fbpx

Slovenijo je potrebno debirokratizirati: Čas je, da slovensko gospodarstvo končno zadiha

Foto: Vlada RS

Proces debirokratizacije podpira tudi podpredsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Nove Slovenije Matej Tonin. Veseli ga, da bo manj birokracije za ljudi in podjetja, uvedba socialne kapice in “razveljavitev več sto obsoletnih predpisov”, je zapisal na družabnem omrežju Twitter. Podobno kot predsednik Vlade RS Janez Janša tudi Tonin meni, da je morebitni Zakon o debirokratizaciji prvi korak v pravo smer: ustvarjanje spodbudnega okolja za razvoj novih idej.

V preteklosti smo velikokrat slišali, da v Sloveniji ne vlada prijazno gospodarsko okolje. V korelaciji med t. i. levim in desnim političnim polom je že dlje časa znano dejstvo, da predvsem levo usmerjene politične stranke zagovarjajo močno vlogo države in večjo obdavčitev. Ne glede na to, da si je večina nadela predznak liberalnosti, so predvsem pretekle tri leve zaporedne vlade dušile podjetniški duh.

Ena izmed bolj odprtih strank v Sloveniji glede gospodarstva je Nova Slovenija. Veliko kritik iz leve ga je poimenovalo za neoliberalnega, a je veliko podjetnikov pohvalilo, da gre za moderen in sodoben gospodarski program. Tako so leta 2017 na strankarski programski konferenci se zavzeli, da mora biti gospodarsko socialno tržno naravnano.

V obdobju najhujše gospodarske krize, od leta 2008 do 2012, se je masa plač v zasebnem sektorju znižala za odstotek, medtem ko se je v javnem sektorju zvišala za 14 odstotkov. Število zaposlenih se je v zasebnem sektorju znižalo za 12 odstotkov, v javnem pa povečalo za tri odstotke. Javni sektor je od začetka krize dodal 15.000 zaposlenih, medtem ko je zasebni sektor izgubil 60.000 delovnih mest, je nanizal Tonin. “Glavni krivec je vlada Mira Cerarja, ki da je dodatno obremenila gospodarstvo, da je na drugi strani dodatno povečala javne izdatke,” je poudaril Tonin. Sedaj je prišel trenutek, da lahko trenutni podpredsednik vlade Matej Tonin z uveljavljanjem debirokratizacije omogoči kot član sedanje vlade, da bo gospodarstvo dobilo tisto, kar že čakajo nekaj let.

V preteklosti so Novi Sloveniji pisali program t. i. struja mladoekonomistov. Le ti so zahtevali popolno debirokratizacijo ter ustvaritev ugodnega poslovnega okolja za podjetnike. Njihov program na področju davkov je v eni izmed oddaj Faktor na TV 3 pohvalil sedanji vodja Sveta za debirokratizacijo, Ivan Simič.

Zato je toliko bolj pomembno, da bo sedanja vlada podprla večje število predlogov Sveta za debirokratizacijo. S tem pa omogočila veliko lažje vsako dnevno urejanje dokumentacije slovenskih podjetnikom in gospodarstvenikom. S tem bo tudi sedanja vlada uresničila le še eno od zavez sprejeto v koalicijski pogodbi. “Birokracija duši Slovenijo. In ščiti monopole. Letno zaradi tega izgubimo na stotine milijonov evrov, državljani pa na milijone ur po nepotrebnem zapravljenega časa, življenja,” je eno pomembnejših dejanj vlade komentiral njen predsednik, Janez Janša.

Luka Perš