Spopad: Združena levica nevarno ogroža SMC

Foto: STA

Anketa časnika Delo je v mesecu aprilu postregla z zanimivimi rezultati. Vrh političnega prostora ostaja nespremenjen, SDS še vedno odločno vodi pred SMC, podpora vladi pa je najnižja do sedaj; pozitivno jo ocenjuje le 13 odstotkov vprašanih. Kot ugotavlja časnik, se krepi Združena levica, ki že nevarno ogroža SMC.

Cerarjeva SMC že osem mesecev ni vodila pred SDS, strmo pada tudi podpora vladi. Če bi bile volitve danes, bi suvereno zmagala SDS, ki je na tej poziciji že od septembra 2015. V aprilski anketi je dosegla 12 odstotkov podpore. Sledi ji SMC s 7,4 odstotki, ki je po navedbah Dela v trendu padanja, nevarno pa jo ogroža kar Mesečeva Združena levica. Sledita Židanova SD in Erjavčev DeSUS.

Za uredništvo časnika je anketo med 1. in 7. aprilom opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik na vzorcu 600 odraslih državljanov.

Trenutni politiki vlade nasprotuje več kot polovica vseh anketiranih, pozitivno jo ocenjuje le še 13 odstotkov vprašanih. Na lestvici najbolj priljubljenih politikov prva tri mesta ostajajo nespremenjena: predsednik republike Borut Pahor ter evropski poslanki Violeta Bulc in Tanja Fajon. Na lestvico najbolj priljubljenih politikov sta se aprila med drugim vrnila prvak SDS, Janez Janša in Branko Grims, poslanec SDS.

A. D., STA