Sodnika Barbara in Jan Zobec spregovorila o dominantnih medijih, opoziciji in napakah v slovenskem pravosodju

Vrhovna sodnika Jan Zobec in Barbara Zobec. (Foto: Radio Ognjišče)

Svoje poglede na epidemijo, slovensko sodstvo in medijsko krajino sta na Radiu Ognjišče predstavila vrhovna sodnika Jan in Barbara Zobec. Zobčeva je spregovorila o škandalozni potezi ljubljanskega sodišča, ko so motečo sodnico Ano Testen kazensko premestili na okrožno sodišče v Kamnik, da ne bi vodila primera proti sinovoma ljubljanskega župana Zorana Jankovića. “To je po mojem mnenju škandal brez primere v zgodovini slovenskega sodstva,” je poudarila Zobčeva.

Vrhovna sodnika Barbara in Jan Zobec sta se najprej dotaknila epidemije koranavirusa v Sloveniji. Podobni ukrepi, kot so bili sprejeti v Sloveniji, so bili bolj ali manj podobni v vseh evropskih državah. Le v Sloveniji so večinski mediji s pomočjo nekaterih nevladnih organizacij, sindikatov in delom leve opozicije minirali vsak sprejet ukrep vlade. Zobčeva je stanje epidemije primerjala z vojno. Izpostavila je, da se prav v takšni situaciji pokaže pravi obraz zgoraj omenjenih organizacij. “Pravijo, da taki časi iz slabih ljudi potegnejo najslabše in iz dobrih najboljše. Mislim, da je bilo tako tudi pri nas,« je bila jasna Zobčeva.

Opozorila je na zdravstveno osebje. V tej najhujši zdravstveni krizi moderne dobe, so zdravniki in drugo osebje nesebično pomagali za ceno lastnega zdravja, zasebnega življenja in poskrbeli, da je življenje teklo kolikor toliko normalno. “In na drugi strani na tiste, ki so pandemijo zlorabljali ali hoteli zlorabiti za svoje pritlehne interese. Nekatere institucije in nekatera združenja, razna novinarska združenja, razne nevladne organizacije, tudi RTV so v tem času po mojem mnenju odigrali kaj klavrno vlogo, da ne rečem sramotno in dokončno izprijeno,” je bila kritična dolgoletna vrhovna sodnica. Po njenem mnenju je zloraba pandemije s strani nekdanjih dolgoletnih oblastnikov za dosego svojih ciljev,  zavrženo in nevredno. Zobčeva je sklenila, da jo vse to spominja na komunistični prevzem oblasti po koncu druge svetovne vojne.

Barbara Zobec je opozorila na čudne odločitve  sodišča v Ljubljani v postopkih proti Damjanu Jankoviću. (Foto: sta)

Ugledna pravna strokovnjaka kritično o delu slovenskih medijev, opozicije in pravosodja v primeru Jankovičevih sinov
Podobne poglede je predstavil vrhovni sodnik Jan Zobec. Stanje v Sloveniji je primerjal s politično situacijo v Združenih državah Amerike. Opozarja, da se je sprememba oblasti v Sloveniji zgodila prav na začetku epidemije. “Začetek epidemije je sovpadal s spremembo oblasti. To je pri nekaterih povzročilo zaostrovanje, nestrpnost, izključevanje, verbalno nasilje,” pove nekdanji ustavni sodnik.

Enako kot njegova partnerka je opozoril, da se mora vladajoča koalicija pred pripravami na predsedovanje EU, braniti pred sistematičnimi napadi medijev in dela politikov, “s konstrukti ter neresnicami, ki so bili najprej izvoženi v tujino in nato od tam preko tujih medijev in dela politike ter novinarskih asociacij nazaj uvoženi v pregreto domače okolje.” Kritičen je tudi do medijskega poročanja o tako imenovani “prelomni sodbi” Višjega sodišča v Kopru glede nezakonitosti odloka, ki zapoveduje nošenje mask na odprtem. Kot je dejal, sodba prav v ničemer ni prelomna, saj višje sodišče v Kopru ni precedenčno sodišče.

Nato je Zobčeva podrobno spregovorila o problemu, ki je nastal v zvezi z uvedbo preiskave zoper enega od sinov ljubljanskega župana zaradi kaznivega dejanja davčne utaje in dvema med seboj izključujočima odločitvama. To vprašanje pa je povezano z nezakonito in tudi protiustavno premestitvijo sodnice Ane Testen z Okrožnega sodišča v Ljubljani na Okrajno sodišče v Kamniku in odvzemom vseh zadev, ki jih je ta sodnica reševala.

»To je po mojem mnenju škandal brez primere v zgodovini slovenskega sodstva. Kar pomnim se niti v času komunizma v Sloveniji ni zgodilo, da bi bila zadeva, o kateri je senat že sprejel odločitev, po tem, ko so člani senata podpisali posvetovalni zapisnik, dodeljena povsem drugemu senatu, ki bi nato sprejel diametralno nasprotno odločitev od prvotne. Da se to dogaja v demokratični Sloveniji, ki naj bi bila zavezana vladavini prava, je nekaj nepojmljivega,« je dejala in nato podrobno opisala dogajanje.

Celotno oddajo lahko si lahko ogledate TUKAJ.

Luka Perš