fbpx

Slovenija postala potencialna tarča Islamske države

Fotografija je simbolična (foto: epa).

Predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims je v izjavi za javnost opozoril, da je Slovenija postala potencialna tarča zloglasne teroristične skupine Islamska država. 

Na današnji seji Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb so obravnavali dve glavni temi. Osrednjo temo je predstavljala obravnava poročila, ki ga je dala vlada v skladu s sklepom predprejšnje seje komisije, da naj obravnavajo varnostno situacijo v Sloveniji in se opredelijo do odprtih tem. Grims je povedal, da so največ časa porabili za obravnavo minulih dogodkov in izzivov, ki so pred Slovenijo: “Glede dogodkov imam v mislih teroriste, ki so v preteklosti prečkali našo državo skupaj z ilegalnim migrantskim tokom, ki ga je vlada spustila skozi Slovenijo.”

“Dokazano je, da je najmanj osem teroristov prečkalo mejo, od katerih sta bila dva neposredno udeležena v podpori napadov v Parizu. Preostale pa so aretirali bodisi v Avstriji bodisi v Nemčiji. To je bil tudi edini del poročila, ki je bil nekoliko pomanjkljivo napisan. Najbrž je vsakemu jasno, zakaj,” je povedal Grims.

Vlada je po besedah Grimsa v poročilu dokaj dobro analizirala varnostno situacijo in opozorila na vse tiste, ki so bili šolani na Bližnjem Vzhodu in ki predstavljajo potencialno nevarnost: “Potrebno se je zavedati, da to niso samo odrasli ljudje, kajti za teroristične aktivnosti so šolali tudi otroke. Tako da to za varnostne službe v Sloveniji in v Evropi predstavlja izjemno hud in dolgotrajen izziv.”

Prav tako je tudi opozoril, da ko so migranti prihajali k nam, so imeli bodisi ponarejene potne liste ali pa jih večinoma sploh imeli niso: “V prvem valu so imeli s seboj nove iPhone. Lej ga čuda, nihče ni izgubil telefona, vsi so pa izgubili potne listine in ostale osebne dokumente. Najbrž je vsakemu popolnoma jasno, zakaj je v teh primerih šlo. To predstavlja varnostni problem, ki je dolgoročne narave, zaradi številnih napak, ki so bile narejene v minulem letu.” Napovedal je, da jih bodo posebej obravnavali na decembrski seji Državnega zbora, skupaj z ostalimi obravnavanimi zadevami.

Foto: STA

Foto: STA

Po Avstriji tudi Slovenija postala potencialna tarča Islamske države
Najbolj pomemben izziv za Slovenijo predstavljajo obvestila, da Islamska država širi svoje področje delovanja iz Francije, Velike Britanije, Belgije tudi na druge države: “Verjetno vam je znano, da je bila že dolgo časa med potencialnimi tarčami sosednja Avstrija, sedaj pa prihajajo opozorila tudi za Višegrajsko skupino in Slovenijo. Zelo zanimivo je, da Islamska država šteje Slovenijo k Višegrajski skupini, pri nas pa ima en del politike s tem strašanske težave, pa bi bilo to za Slovenijo zelo koristno. Podpiram predlagano pobudo za okrepitev sodelovanja z Višegrajsko skupino na področju varnosti, saj je to v javnem interesu.”

Na seji komisije so obravnavali tudi vprašanje vseh, ki so v Sloveniji bodisi živeli ali pa so kot državljani in državljanke Republike Slovenije odšli v Sirijo ter se borili v terorističnih organizacijah. Grims je dejal: “Po vseh dosegljivih podatkih je tega več, kot se je govorilo dlje časa. Če bi upoštevali vse, ki so v Sloveniji živeli, pa so bili državljani nekaterih bivših jugoslovanskih republik, je številka nekaj nad 10. Večina je bila v Siriji ubita, ne pa vsi. Od treh slovenskih državljanov sta se iz Sirije vrnila dva, enega pa je zahtevala Italija. Ni čisto jasno, kako je s tistimi, ki so bili v Siriji ubiti.” Po besedah Grimsa je postalo moderno, da člani Islamske države uprizorijo svojo smrt in se nazaj vrnejo s ponarejenimi osebnimi dokumenti. To tako ne predstavlja problema samo za Slovenijo, ampak tudi za celotno Evropsko unijo.

Varnostne službe zaostrujejo nadzor, vlada pa …
Naše varnostne službe so zaostrile svoj nadzor, kakor je v danih razmerah mogoče, kar Grims ocenjuje kot pozitivno. Opozoril je, da kar se tiče vlade kot celote pa ne glede na opozorila, da Islamska država širi svoje področje delovanja tudi na Višegrajsko skupino in Slovenijo, ostaja ocena stopnje ogroženosti nizka, kar predstavlja drugo najnižjo stopnjo ogroženosti, ki po sedaj veljavni lestvici v Sloveniji obstaja.

N. Ž.