fbpx

Strahopetni Veselinovič spet stisnil rep med noge – soočenja z Urbanijo se še vedno izogiba!

Direktor UKOM-a Uroš Urbanija in direktor STA Bojan Veselinovič. (Foto: Nova24TV, STA)

Direktor STA Bojan Veselinovič si ne upa javno pred televizijskimi zasloni soočiti z direktorjem UKOM-a Urošem Urbanijo. “Danes me vabijo v oddajo Tema dneva na Nova24TV o STA. Tako kot zadnjič v Odmevih na RTV Slovenija, tudi tokrat Bojan Veselinović ni dosegljiv… ima pa dolg dopust,” komentira Urbanija. Česa se torej boji direktor Veselinovič, če trdi, da ima argumente na svoji strani?

V slovenskih in tujih medijih si sledijo pozivi in obtožbe, da želi sedanja vlada uničiti STA. Z najnovejšim pozivom za ohranitev STA se je preko družbenih omrežij spet oglasila Katedra za novinarstvo na Fakulteti za družbene vede. Z medijsko mašinerijo in raznimi pozivi želijo ubiti resnico, da direktor STA Bojan Veselinovič že več mesecev zavrača izročitev zahtevane dokumentacije, ki jo zahteva lastnik Vlada republike Slovenije. Tako namreč velevajo pogodbene obveznosti med STA in vlado.

Direktor Urada vlade za komuniciranje Uroš Urbanija želi, da bi direktor STA Bojan Veselinovič enkrat za vselej dostavil dokumente, ki jih že več mesecev zahteva. Osrednji slovenski mediji, ki pokrivajo več kot devetdeset odstotkov medijskega prostora, pa delajo iz Veselinoviča “narodnega” junaka, ker se upira sedanji vladi. A niti en medij v lasti tranzicijskih tajkunov ne izpostavi, da je dejanski krivec za nastalo situacijo prav Veselinovič. Povrh tega se niti ne upa javno soočiti z Urbanijo, temveč komunicira zgolj individualno, z masovnim kritjem medijev. Veselinović je namreč zavrnil soočenje tako na RTV kot tudi na POP TV, sedaj pa tudi na Nova24TV.

Veselinovič v večinskih tranzicijskih medijih igra “žrtveno jagnje”
STA že dolgo ni več nacionalna agencija, kar bi po svojem statusu morala biti. V desetletju vladavine Bojana Veselinoviča se je spremenila v še enega izmed satelitov omrežja tranzicijske levice. Prodaja se za “neodvisnega” in nujno potrebnega za slovensko družbo. To nas radi prepričujejo tudi dežurni medijski strokovnjaki iz Fakultete za družbene vede. Tako poslušamo v zadnjih dneh Marka Milosavljevića, Igorja Vobiča in Jerneja Amon Prodnika.

Ti strokovnjaki se žal nikoli ne vprašajo, zakaj Veselinovič noče pokazati dokumentov, ki jih zahteva UKOM. Vsakemu posamezniku z nekaj logike je lahko hitro jasno, da bi razkriti dokumenti postavili pod vprašaj “uspešno” vodenje Veselinoviča kot direktorja STA. Samemu položaju pa se noče odpovedati, saj na leto zasluži malce manj kot 100 tisoč evrov bruto.

Z Veselinovičevim početjem se ne strinjajo tudi v Združenju novinarjev in publicistov Slovenije, kjer ga pozivajo k odstopu. Kot so prepričani, direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič v aktualnem sporu “ni pokazal sposobnosti pogovarjanja in dogovarjanja z vladnim uradom za komuniciranje (Ukom), ampak se celo zdi, da spor namerno in zavestno zaostruje”. V zvezi s tem pri ZNP stvar argumentirajo z navedbami UKOM-a, da direktor STA, državni administraciji iz nepojasnjenega razloga noče priznati popusta, ki znaša 60 odstotkov.

Vlada je hotela v tem tednu sprejeti zakon o demografskem skladu. Namen zakona je med drugim urediti, da bi vso državno premoženje bilo operativno vodeno z enega mesta. Med drugim bi v ta sklad prišla tudi STA. To je zelo zmotilo leve opozicijske stranke, ki bi z morebitno prodajo ali drugim vodstvom izgubili vpliv na uredniško politiko. Sedanja vlada je v začetku mandata kot lastnica želela postaviti za nadzornika odvetnika Radovana Cerjaka, a so ji z večkratnimi manevri to preprečili. Zato se lahko vprašate, kako bi se počutili vi kot lastnik podjetja, v katerem bi lastni delavci delali vse po svoje. Bojan Veselinovič je še enkrat dokazal svojo strahopetnost, saj se pojavlja le v tistih medijih, kjer prijazno predstavljajo njegov vidik zgodbe.

Luka Perš