fbpx

Socialni demokrati še naprej ne upoštevajo poziva Evropske judovske zveze glede Moskovičeve vile

Socialni demokrati (Foto: STA)

Sredi aprila je Evropska judovska zveza v pismu predsednici stranke SD Tanje Fajon pisala, da bi bilo primerno, pravično in moralno, da se popravi zgodovinske napake in se ukradeno vilo v holokavstu ubitega Feliksa Moskoviča vrne slovenski judovski skupnosti kot del poravnave o nasledstvu premoženja brez dediča. Kot lahko vidimo, se od takrat ni spremenilo prav nič. 

Potem ko je evropska poslanka in predsednica stranke SD Tanja Fajon prek svojih političnih zvez na Balkanu pomagala ustvariti in razširiti afero o neobstoječem dokumentu, jo je doletel pravi bumerang efekt.

14. aprila je v javnosti zaokrožilo pismo Evropske judovske zveze, pod katero se je podpisal predsednik zveze Menachem Margolin. Margolin je Fajonovo kot predsednico naslednikov komunistov uvodoma spomnil glede statusa ukradene vile na Levstikovi 15, kjer imajo sedež Socialni demokrati. Ko so tudi v poročilu State Departmenta o Sloveniji, opozorili na problematiko, je bila ta namenoma spregledana.

Znano je, da je vila nekoč pripadala judovskemu trgovcu Feliksu Moskoviču, vendar so njega in njegovo družino odpeljali v koncentracijska taborišča, kjer so umrli z milijoni drugih Judov. Po njihovi smrti je bila posest prodana pod vprašljivimi pogoji, nacionalizirana, nato pa jo je uporabljala komunistična stranka v nekdanji Jugoslaviji.

Vila Moskovič, sedež stranke Socialnih demokratov (foto: Nova24TV).

Evropska judovska skupnost je v pismu, ki ga je naslovila na Fajonovo, izpostavila, da so v preteklosti že potekali pogovori o prenosu lastnine Feliksa Moskoviča slovenski judovski skupnosti kot del poravnave o nasledstvu premoženja brez dediča. “Verjamemo, da bi bilo primerno, pravično in moralno, glede na zgodovinske napake. Iskreno upamo da boste vi in vaša stranka prepoznali simbolično in čustveno nesprejemljivost statusa quo in boste delovali v smeri, da bi to spremenili,” so še pozvali predsednico SD.

Fajonova je po prejetju pisma vodjo Evropskega judovskega združenja označila za ekstremista in skrajneža: “Evropsko judovsko združenje, ki nam je pisalo, je organizacija enega radikalnega posameznika, ki povzroča veliko škode judovski zvezi. Kar pa zadeva naše nepremičnino na Levstikovi, pa je pravno povsem urejeno …” S takšno izjavo je evropska poslanka dokazala, da ji nikakor ni jasno, da ne gre za pravno, ampak za moralno vprašanje. Njeno stališče, kot tudi stališče stranke, se očitno do danes ni spremenilo, saj vse ostaja povsem enako, kot je bilo to pred štirimi meseci.

Sara Kovač