fbpx

Slovenska škofovska konferenca: V trenutnih razmerah so za katoličane vsa cepiva etično sprejemljiva

Foto: Slovenska škofovska konferenca

V preteklih dneh so mediji poudarjali, da Slovenska škofovska konferenca ne odobrava cepiva AstreZenece, saj naj bi bilo razvito iz celic nerojenega otroka. “V cepivu ni nobenih celic. Ta linija je za nekatere sporna, ker je bila pripravljena iz tkiva zarodka. Bila je imortalizirana pred 50 leti in od takrat naprej jo razmnožujejo v laboratoriju,” pojasnjuje vodja Laboratorija za biotehnologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani Roman Jerala. Glede na to, da še cepivo ni na voljo za vse in SŠK podpira cepljenje za varnost in zdravje vseh državljanov, pa so spremenili stališče in poudarjajo: Glede na omejeno količino cepiv, ki je v Sloveniji na voljo, verniki trenutno nimajo možnosti izbire, s katerim cepivom se bodo cepili,” so zapisali. Zato je SŠK mnenja, da se lahko verniki cepijo z vsemi tremi dostopnimi cepivi v Sloveniji.

Slovenski škofje so na 27. seji Stalnega sveta Slovenske škofovske konference (SŠK) 11. januarja 2021 sprejeli izjavo glede cepljenja proti bolezni Covid-19, kjer so poudarili podporo vsem prizadevanjem za zaščito zdravja ljudi in vsem naporom za iskanje novih cepiv ter oblik zdravljenja za obolele s covid-19.

V zadnjih dneh so mediji povzeli stališče Slovenske ŠK glede cepljenja proti Covid-19, ki je bilo objavljeno na spletni strani katoliške cerkve konec januarja. Takrat so med etično sprejemljiva cepiva šteli samo cepivo Pfizer/BioNtech in Moderno. Testno cepivo AstreZeneca v sodelovanju z Univerzo v Oxfordu niso podprli, saj omenjeno cepivo temelji na uporabi celične linije, ustvarjene leta 1973 iz tkiva verjetno spontano splavljenega nerojenega otroka.

Foto: epa

Pojasnilo glede pomislekov o vektorskih cepivih je zapisal tudi vodja Laboratorija za biotehnologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani Roman Jerala. Pravi, da gre za cepiva pripravljena v HEK293 človeški celični liniji, ki se široko uporablja v biotehnologiji, tudi za testiranje mRNA cepiv. “V teh celicah namnožijo vektorje za cepivo, tako kot bi jih na primer v kvasovkah. V cepivu ni nobenih celic. Ta linija je za nekatere sporna, ker je bila pripravljena iz tkiva zarodka. Bila je imortalizirana pred 50 leti in od takrat naprej jo razmnožujejo v laboratoriju. Zakaj HEK293 – ker so preverjene in omogočajo dobro produkcijo bioloških zdravil, npr. tudi zdravila za Krisa,” je pojasnil na Twitterju.

Foto: STA

“Glede na omejeno količino cepiv, ki je v Sloveniji na voljo, verniki trenutno nimajo možnosti izbire, s katerim cepivom se bodo cepili,” so zapisali na SŠK. Ker cepiva primanjkuje, so mnenja, da se lahko verniki cepijo z vsemi dostopnimi cepivi: Pfizer-BioNTech, Moderna in AstraZeneca. “Na SŠK pričakujemo, da bo država čim prej zagotovila večje količine cepiv in s tem tudi možnost, da se katoličani odločimo za tista cepiva, ki so moralno ustreznejša,” so še pojasnili.

SŠK poziva državljane, da se odločijo za cepljenje, saj s tem zaščitijo svoje zdravje in zdravje bližnjih
Na SŠK pojasnjujejo, da so škofje poudarili, da je cepljenje koristno, ter da naj bo cepljenje brezplačno, prostovoljno in da se ne sme diskriminirati tistih, ki se na primer iz zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti. Katoliška cerkev vabi vse katoličane, da se po posvetu z osebnim zdravnikom odločijo za cepljenje ter s tem zaščitijo svoje zdravje in zdravje bližnjih.

Sara Rančigaj