Slovenci osvajamo medalje tudi na paraolimpijskih igrah: Franček Gorazd Tiršek je v Tokiu osvojil srebro!

Paraolimpijec Franček Gorazd Tiršek je že na paraolimpijskih igrah v Londonu osvojil srebrno medaljo. Tokrat je v Tokiu svoj uspeh ponovil. (Foto: STA)

Slovenski paraolimpijski strelec Franček Gorazd Tiršek je tokrat v Tokiu osvojil srebrno kolajno, in sicer v disciplini zračna puška stoje v kategoriji R4. Gre za jubilejno slovensko 50. paraolimpijsko medaljo, če upoštevamo tako nastope za samostojno Slovenijo kot tudi za Jugoslavijo. 

V predtekmovanju na strelišču v Asaki pa je Tiršek dosegel črtrto izhodišče. Pred njim so se nahajali le Andrea Liverani (Italija), Michael Johnson (Nova Zelandija) in Vasil Kovalčuk (Ukrajina). Kar dva izmed trojice na koncu nista stopila na zmagovalni oder, med drugim Kovalčuk, ki se je naposled uvrstil na četrto mesti. Se je pa predstavnik slovenske paraolimpijske reprezentance v finalu izkazal odlično, poroča STA.

Z zadnjimi streli si je najprej zagotovil kolajno in se naposled celo nevarno približal vodilnemu Švedu Philipu Johnssonu, ki je obenem osvojil nov paraolimpijski rekord – 252,8 kroga. Za slednjim je Tiršek sicer zaostal zgolj za 0,4 kroga. Tiršek: “Sam pri sebi sem vedel, da sem odlično pripravljen. Osredotočal sem se na ta Tokio, verjel sem vase, to sem danes tudi dokazal.” 

Dokazal je, da se da
“Res pa je, da sem za svoje sposobnosti in znanje slabo nastopil. Če bi bil še kakšen strel, bi se tale medalja drugače lesketala. A to je šport, vrnil sem se in dokazal, da se da.”
V predtekmovanju se je sicer že nahajal v izgubljenem položaju, a se je po hudih naporih v zadnji seriji povzpel na skoraj v sam vrh.

Paraolimpijec Franček Gorazd Tiršek. (Foto: Twitter)

A tudi v finalu je imel nekaj težav. A ker je natanko vedel kaj si želi, mu je nazadnje tudi uspelo. Bronasto kolajno pa je osvojil Liverani – končni izid 230,7 kroga. Ko so bili naposled le še štirje finalisti je Tiršek vedel, da bo ena medalja njegova. Sicer gre za že tretjo medaljo v njegovi paraolimpijski športni karieri. Že pred tem je namreč osvojil dve srebrni – v Londonu 2012 in Riu 2016.

Domen Mezeg