fbpx

Slovenija zamuja z noveliranjem tobačne zakonodaje

Fotografija je simbolična (foto: sta).

Evropska komisija je opozorila svoje članice, ki še niso prenesle direktive o tobačnih izdelkih v svojo zakonodajo, naj to opravijo čimprej, saj bi morale direktivo prenesti že 20. maja letos. Komisija določa, da morajo v dveh mesecih obvestiti Komisijo o ukrepih, sprejetih za odpravo neskladnosti, sicer lahko te države obravnava sodišče EU. Poleg Slovenije zaostajajo tudi Hrvaška, Ciper, Luksemburg, Španija in Švedska.

Slovenska vlada je sicer predlog zakona o omejevanju uporabe tobačnih in s tobakom povezanih izdelkov za obravnavo v DZ pripravila minuli teden. Predlog novele, ki ga je 1. decembra potrdila vlada, viša trošarino na cigarete za pet evrov na 1000 kosov. Novela predvideva uvedbo enotne embalaže, po evropski direktivi določa najvišje vrednosti emisij ter sestavine in emisije tobačnih izdelkov, prepoveduje arome in določene dodatke v tobačnih izdelkih.

Določa tudi, kako naj bodo tobačni izdelki označeni in pakirani, kakšna naj bodo zdravstvena opozorila, določa sledljivost in varnostne elemente, ki se uporabljajo za tobačne izdelke. Predlog novele regulira prodajo tobaka za oralno uporabo, prav tako nove tobačne izdelke, elektronske cigarete in zeliščne izdelke za kajenje ter njihovo dajanje na trg.

Opredeljuje tudi oglaševanje, promocijo in sponzoriranje tobaka, tobačnih izdelkov ter drugih  izdelkov, povezanih s tobakom. Novela regulira tudi prodajo oz. omejitev prodaje tobaka, tobačnih izdelkov in s tobakom povezanih izdelkov. Predlog novele prepoveduje kajenje oziroma uporabo tobaka, tobačnih in s tobakom povezanih izdelkov v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih ter predvideva licence za prodajalce tobačnih izdelkov.

A. B., STA