fbpx

Število migrantov se alarmantno kopiči, varnostne in tajne službe svarijo pred drastično zaostritvijo razmer jeseni!

Foto: Twitter

Poslanke in poslanci so se danes sestali na nujni seji Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, na kateri so obravnavali predvsem varnostno situacijo na Balkanu (ilegalne migracijske poti) in razmere na schengenskem območju ter ocene o nadaljnjih dogodkih pri varovanju državne in schengenske meje. Predsednik KNOVS in poslanec SDS Branko Grims je povedal, da je bil največji del razprave posvečen ilegalnim migracijam, saj se je izkazalo, da se je tok migrantov v Grčijo v zadnjem obdobju bistveno povečal, tako da po podatkih vojaško-obveščevalno službe v letošnjem letu že presega 20 tisoč novih ilegalnih migrantov, ki so prišli na ozemlje Grčije.

“Verjetno veste, da je grško vrhovno sodišče odločilo, da lahko migranti z otokov pridejo tudi na celino, kar jim olajša nadaljnjo pot, tako da danes skupno število vseh, ki želijo tako ali drugače priti na ozemlje Evropske unije in Schengna ter tudi proti Sloveniji, znaša nekje okoli 65.000,” je dejal Grims. Ob tem je še dodal, da to število lahko zmanjšamo za število tistih, ki že opravljajo prve postopke znotraj Grčije, in da je skupno število, ki ga navajajo uradne službe, da želi iz Grčije proti severu med 50.000 in 60.000 ilegalnih migrantov.

Posebej je zaskrbljujoče stanje v Bosni in Hercegovini
“Slovenijo bi moralo posebej skrbeti stanje v Bosni in Hercegovini, kjer je v tem trenutku od 4.000 do 5.000 ilegalnih migrantov, katerih cilj je Slovenija, pri čemer so pri njih, po podatkih služb, prisotni nalezljive bolezni, nasilništvo in droge oziroma organiziran kriminal,” je dejal predsednik KNOVS in situacijo ocenil kot izjemen varnostni problem. “Tudi novo odprtje poti preko osrednje Bosne in ob Jadranski obali pomeni zelo velik varnostni izziv in hude težave za vse varnostne službe v Sloveniji, ki sicer delajo po najboljših močeh, a je treba vedeti, da sodelovanje na Balkanu ne teče tako, kot bi si želeli,” je ob tem dodal poslanec in predsednik KNOVS.

Foto: L. S.

Ravnanje srbske vlade predstavlja enega od problemov
Ob tem je po njegovih besedah v tem trenutku eden od problemov tudi delovanje srbske vlade, ki je sklenila brez-vizumski sporazum z Iranom, tako da je po uradnih podatkih v Srbiji sedaj že več kot 3.000 iranskih “turistov”. “Ti so prišli v Srbijo in so v Srbiji tudi ostali,” je dejal poslanec, a ob tem opozoril, da se lahko iz Srbije kadarkoli pomaknejo naprej. “Kar je pa še bistveno večja težava, pa je, da v tem trenutku med Srbijo in še 15 državami, predvsem afriških in nekaterih drugih s področja radikalnega islama, poteka dogovarjanje za brez-vizumske politike, torej bo dotok ljudi lahko še večji,” je dejal Grims ter ob tem opozoril tudi na to, da je ena od poti, ki je za ilegalne migrante odprta, tudi prek Rusije. “Na vse to Evropska unija in Slovenija opozarjata, a velikih sprememb v tem pogledu ni bilo,” je povedal poslanec.

Od novega leta prestreženih 2.668 ilegalnih migrantov
“Kar se tiče Slovenije, pa bi nas moralo skrbeti dogajanje od novega leta naprej, ko se je migrantski tok k nam bistveno povečal. Do današnjega dne je bilo po uradnih podatkih od novega leta prestreženih 2.668 ilegalnih migrantov, od tega jih je bilo 649 vrnjenih nazaj, predvsem na območje Hrvaške. To pomeni povečanje za 430 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem v lanskem letu. K temu je treba prišteti tudi 199 tistih, ki so bili k nam vrnjeni iz Italije, pri čemer jih je bilo le 14 vrnjenih nazaj v Italijo,” je številke našteval Grims.

Grims je na seji vprašal, zakaj smo dobili toliko migrantov iz Italije, in odgovor je bil, da so to tisti, ki so nezabeleženo prišli iz Slovenije v Italijo in jih sedaj Italija vrača nazaj. “Število migrantov se alarmantno kopiči,” je opozoril Grims in navedel, da je bilo pri nas od novega leta “1.163 prosilcev za azil, od tega le 88 žensk in nič otrok, toliko, da se ve, kdo prihaja v Slovenijo.” Ob tem je Grims še izpostavil, da je glede na podatke, ki jih je povedal, neznano kje je 1.000 ljudi. “Na vprašanje, kje so, je bil odgovor, da se sedaj dogaja, da v času od zaprositve za azil do pričetka postopka izginejo,” je povedal Grims in dodal, da se sedaj očitno dogaja to, da en del teh migrantov prevzamejo kriminalne združbe, en del pa očitno antifa nevladne organizacije po Sloveniji.

Foto: STA

“Nezabeleženih se torej v Sloveniji nahaja nekaj 1.000 ljudi, ki predstavljajo večje varnostno tveganje, kot tisti, ki so v postopkih, kajti teh 1.000 je ranljivih za novačenje za kriminal ali za izvrševanje kaznivih dejanj,” je povedal Grims in dodal, da kdorkoli sodeluje pri tem, da teh 1.000 ilegalnih migrantov ali skriva ali tihotapi, počne kriminalna dejanja, ter pri tem početju “deluje skrajno neodgovorno in proti varnostnim interesom Republike Slovenije”.

Nazadnje je Grims spregovoril še o situaciji v naši okolici, ki prav tako vpliva na dogajanje, povezano z ilegalnimi migracijami. “Naivnosti v Evropi je sedaj konec, kar se je pokazalo v Avstriji, kjer napovedujejo razpustitev nekaterih organizacij in mošej, kar je povzročilo silovite reakcije tudi turškega predsednika vlade Erdogana, Avstrija zapira meje, videti je, da po šivih poka sporazum med EU in Turčijo. V tem trenutku se dogaja tudi v Italiji, ki je napovedala, da bo izgnala pol milijona ilegalnih migrantov. Ko se bo to začelo, se bo najbrž ta tok migrantov iz Italije k nam, ki se je že začel pojavljati, močno povečal,” je našteval Grims.

Jeseni pričakovano zaostrovanje razmer
“Varnostne in tajne službe so danes na seji izpostavile, da se je bati jeseni, ko se bodo stvari drastično zaostrile,” je povzel Grims in zaključil, da bo takrat odvisno od nas samih, kako dobro in uspešno se bomo uspeli zaščititi in kako se bomo uspeli povezati tudi z našimi sosedi, zato da ohranimo varnost, ki je ena in nedeljiva.

N. Ž.