Šokantno: Poglejte, kako je srbska mafija na čelu z Milanom Mandarićem izčrpala Olimpijo, “pufe” pa pušča Jankoviću

Foto: STA

Bojan Požar je danes na svojem blogu o političnem zakulisju Slovenije pisal o predsedniku Olimpije Milanu Mandariću in njegovem domnevnem izčrpavanju kluba. Srbski milijarder Mandarić naj bi se počasi poslavljal od Olimpije in slovenskega nogometa – odšel naj bi najkasneje po koncu te sezone, krogi okoli ljubljanskega župana Zorana Jankovića pa že ocenjujejo, da bo odhod Mandarića iz Olimpije in Ljubljane stal 4 do 10 milijonov evrov!

Ta trenutek ljubljanski klub samo Milanu Mandariću  torej predsedniku kluba, dolguje okoli pet milijonov evrov, piše Požarreport. Medij razkriva, da je Mandarić že od bivšega lastnika, kralja banan Izeta Rastoderja, prevzel posojila v skupni višini treh milijonov evrov. En milijon je Rastoderju plačal takoj, plačilo preostalih dveh milijonov pa se je malo zavleklo, zato se je Rastoder po Ljubljani pritoževal, “da mu Mandarić ne plača denarja”.

Srbski tajkun namerava Ljubljano zapustiti najkasneje poleti, še prej pa želi obubožano Olimpijo prodati naivnim Indijcem (foto: Izidor Kordič).

Ravno zaradi tega naj bi Mandarić takoj postal upnik ŠD NK Olimpija Ljubljana in bil po odstopni izjavi Rastoderja – na občnem zboru članov kluba – izvoljen za predsednika društva.

Požarreport navaja, da naj bi Milan Mandarić klub prevzel z načrtom, da njegova družba MM Šport d.o.o., katere edini lastnik je Mandarić, postane lastnik Olimpije. Najprej je bila pripravljena sprememba statuta društva (objavljen je tudi na uradni spletni strani ŠD NK Olimpija Ljubljana), ki ima zdaj le 17 članov, pod Rastoderjem pa je društvo imelo 270 članov.

Vodstvo kluba (društva) je izglasovalo, da društvo proda 49-odstotni delež v družbi Nogometno moštvo d.o.o. Mandariću oziroma njegovemu podjetju MM Šport d.o.o., kar je še dovoljeval Pravilnik o licenciranju NZS. Cena pa je bila samo 1 evro. Ko se je 1. januarja letos spremenil omenjeni pravilnik NZS, je Milan Mandarić prek podjetja MM Šport d.o.o. kupil še dodatni lastniški delež družbe Nogometno moštvo d.o.o., zdaj ima 74 odstotkov in to spet samo za 1 evro! 

Milan Mandarić je Olimpijo leta 2015 kupil od “kralja banan” Izeta Rastoderja (foto: Izidor Kordič).

Kdo krši slovensko zakonodajo?
Bojan Požar
se tudi sprašuje, kako bo lahko Mandarić klub sploh prodal domnevnim indijskim snubcem, kaj sploh ponuja oziroma prodaja. Ker so vse licence za igranje in igralce vezane na društvo (klub), je namreč FC Olimpija d.o.o. dejansko brez vrednosti, poleg tega pa naj bi bila finančno zrela za stečaj, samega društva pa formalnopravno sploh ni mogoče prodati.  Za takšno potezo naj bi potreboval odločitev občnega zbora kluba. Mandarić pa naj bi sicer klub vodi tako, da kot predsednik nikomur ne polaga računov, zaradi česar dejansko krši slovensko zakonodajo.

Kam je “izpuhtel” denar od prodaje igralcev?
Ker je Mandarić klubu dal posojilo, ki ga obrestuje z visoko obrestno mero, višjo od bančnih, mu Olimpija dolguje vedno več denarja! Je pa Mandarić v vmesnem času prodal tri najboljše nogometaše Olimpije  Ezekiela Hentya za pet milijonov evrov, Andraža Šporarja za 3,5 milijona evrov in Miho Zajca za 1,5 milijona evrov. Toda od Šporarja si je na račun svoje zasebne firme, MM Šport d.o.o., nakazal 1,75 milijona evrov, od Zajca pa na isti način 750 tisoč evrov, trdi Požarreport. Vse to na podlagi “posebne pogodbe”, ki pravi, da mu pripada polovica kupnine od prodaje teh dveh ljubljanskih igralcev.

Požarreport za konec še opozarja, da so Olimpijo ogromno stale tudi odškodnine za odhode Ranka Stojića, Marijana Pušnika in Nenada Protege. In da bo po ocenah Zorana Jankovića dolg Olimpije po odhodu Mandarića znašal blizu 10 milijonov evrov!

Luka Svetina