fbpx

Škandal: Minister Loredan ogroža življenja z izjavo, da so cepiva proti covidu neučinkovita

Minister za zdravje ogroža javno zdravje (Foto: zajem zaslona)

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v izjavi za oddajo 24ur trdil, da zdajšnja cepiva proti covidu-19 niso učinkovita. To je  povsem presenetljiva izjava ne le zato, ker empirični dokazi govorijo nasprotno od tega, kar trdi minister, ampak ker je tudi član vladne posvetovalne skupine za boj proti koronavirusu Mario Fafangel pozval k cepljenju.

V oddaji 24ur zvečer so ministra vprašali, ali se ministrstvo glede na porast števila okuženih pri nas v Evropi in po svetu že dogovarja za dobavo cepiv, ki bodo ščitila tudi pred bolj kužnimi podrazličicami omkrona, je Bešič Loredan dejal: “Ta stvar gre prek Evropske unije, čakamo nova cepiva, kajti vemo, da zdajšnja žal nimajo učinka.”

Gre za izjavo, ki nekako spominja na izjave za javnost NIJZ-ja v času Šarčeve vlade, da nesimptomatični okuženi s koronavirusno boleznijo te ne morejo prinašati naprej. Takrat je šlo za izjave strokovnjakov, ki so bile povsem v nasprotju s takrat že znanimi empiričnimi dejstvi. Tokrat se dogaja podobno. Podrazličice omikrona so najbrž že v Sloveniji. Kljub temu je skoraj 80 % okuženih v bolnišnicah necepljenih.

Raziskava Mayo clinic, doslej največja raziskava na tem področju, je potrdila, da so obstoječa cepiva učinkovita tudi proti novim različicam. Različica delta (B.1.617.2) je skoraj dvakrat bolj nalezljiva kot prejšnje različice in lahko povzroči hujši potek bolezni. Rezultati so pokazali, da je največje tveganje za prenos še vedno med necepljenimi ljudmi. Ljudje, ki so polno cepljeni, se lahko okužijo in okužbo tudi prenašajo, enako kot pri drugih različicah. A kot kaže, cepljeni ljudje širijo covid-19 krajše obdobje kot necepljeni. Medtem ko raziskave kažejo, da so cepiva proti covidu-19 nekoliko manj učinkovita proti različici delta (b.1.617.2), se zdi, da cepiva proti covidu-19 Pfizer-BioNTech, Moderna in Janssen/Johnson & Johnson še vedno zagotavljajo zaščito pred hudo obliko bolezni covida-19.

Različica omikron s podrazličicami (B.1.1.529, BA.1, BA.2, BA.3, BA.1.1, BA.2.12.1) se širi lažje kot prvotni virus, ki povzroča covid-19, in različica delta. Vendar se zdi, da omikron povzroča manj resne bolezni. Tudi tukaj še vedno lahko pride do okužbe in prenosa med cepljenimi. Toda cepiva proti covidu-19 so učinkovita pri preprečevanju hudih bolezni.

Izjava ministra je torej skregana z zadnjimi znanstvenimi odkritji. Za razliko od nepremišljenih izjav predsednika vlade, čigar nepremišljene izjave lahko povzročijo škodo le v denarnicah, pa je izjava ministra Loredana nevarna za javno zdravje. Njegova stranka je res dobila volitve na valu nasprotovanja protikoronskim ukrepom, saj tudi ime stranke (Svoboda) namiguje, da bodo volivcem ponudili svobodo pred ukrepi. A zdaj, ko so na oblasti, ni več časa za poceni politikantstvo. Zdaj gre za življenja.

Vladna komunikacija je povsem odpovedala. Po tem, ko je predsednik vlade Robert Golob dvakrat povzročil kolaps prej dobro utečenih sistemov – enkrat s prehitro napovedjo zvišanja cen goriv, drugič z odkupom žita – se zdaj pred svetovno znanstveno javnostjo smeši minister za zdravje z izjavami, ki povsem povozijo priporočila vodje posvetovalne skupine za covid-19 Maria Fafangela. Gre za posebej presunljivo izjavo ministra, ki je ugleden in izkušen zdravnik in ne uradniški amater. Čeprav ni epidemiolog niti infektolog, bi moral vsak izšolani zdravnik razumeti pomen znanstvene metode in empiričnih podatkov ter se zavedati nevarnosti opletanja z anekdotami, ki jih je nekje prebral.

Andrej Žitnik