fbpx

Situacija je resna: Intenzivno nego potrebuje 225 covidnih bolnikov, največ od začetka epidemije

Foto: UKC Ljubljana

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je sporočil, da je bilo v petek potrjenih 3666 primerov okužb z novim koronavirusom. Bolnišnično oskrbo potrebuje 981 covidnih bolnikov, kar je 27 več kot dan prej. Še posebej zaskrbljujoče pa je, da intenzivno nego potrebuje kar 225 bolnikov, kar je največ od začetka epidemije. Razmere so očitno več kot resne. 

Delež pozitivnih PCR-testov je v petek znašal 39,8 odstotka. Po oceni NIJZ imamo v državi 41.534 aktivnih primerov okužb. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov znaša 3141, kar je ena več kot dan prej. Štirinajstdnevno povprečje števila potrjenih okužb na 100 tisoč prebivalcev pa znaša 1969, kar je 31 več kot dan prej.

Najmlajši bolnik na navadnem oddelku ima 20 let, najmlajši bolnik, ki potrebuje intenzivno zdravljenje, pa 28 let. Število bolnikov na intenzivni se nevarno približuje številki 250, poroča STA. Kot je na novembrski vladni konferenci na začetku meseca pojasnil prvi mož NIJZ dr. Milan Krek, 250 zasedenih intenzivnih postelj predstavlja skrajno mejo, ko za vse, ki bi potrebovali obravnavo na intenzivni negi, ne bo več prostora. Ker pa so se razmere iz dneva v dan slabšale, so se po sestanku z vodstvi bolnišnic nato dogovorili za dodatne kapacitete na covidnih oddelkih, ki predstavljajo 300 intenzivnih postelj in 1200 na navadnih oddelkih.

Vir: Vlada RS

Janša vnovič pozval vse, da prispevajo k zajezitvi epidemije
Premier Janez Janša je na včerajšnji okrogli mizi, ki je bil organizirana ob vladnem obisku Jugovzhodne Slovenije, poudaril, da države, ki so manj ogrožene kot smo mi, sprejemajo veliko bolj rigorozne ukrepe. “Mi smo to poskusili narediti septembra, vendar se žal Ustavno sodišče s tem ni strinjalo, je zatrdil in še enkrat pozval vse, da v naslednjih dneh in tednih naredimo vse za to, da bomo epidemijo zajezili, brez da bi za to morali zaustaviti javno življenje in gospodarstvo. “Bila bi velika škoda, če bi zapravili okrevanje, ki je v polnem zagonu. Obeta se nam namreč gospodarska rast, ki bo več kot presegla izpad iz lanskega leta.”

Kot je poudaril minister za zdravje Janez Poklukar, je potrebno zavedanje, da je epidemija družben problem in ne problem zdravstva. Zdravstvo je namreč tisti del družbe, ki se sooča z najhujšimi posledicami epidemije. “Vsaka veriga je odvisna od najšibkejšega člena – to velja tudi za družbo. Necepljeni ljudje in stanje duha, ki ga imamo v naši družbi, sta najšibkejša dva člena verige v naši družbi, ki botrujeta trenutni situaciji. Zato je prav, da vsi pristopimo k cepljenju brez obotavljanja, da prevzamemo to odgovornost in da izvajamo PCT protokol. To namreč ni kaprica odločevalcev, ampak je predlog stroke in zato moramo slediti temu. Samo na ta način se bomo izognili najhujšemu,” je prepričan.

Sara Kovač