fbpx

Skozi Slovenijo jih je šlo že več kot četrt milijona

Foto: STA

Od sredine oktobra je v Slovenijo vstopilo več kot četrt milijona migrantov. Največ jih je v sprejemnem centru Dobova, iz Grčije pa poročajo, da se je v zadnjih dneh pritok migrantov na Lezbos upočasnil.

V Slovenijo je v drugem migrantskem valu vstopilo 260.722 migrantov, državo pa jih je zapustilo 248.239. V ponedeljek je v državo vstopilo 4102 migrantov, danes do 6. ure pa še dodatnih 2212.

Stanje po Sloveniji
Zjutraj je bilo v sprejemnih in nastanitvenih centrih po Sloveniji skupaj nastanjenih 3023 migrantov. Največ – 1043 – jih je bilo v Dobovi in v Šentilju – 802, ostali migranti pa so nastanjeni še v Gruškovju, kjer jih je 419, v Gornji Radgoni jih je 381 in dodatnih 276 v Petišovcih ter 94 v Postojni. V nastanitvenem centru vojašnice Vrhnika je bilo zjutraj nastanjenih 8 migrantov.

Podatki o številu migrantov, ki so vstopili v državo, na policiji vodijo od 16. oktobra, podatke o številu izstopajočih migrantov pa šele od 20. oktobra. Na spletni strani policije so zapisali, da je zato skupno število o prihodih v državo in izhodih iz nje nemogoče ugotavljati.

Iz Grčije poročajo, da se je med vikendom na Lezbosu, ki je glavna vstopna točka v EU na balkanski migrantski poti, pritok migrantov upočasnjeval, v nedeljo zvečer pa se je popolnoma ustavil. Migrantski tok naj bi se upočasnjeval predvsem zaradi omejitve vstopa balkanskih držav za ljudi, ki ne prihajajo iz držav, kjer divja vojna.

A. D., STA