fbpx

Sramotenje Slovenije se nadaljuje: Mednarodni tiskovni inštitut objavil lažniv in zavajajoč tekst po navodilu novinarjev globoke države, ki stanje opisujejo kot, da živimo v Severni Koreji!

Petra Lesjak Tušek, Blaž Zgaga, Špela Stare in Lenart J. Kučić (Foto: STA/DNS/Facebook)

Mednarodno sramotenje Slovenije se nadaljuje. Tokrat se je po navodilu levičarskega DNS, njihove generalne sekretarke Špele Stare ter novinarjev Blaža Zgage in Lenarta J. Kučića na spletnih straneh Mednarodnega tiskovnega inštituta pojavil lažniv in zavajajoč tekst o ravnanju vlade RS, ob branju pa človek dobi vtis, kot, da opisujejo razmere v Severni Koreji. Če se podrobneje poglobimo v tekst, med drugim v njem najdemo celo povezave do lažnih novic, vse skupaj pa je izrazito pristransko. Pisun teksta je našel celo “ugledno” novinarko, ki je spregovorila o grožnjah pod pogojem anonimnosti, namesto, da bi se sprehodil po Twittetju, kjer bi našel cel kup novinarjev globoke države, ki s svojim imenom in priimkom stopnjujejo brutalne in neutemljene napade proti vladi in največji vladni stranki. Pomemben del teksta je namenjen tudi napadom na Nova24TV, ki jo je želela prejšnja vlada uničiti. Takrat se v IPI ali DNS niso odzvali, še več, pri DNS so prizadevanja Marjana Šarca celo podprli, tako bi večji del kolača ostal za levičarske medije!

V času epidemije novega koronavirusa so novinarji v službi globoke države okrepili svoja prizadevanja za mednarodno sramotenje Slovenije in vlade pod vodstvom Janeza Janše. Tokrat se je po navodilu levičarskega Društva novinarjev Slovenije pod vodstvom Petre Lesjak Tušek, generalne sekretarke DNS Špele Stare ter novinarjev Blaža Zgage in Lenarta J. Kučića na spletnih straneh Mednarodnega tiskovnega inštituta (IPI) pojavil daljši zapis, ki v celoti odraža njihove napade, ki smo jim sicer priča že vse od nastopa Janševe vlade.

V tekstu IPI pripete povezave do lažnih novic
“Žaljiva atmosfera se ni izboljšala v zadnjih nekaj tednih, čeprav smo pričakovali, da se bodo zdaj, ko smo novinarji ključni za informiranje javnosti, napadi umirili,” uvodoma pove Staretova in v nadaljevanju ustvari vtis, kot da poroča iz Severne Koreje: “Zdaj je virus izgovor za napade na novinarje. Sporočajo, da ne smeš biti kritičen ali, da ne smeš spraševati vprašanj, ker smo sredi krize.”

V nadaljevanju v IPI kot argument prikažejo Janšev tvit, v katerem je okrcal novinarje TV Slovenija za njihovo laganje glede dviga plač: “Ne širite laži, @InfoTVSLO Plačujemo vas za to, da v teh časih informirate, ne pa zavajate javnost. Očitno je vas preveč in ste predobro plačani.”

Še več, IPI vse skupaj podkrepijo s povezavo do lažnive novice na portalu The Slovenia Times, kjer lažejo, da si je vlada dvignila plače. Da bi situacijo prikazali nepristransko in navedli, da je šlo dejansko za uvrstitev v plačne razrede, jim ni padlo na pamet, niti niso navedli, da so si vsi funkcionarji za čas trajanja krize znižali plače za 30 odstotkov.

Foto: posnetek zaslona

Pri sramotenju Slovenije v tujini ima ponovno pomembno vlogo tudi Zgaga
Nato z Zgaginega zornega kota opišejo še njegovo ravnanje, ter pripnejo članek s spletnega portala Nova24TV z naslovom “Tako ‘novinarji’ globoke države pred izgubo svojih privilegijev sredi epidemije napadajo prizadevanja nove vlade!”, ki je bil objavljen 15. marca. Na našem portalu je bil sicer objavljen tudi članek o Zgagi v angleščini, a so raje pripeli članek v slovenščini, da si njihovi bralci ne bi mogli ustvariti svojega mnenja o dogajanju.

Blaž Zgaga (foto: STA)

Blaž Zgaga (foto: STA)

Avtor iz IPI našel “ugledno” novinarko, ki je spregovorila pod pogojem anonimnosti
V nadaljevanju pri IPI trdijo, da so se napadi začeli stopnjevati s koncem januarja 2020, z odstopom Marjana Šarca. Po njihovih navedbah naj bi se novinarji bali spregovoriti v javnosti. Kljub temu so uspeli najti “ugledno” novinarko, ki pa je spregovorila le pod pogojem anonimnosti: “Počutila sem se fizično ogroženo zaradi teh tvitov, in na koncu zaradi javnega mnenja, ki lahko sproži nestabilno osebo. Ne veste, kaj se lahko zgodi.” Morda ne bi škodilo, če bi se avtor tega teksta sprehodil po profilih “uglednih” slovenskih novinarjev na družbenem omrežju Twitter. Videl bi namreč, da se napadi proti Janševi vladi stopnjujejo iz tedna v teden, ne glede na krizo, gotovo pa bi jih z lahkoto našli precej takih, ki bi bili pripravljeni z imenom in priimkom napadati vlado, tako kot to počno že sicer.

Foto: STA

Pomemben del teksta namenjen napadom na Nova24TV, ki jo je želela prejšnja vlada uničiti
Zadnji sklop teksta je namenjen mediju Nova24TV, ki je nastal s podporo javnosti, nato pa so v medij lastniško vstopili tudi zasebni vlagatelji iz Madžarske. Staretova in Kučić, slednji je novinar levičarskega portala Pod črto, ustvarita za IPI vtis, da gre za strankarski medij, v ozadju vsega skupaj pa naj bi stal madžarski predsednik vlade Viktor Orbán.

Ob tem niso spomnili na ravnanje Marjana Šarca konec leta 2018, ko je želel Nova24TV kot opozicijski medij, ki je o vladi poročal kritično, dobesedno uničiti s svojim pozivom podjetjem v državni lasti, naj v medijih s “sovražno” vsebino ne oglašujejo več. To je toliko bolj nevarno prav v Sloveniji z enim največjih deležev državnega lastništva v gospodarstvu na svetu. Takrat se iz IPI niso oglasili, tudi iz levičarskega DNS se niso oglasili. Še več, vse skupaj so podprli, s propadom Nova24TV bi namreč ostal večji kos kolača za režimske medije!

Rok Krajnc