fbpx

Slovenski košarkarji strli Nemce in se uvrstili v polfinale!

Četrtfinale košarka Slovenija proti Nemčiji (foto: EPA)

V nasprotju s tekmo v Beogradu leta 2005 Nemci tokrat niso imeli možnosti za zmago. Slovenski košarkarji so jih z izjemno pripravljenostjo premagali s 94:70, kar jih kot prve uvršča v polfinale. V polfinalu pa se bodo pomerili s Francijo ali Italijo. Na tekmi sta najbolj blestela Zoran Dragić, ki je zadel 27 točk, in Luka Dončić (20 točk).

Slovenija ostaja v Tokiu še naprej neporažena v košarki in jo le še ena zmaga loči od olimpijske medalje. V zgodnjih jutranjih urah po našem času so slovenski košarkarji ugnali Nemce s 94:70, s čimer so se uvrstili v polfinale.

Na današnji tekmi je najbolj blestel Zoran Dragić s 27 točkami, zadel je vseh šest metov za dve točki in tudi pet trojk. Luka Dončić je zbral 20 točk in se znova približal trojnemu dvojčku, izkazal se je tudi z 11 skoki in 8 podajami.  Slovenski košarkarji so skozi celotno tekmo z odličnimi zadetki in obrambo držali vodstvo. Po 30 minutah drugega polčasa je imela Slovenija že dvanajst točk prednosti (66:54).

Slovenci blesteli v zadnji četrtini
V zadnji četrtini je Nemcem zmanjkalo energije, Slovenci pa so leteli po parketu, je poročal RTV. Prepelič je zadel dve trojki, po znamenitem koraku nazaj pa je zadel še Dončić. Tri minute pred koncem je na semaforju pisalo 84:63, Rödl je vzel minuto odmora, a njegovi izbranci so bili na klopi že poklapani. Dončić je lahko v zadnjih minutah počival, Dragić pa je po trojki za 91:65 z rokami pokazal, da je tekme konec.

Četrtfinale košarka Slovenija proti Nemčiji (foto: EPA)

“Top 4 na svetu, država z dva milijona prebivalcev! Kakšen občutek!” se je na zmago na Twitterju odzval Dončić. Selektor slovenske reprezentance Aleksander Sekulić se je zavedal, da jim v tekmi z Nemci ne bo lahko, a jim je uspelo. “Naši košarkarji dobesedno krvavijo na parketu. Ni sebičnosti, ves čas le boj in tekmovalnost. Ponosen sem na to ekipo in na vse, kar nam je uspelo. Igramo kot ekipa in vedno se najde kdo, ki se razigra. Danes je bil to Zoran Dragić, odlično pa nam je steklo tudi v obrambi,” je povedal selektor Sekulić.

Četrtfinale košarka Slovenija proti Nemčiji (foto: EPA)

Najboljši igralec tekme Zoran Dragić je pojasnil, da so Nemci zelo dobri strelci in imajo močno in agresivno obrambo. “V drugem polčasu nam je uspelo najti način za zmago, na koncu pa je odločila naša obramba. Vesel sem, da sem bil danes tisti, ki sem ekipi s koši najbolj pomagal, pred tem pa smo dobro zadevali, a nekako se nam ni uspelo odlepiti. A na četrtfinale moramo hitro pozabiti. Čaka nas polfinale, kjer moramo pokazati najboljšo igro na turnirju,” je dejal.

V četrtek naš čaka tekma za polfinale
V četrtek ob 13. uri slovensko reprezentanco čaka tekma za polfinale, igrala pa bo z zmagovalko dvoboja med Francijo in Italijo. V primeru uspeha v polfinalu bo igrala finale v soboto ob 4.30, ob porazu pa jo tekma za bronasto odličje čaka ob 13. uri.

Sara Rančigaj