fbpx

Sprenevedanje brez primere: Ministrica Milojka Kolar Celarc ima težave s spominom

Foto: sta

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je napovedala pripravo osnutka Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju za javno razpravo do 12. 12. 2016. Datum je (skoraj) mimo, osnutka zakona pa od nikoder.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se je očitno tistega, kar ji gre najbolje – sprenevedanja – naučila od najboljših mojstrov te vlade. Ministrstvo za zdravje je namreč 24. avgusta izdalo sklep o imenovanju delovne skupine za pripravo predloga novega Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju – ZZVZZ-1. V delovno skupino za pripravo tega predloga zakona je ministrica imenovala za vodjo delovne skupine Mojco Grabar, za njenega namestnika pa Dušana Jošarja ter en kup ljudi v tako imenovane podskupine. V sklepu je bilo tudi določeno, da se delovna skupina sestaja enkrat tedensko, pri čemer je udeležba za člane delovne skupine obvezna.

V tem sklepu pa je posebej zanimiva šesta točka, kjer si je ministrica sama postavila datume do uresničitve, in sicer: priprava osnutka ZZVZZ-1 za javno razpravo do 12. 12. 2016, priprava predloga ZZVZZ-1 za medresorsko usklajevanje do 14. 3. 2017 in predložitev predloga ZZVZZ-1 na Vlado RS do 8. 6. 2017.

Dvanajsti december je mimo, tresla se je gora, rodila pa miš. STA poroča, da je Kolar Celarčeva novinarjem pred sejo DZ zatrdila, da je datum, določen za vložitev predloga v javno razpravo, 16. januar, in ne 12. december, kot so pisali novinarji. A očitno gre še za eno iz njene serije zablod, saj je iz sklepa Ministrstva za zdravje razvidno, da je za datum, ko naj bi bil osnutek pripravljen za javno razpravo, pravzaprav 12. 12. 2016.

Ker novinarji v tej vladi prevečkrat naletimo na očitek, da “smo narobe razumeli”, sklep objavljamo tukaj: sklep-stran1 sklep-stran2 sklep-stran3 

Slovenska tiskovna agencija poroča, da ministrica želi, da se koalicija o finančnih izračunih za ukrepe v zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju poenoti pred vložitvijo zakona v javno razpravo. Najbolj vidna namera naj bi bila prav ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kmalu pa naj bi sledilo še usklajevanje med ministrico za zdravje in ministrico za finance Matejo Vraničar Erman. STA ima sicer neuradne informacije, da na ministrstvu za finance omenjenih izračunov za ukrepe še nimajo.

Marjanca Scheicher