informacija ali ideja zlata vredna……..zakaj drugače preiskava stranke zaradi 1 člana????

 • Olga

  Lahko, da so že vse “izgubili” tako kot pri Magajni, na poti od Sodišča do Udbe in nazaj! Seveda so vse prekopirati!

 • domovina mili dom

  Prepozno. Udba je že vse skopirala. Za čuda, da ne zasežejo strežnikov od Rigelnika, Pavčka, kučana, mencingerja, tajnikarja, skratka levih old boysev, ki so zrežirali in sodelujejo v kraji slovenskega premoženja.

  • Peter

   Za čuda, no?

 • Stajerka

  BANČNA KRIMINALITETA. Sodnica Deša Cener še vedno blokira pridobitev pomembnih dokumentov iz treh bank!

  preiskovalna sodnica Deša Cener….se mi je zdelo, da je to zelo odmevna osebnost, s splošno znano”poštenostjo”…..ampak kontradiktornosti te sodnice, pa vsak s ščepcem zdrave pameti, ne dojame…….

  naenkrat bi rada bila poštena zagovornica lopovov…….prekriva podatke o stanju, zlorabah, lopovščini v bankah in istočasno kaže izrazito vnemo za odkrivanje morebitne napak v slabi banki………razumi kdor lahko!!!
  Slovence imajo določeni osebki za totalne debile…..žal jih je še vedno preveč, kar se odraža na volitvah…..ampak tudi tukaj, počasno a vztrajno, resnica kaže svoj obraz!!!

 • Mojca pokraculja

  A potem jim je uspel zaseči podatke tud iz strežnika SDS, al jst to narobe štekam ?

 • samsara

  Kdo bo predstavljal DZ?
  Brglezov Milan?

 • montyamp

  Krivosodje — udbopartijski gnoj

 • Janez

  Pa ?
  Kdaj bomo imeli res samostojno !
  Od politikov in raznih zunanjih interesnih skupin in oseb nevplivane sodnike ?
  Pa?
  Dobro izobražene: v že dognano dobrih na tujem preizkušenih preiskovalnih. itd. postopkih ?
  Pa z gladkim znanjem jezikov,
  z znanjem s specialnih področij sodobne kriminalitete:
  oaze, računalniški kriminal itd.
  Ali ne bi bilo smotrno imeti ameriškemu podoben sistem šolanja,
  izbire študentov – primernih za sodnike !
  Nekaj malega informacij o tem – le je na voljo !? L.r. Janez Komenda

 • if

  Glede na slog napada aktualne oblasti na e-bazo opozicijske SDS, oziroma samo SDS je sklepati, da smo deloma že v državi urejeni po zgledih Hitlerja, Stalina, Tita …!?

  • Janez

   Ja ,
   Se strinjam: za “stalinistično” podobo naše politike zelo zanesljivo skrbijo !
   Stranke SD, DESUS, SMC, ZL – kot se je videlo pri političnih odločitvah o mandatu “pravnomočno obsojenega J. Janše, pri norem zakonu o družinah brez očeta in mame itd.
   In v stalinističnih preglasovanjih – o tako evidentnih, enostavnih temah !
   Kot so sodna pravica (brez nedvomnih dokazov – je ni !)
   Družina: brez očeta in mame in njunih bioloških otrok – družine – ni ! Itd. L.R. Janez Komenda

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!