Ste vedeli, da se naš denar namenja tudi palačinkam?

Tina in Aljaž Deu (Foto: FB)

Že prejšnji minister za kulturo Zoran Poznič je zaznal nepravilnosti v Javni agenciji za knjigo (JAK) in je nameraval menjati vodstvo, vendar se je njegov mandat prej končal. O nepravilnostih je bilo v medijih že precej napisanega, ne pa tudi glede nenavadnega poslovanja in suma koruptivnosti, kar razkrivamo v nadaljevanju.

Na Erarju smo namreč opazili, da je Javna agencija za knjigo – že naslov sam pove, kaj je njen smoter -, v zadnjih dveh letih nakazala 8.916,17 evrov družbi Palačinkomat d.o.o. To je tudi najvišji znesek, ki ga je to podjetje v zadnjih treh letih, kolikor obstaja, prejelo iz javnih sredstev. Podjetju so sicer nakazovali še Javni sklad Republike Slovenije za podjetništvo, Cankarjev dom, Festival Velenje in drugi.

Država in palačinke?
Seveda je logično vprašanje, zakaj se podjetje, ki peče palačinke, pojavlja s takšnim zneskom v javni agenciji, katere naloga je vsakršna promocija knjige. Odgovor najdemo v Tini Deu, ženi lastnika podjetja Palačinkomat d.o.o., sodelavki na Javni agenciji za knjigo. Mnoge majhne založbe in avtorji, ki jih javna agencija kot po tekočem traku zavrača pri subvencioniranju njihovih projektov, pač nimajo takšne povezave kot palačinkar Aljaž Deu, mož Tine Deu. Palačinkomat je imel veliko medijsko podporo, med drugimi v okviru Sparove akcije Štartaj Slovenija, veliko prostora je njihovim palačinkam namenil tudi nekoč osrednji časopis Delo. Pri odnosu JAK in Palačinkomat pa bo potrebno še raziskati, kje in kdaj so pojedli za skoraj devet tisoč evrov palačink ali pa je morda JAK kar preko podjetja Palačinkomat plačeval usluge Tine Deu. Tina Deu sicer piše tudi precej blog Tina in fantje, kjer opisuje, kako ponosna je njena družina na “palačinkarja”.

JAK in najrazličnejši “palačinkarji” pa so samo še en droben dokaz,  zakaj se dogajajo  petkovi protesti in zakaj so protesti tako imenovanih “kulturnikov”. Strah, da se bodo različni kanali in obvodi odtekanja proračunskega denarja zaprli je vedno večji. Večina državljanov pa vendarle pozdravlja, da se nespodobna koruptivna ravnanja, pogosto medijsko čislanih prvorazrednih osebkov, končno prenehajo.

Sara Kovač