fbpx

Slovenski diplomaciji uspelo pridobiti soglasja za vrnitev avtobusov in tovornjakov v matične države – prvi humanitarni konvoj že krenil!

Sloveniji je z diplomatsko akcijo uspelo pridobiti soglasja držav za skupen projekt sodelovanja, da bi zagotovili nadzorovan prehod prvega humanitarnega konvoja potnikov in tudi konvojev tovornih vozil, ki so zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa obtičali na ozemlju Slovenije in pred mejo z Italijo.

Po prevzemu Ministrstva za zunanje zadeve s strani ministra dr. Anžeta Logarja je slovenska diplomacija že v prvem dnevu uspela najti rešitev za vrnitev avtobusov ter tovornjakov s tujimi državljani, ki so obtičali v Sloveniji.

Kot so ob tem sporočili z MZZ, je okoli 19.30 ure preko Slovenije proti meji s Hrvaško krenil konvoj tovornjakov in avtobusov, ki ga spremljajo predstavniki slovenske policije in Darsa. Avtobusi s tujimi državljani in konvoj tovornjakov je namenjen v matične države potnikov in tovornih vozil. Prehod preko omenjenih držav bo potekal nadzorovano, brez postankov v državah tranzita.

Slovenija je o humanitarnem konvoju in o političnem soglasju Srbije, Romunije, Ukrajine in Bolgarije ter Turčije že formalno seznanila sosednjo Hrvaško, ki je potrdila soglasje za prihod prvega konvoja, poroča STA. Predstavniki Civilne zaščite Slovenije in Darsa so potnikom, ki so obtičali v Sloveniji zaradi omejitvenih ukrepov v sosednjih državah, nudili tako hrano kot pijačo.

Hana Murn