fbpx

Škandal: Ministrica iz vrst Levice likvidirala komaj ustanovljeni Muzej slovenske osamosvojitve

Ministrica Asta Vrečko je likvidirala komaj ustanovljen muzej slovenske osamosvojitve. Si bo prislužila interpelacijo? (Foto: STA)

Muzeja slovenske osamosvojitve kot samostojne institucije, ki jo je zasnovala prejšnja vlada in ki ima že od marca direktorja s polnimi pooblastili, ne bo več. Ministrica za kulturo Asta Vrečko se je namreč odločila, da ga združi z Muzejem novejše zgodovine v nov javni zavod, je poročala Televizija Slovenija. Levica kot vedno uničuje spomin na vse, kar spominja na slovensko osamosvojitev – nočno moro ljubiteljev nekdanje socialistične države.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je po poročanju televizije očitno mnenja, da gre za politični projekt. Tovrstno gradivo naj bi zbirale že druge ustanove po Sloveniji, česar se zaveda tudi direktor muzeja Željko Oset, ki je v nedavnem intervjuju za Družino dejal, da “gre za novo možnost za razstavljanje predmetov, ki jih že hranijo obstoječi javni zavodi”.

Združitev muzejev naj bi se, kot pravijo na ministrstvu, zgodila v zelo kratkem času. Sodelavci Muzeja slovenske osamosvojitve se bodo pridružili ekipi Muzeja novejše zgodovine, ki ga vsaj zaenkrat še vodi Jože Dežman. Iz tega bo nastal nov javni zavod z novim vodstvom.

Obnova nekdanje vojašnice na Poljanski cesti 40, kjer naj bi imela prostore Arhiv RS in Muzej slovenske osamosvojitve, se nadaljuje, ministrstvo pa bo prostore namenilo zgolj Arhivu RS. Muzej slovenske osamosvojitve je vlada predvidela v predlogu državnega proračuna za leto 2022, sklep o ustanovitvi pa je sprejela marca 2021. Namera je naletela na kritike z utemeljitvami, da se s tematikami slovenske osamosvojitve že ukvarjajo obstoječe muzejske institucije ter da bodo delavci v kulturi s tem izgubili še dodatna sredstva. Člani in članice oddelka za zgodovino na ljubljanski Filozofski fakulteti so takratnega ministra za kulturo Vaska Simonitija pozvali k odprtju razprave, manjša skupina levičarskih pa aktivistov je pred ministrstvom protestirala.

Sara Kovač