fbpx

Slovenska škofovska konferenca: “Pobuda Zavezništva za razpis referenduma je zloraba za pridobivanje političnih koristi”

Foto: STA

“Na Slovenski škofovski konferenci smo prepričani, da ima pobuda Zavezništva socialno-liberalnih demokratov za razpis posvetovalnega referenduma o postopkih denacionalizacije namen zlorabiti proces denacionalizacije za pridobivanje kratkoročnih političnih koristi,” so zapisali o populistični pobudi Zavezništva.

Poleg tega SŠK poudarja, da je pobuda škodljiva za javne finance, ker posvetovalni referendum v fazi zaključka denacionalizacije ne more imeti pravnih učinkov, bo pa zaradi stroškov izvedbe za več milijonov evrov prikrajšal državni proračun. Dodali so še, da prav tako pobudo za razpis posvetovalnega referenduma razumejo kot sredstvo za širjenje neresničnih informacij glede oškodovanja bank v državni lasti ter posrednega spodbujanja nestrpnosti do Cerkve in katoličanov v Sloveniji.

“Glede odškodnin za prepočasno denacionalizacijo menimo, da so te zakonite in tudi moralno upravičene. Nenazadnje je Cerkev priznana družbeno koristna organizacija, saj uporablja svoja sredstva v dobrodelne in vzgojno-izobraževalne namene, za obnovo njene sakralne kulturne dediščine in za izvajanje verske dejavnosti,” so še zapisali v Slovenski škofovski konferenci.

M. P.