So vam mediji prikazovali nepregledno množico podnebnim protestnikov? Takšna “revščina” je bila v resnici …

Foto: Twitter

Uporabnik Twitterja  z imenom Libertarec je objavil tri fotografije in pripisal “najdi vsiljivca” med fotografijami petkovih protestov. Že na prvi pogled je seveda povsem jasno, da je vsiljivec tretja fotografija, iz katere je razvidno, da je bilo ljudi okoli dvainšestdeset. Tudi sicer se že nekaj časa na petkovih protestih zbere le peščica ljudi, kar pa se nekateri trudijo za vsako ceno prikriti. Ne spodobi se namreč, da bi bilo zadovoljstvo s sedanjo vlado znano, kaj šele javno prikazano.

Na včerajšnjih “spontanih protestih”, ki so bili obarvani s podnebno pravičnostjo, se ni zbralo kaj dosti ljudi, po podatkih policije le okoli tisoč. Morda tudi zato, ker tudi vreme ni bilo najbolj pravično in naklonjeno sprehodu čez mesto. So pa mediji in podporniki protestov poskrbeli, da so objavljene fotografije vzbujale vtis zbrane nepregledne množice. Podnebni štrajk s politično konotacijo je sicer potekal tudi lani ob približno enakem času, vendar naj bi se takrat protesta udeležilo več tisoč mladih protestnikov. Če seveda lahko verjamemo levosučnim medijem, vendar pa je treba priznati, da so tudi fotografije od takrat videti povsem drugačne.

 Tudi takrat so protestniki povezali podnebne težave z neenakostjo med lastniki kapitala in delavci. Prav tako je bilo namreč včeraj opaziti napise s sporočilom “okoljska kriza je enako razredni boj.” Pred enim letom so protestniki naslovili sporočilo na Marjana Šarca, letos pa je bilo uprto v sedanjo vlado. Na transparentih so imeli tudi sliko ministra za okolje Andreja Vizjaka, ki ga obtožujejo načrtnega nakupa delnic Petrola. V začetku septembra smo tudi že poročali, da so se okoljski anarhisti posluževali fašističnih metod – Vizjaku so takrat pred vrati njegovega doma pustili grozilno sporočilo.

Mediji so prikazovali podnebni protest s te perspektive, kjer se vidi “množico” podnebnih protesnikov. (Foto: Twitter)

Še ena fotografija, kjer je vidna “množična” udeležba. (Foto: Twitter)

Galeta ne damo
V rednem programu petkovih protestov pa je bil včeraj v ospredju ponovno “narodni heroj” Ivan Gale, ki naj bi mu grozila izguba službe na Zavodu za blagovne rezerve. Poleg tega so se protestniki tokrat usmerili proti nekaterim napovedanim ukrepom vlade, ki naj bi privilegirali bogate. Kar je bolj kot ne humoristični vložek, glede na vse protikoronske pakete, ki so in bodo pomagali vsem družbenim slojem.

Petkove proteste lahko torej povzamemo z besedami, ki jih je na Twitterju zapisal urednik revije Demokracija, Jože Biščak: “Iz tedna v teden se jih zbere vse manj, saj ljudje vidijo, da vlada dela v interesu vseh slojev slovenske družbe!”

Sara Bertoncelj