fbpx

Slovenska nevoščljivost ne pozna meja: “Sprijaznimo se, ona si lasti pol Amerike, medtem ko sam nimam ničesar,” pravi kipar, ki je izrezbaril “kip” Melanie Trump

Foto: twitter

Prva dama ZDA je Slovenka. A Slovenci v skladu s pregovorno nevoščljivostjo raje udarjajo po njej, jo žalijo, obrekujejo in brijejo norce iz nje, namesto da bi njen položaj najvplivnejše prve dame na svetu poskušali izkoristiti za izboljšanje slovenskega položaja v svetu ter tesnejše diplomatske vezi z ZDA. Razkritje lesenega “kipa” Melanie to še dodatno potrjuje.

Pa naj sosedu krava crkne. Te dni smo lahko še enkrat priča pregovorni slovenski nevoščljivosti, ki je vse bolj očitna, odkar je prva dama v Beli hiši postala žena ameriškega predsednika Donalda Trumpa, Melania.

Praktično vsi slovenski osrednji mediji o Trumpovi soprogi poročajo negativno, jo črnijo in iščejo vsako priložnost za to, da lahko grdo govorijo o njej. Slovenska uradna politika naj bi bila po besedah zunanjega ministra Mira Cerarja ponosna na Melanio, a kaj, ko ima obenem tudi tako negativno mnenje o ameriškem predsedniku. Posledično lahko slovenski predsednik Borut Pahor pride zgolj do rokovanja s Trumpom po posredovanju hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Zadnja v seriji fars, s katerimi Slovenija sama sebi zabija avtogol, je spačena podoba iz lesa, ki jo je po naročilu ameriškega umetnika Brada Downeyja, ki živi v Berlinu, izdelal rokodelec in kipar z motorno žago Aleš “Maksi” Zupevc iz okolice Sevnice.

“To je sramota!”
Kip “Melanie” naj bi prvo damo upodabljal, kakor je bila oblečena ob inavguraciji svojega moža, a s tem se po poročanju Sky Newsa ne strinjajo nekateri lokalni prebivalci, ki so kip označili za sramoto. “To ne izgleda nič kot Melanija … To je Smrketa,” je komentiral grozoto eden od prebivalcev.

“To ni v redu. To je sramota. To je vse, kar imam za povedati,” podobno meni drugi prebivalec. Tudi odzivi na socialnih omrežjih niso bili nič kaj prijazni, saj so kip, postavljen ob reki Savi na Rožnem v občini Krško, označili za ptičje strašilo. S tem se seveda ne strinja naročnik dela Downey, ki vztraja, da je kip Melanie “absolutno lep”.

“Sprijaznimo se, ona si lasti pol Amerika, medtem ko sam nimam ničesar,” pa je povedal tudi Zupevc, ki Melanii zameri, da sta bila rojena v istem mesecu v isti porodnišnici, ter da ima ona vse, on pa nič. Kot da je prva dama kriva, da je sama uspela v življenju, medtem ko je Zupevc ostal tam, kjer je.

Aleš “Maksi” Zupevc ob postavljanju kipa Melanie. (Vir: Facebook)

Kako neprimerno je vse skupaj in kako malo podobnosti je med Trumpovo in kipom, dovolj nazorno pokaže dejstvo, da še socialno omrežje Twitter fotografijo omenjenega lesenega kipa Melanie zaznava kot neprimerno vsebino, ki ni primerna za občutljive, medtem ko Melania velja za lepotico.

Slovenci bi morali biti na Melanio ponosni, namesto tega pa ji zavidajo
Glede na to, kako v sodobnem svetu vsakdo ščiti svoje blagovne znamke in se trudi, da se z njimi povezuje le najboljše in najlepše, da se o njih govori le v najboljši luči, lahko iskreno rečemo, da Slovenija z Melanio Trump ravna nadvse neprimerno. Trumpova bi morala Sloveniji in Slovencem biti v ponos. Je namreč zgolj druga prva dama v Beli hiši, ki ni Američanka. Pred njo je to uspelo zgolj ženi Johna Quincyja Adamsa, Luisi Adams, ki je bila prva dama od leta 1825 do leta 1829. Šele po 187 letih je v Belo hišo ponovno stopila prva dama, ki ni bila rojena v ZDA. In to je Slovenka!

Aleš “Maksi” Zupevc ob postavljanju kipa Melanie. (Vir: Facebook)

Melania Trump je za mnoge v ZDA zgodba o uspehu. Predstavlja ideal ameriških sanj, da lahko tudi prva generacija priseljencev doseže ameriške sanje po uradni poti. Z upoštevanjem pravil, s spoštovanjem zakonov. Prva dama ZDA je primer, kako lahko nek legalni priseljenec v ZDA uspe. A v Sloveniji naleti le na kup zavidanja, slabe volje in nevoščljivosti.

Ivan Šokić