fbpx

Skrivnostno izginil padli slovenski arbiter Jernej Sekolec

Jernej Sekolec (foto: STA)

Po razkritju prisluškovalne afere med arbitrom Jernejem Sekolcem in takratno visoko uradnico na slovenskem zunanjsem ministrstvu, kasneje premeščeno na pravosodno ministrstvo, Simono Drenik, je prvi privolil v sodelovanje s policijo, nato pa izginil “neznano kam”.

Kot poroča Požareport, je novico o izginotju nekdanjega sodnika na arbitražnem sodišču v Haagu na zaprti seji parlamentarne komisije za nadzor na obveščevalnimi službami potrdila tudi slovenska policija. Kot slovenski arbiter je Jernej Sekolec uradno odstopil 23. julija 2015, ko je izbruhnila afera o prisluškovanju med njim in agentko slovenske vlade pri arbitražnem sodišču ter visoko uradnico na zunanjem ministrstvu Simono Drenik, ki je Sekolcu dajala navodila o načinu razsojanja v Haagu.

Bo kdaj odgovarjal za protidržavno delovanje?
Kot kažejo nekatere ugotovitve, naj bi Sekolec iz svojega stanovanja na Dunaju sam insceniral telefonske pogovore, ki so bili ujeti v prisluškovalno afero. Po navedbah policije je nekdanji slovenski arbiter privolil v sodelovanje s policijo, nato pa se je stikom začel čedalje bolj izogibati. Kot navaja Požareport, se je iz Slovenije najprej umaknil v stanovanje na Dunaj, od tam pa je izginil “neznano kam”. Te navedbe je potrdil tudi predsednik komisije za nadzor nad obveščevalnimi službami Branko Grims.

Sekolec naj bi za svoje delo v Haagu na račun Slovenije zaslužil pol milijona evrov, denar pa naj bi dobil tudi od prejšnje hrvaške vlade pod vodstvom Zorana Milanovića, saj naj bi prav on poskrbel za prisluškovanje in izbruh prisluškovalne afere.

Za Hrvate je arbitraže nepreklicno konec
Posledice prisluškovalne afere so bile za nadaljnji arbitražni postopek katastrofalne. Hrvaška je od njega odstopila – ta sicer formalno še vedno deluje, vendar brez sodelovanja Hrvaške. Od 31. julija lani arbitražno sodišče tako ni sprejelo niti ene odločitve. Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je večkrat ponovila hrvaško stališče, da je arbitražni postopek nepovratno kompromitiran in da se mora arbitražno sodišče razpustiti. “Enostranska odločitev arbitražnega sodišča bi lahko privedla do novih incidentov v Piranskem zalivu,” je opozorila.

Je Sekolec pobegnil, ker je sabotiral arbitražo na račun Hrvatov? 1

M. P.