fbpx

Stranka SDS novinarko Jeleno Aščić prijavila novinarskemu razsodišču

Jelena Aščić. Foto: TW

V stranki SDS so novinarko RTV Jeleno Aščić zaradi prispevka v oddaji Utrip, kjer je dejala, da vodja opozicije snuje svojo vojsko, prijavili novinarskemu častnemu razsodišču. Po mnenju SDS gre za lažniv in manipulativen prispevek novinarke, ki krši kar pet členov Kodeksa novinarjev Republike Slovenije.

V oddaji Utrip, katere avtorica je bila novinarka Jelena Aščić, je ta izrekla naslednjo trditev: “In medtem ko se vlada in ljudstvo ukvarjata z migranti, pašteto in komedijo, vodja opozicije snuje svojo vojsko.

Gre za reformo rezervne sestave
Po mnenju SDS je novinarka prispevek pripravila in zmontirala na način, ki potrjuje njeno prvotno lažnivo trditev, da vodja opozicije snuje svojo vojsko. Omenjeni del oddaje Utrip je bil pripravljen manipulativno, saj so predstavniki SDS na novinarski konferenci, kjer so predstavili idejo o vzpostavitvi nacionalne garde, jasno povedali, da bodo “enote nacionalne garde pehotne enote, organizirane po regionalnem principu, s poveljstvom, podrejenem najvišjemu vojaškemu organu v Slovenski vojski”.

Ogorčenost so izrazili tudi gledalci
Navedeno manipulacijo so opazili tudi gledalci, ki so opozorili na nekorektnost in lažnivost omenjenega dela oddaje ter novinarskega prispevka Jelene Aščić, saj so se na trditve novinarke in celoten del prispevka množično negativno odzvali tudi na družbenih omrežjih.

 

Kršila je kar pet členov kodeksa slovenskih novinarjev

1. člen kodeksa novinarjev Slovenije, ki določa, da “mora novinar preverjati točnost zbranih informacij in se izogibati napakam. Svoje napake – četudi nenamerne – mora priznati in popraviti”.Trditev, da “vodja opozicije snuje svojo vojsko” je netočna, lažniva in manipulativna, kar so opazili tudi nekateri gledalci, ki so se na omenjene trditve odzvali;
2. člen kodeksa novinarjev Slovenije, ki določa, da se “mora novinar izogibati nekorektnemu, osebno žaljivemu predstavljanju podatkov in dejstev”. Objava trditve, da “vodja opozicije snuje svojo vojsko“, ni skladna z vsemi resničnimi dejstvi, je nekorektna in manipulativna, kar potrjujejo tudi negativni odzivi gledalcev na družabnih omrežjih;
10. člen kodeksa novinarjev Slovenije, ki določa, da “montaža, napovedi, naslovi in podnapisi ne smejo potvarjati vsebine”. Montaža prispevka v sporni oddaji Utrip je bila očitno pripravljena z namenom potvarjanja dejanskih in resničnih dejstev, s čimer so bili gledalci v konkretnem novinarskem prispevku oziroma oddaji prikrajšani za verodostojno informacijo o tem, kako naj bi nacionalna garda sploh delovala in komu naj bi bila resnično podrejena;
15. člen kodeksa novinarjev Slovenije, ki določa, da “je novinar dolžan ločiti informacijo od komentarja. Razlika med poročilom o dejstvih in komentarjem mora biti dovolj razvidna, da lahko naslovnik sporočila loči med dejstvi in stališči novinarja.” Kljub temu da je Utrip kot celota avtorska oddaja, je bil prispevek o nacionalni gardi pripravljen na način, da iz njega ni bilo razvidno, da gre pri izjavi novinarke “vodja opozicije snuje svojo vojsko” za mnenje oziroma osebno oceno novinarke – in ne za resnično dejstvo. Še več, ker je besedna zveza “vodja opozicije snuje svojo vojsko” zapisana v trdilni obliki, lahko povprečen gledalec iz nje lahko razbere, da gre za resnično dejstvo in ne za komentar.

Menimo pa tudi, da je novinarka Aščićeva v omenjeni oddaji vsaj delno kršila še 25. člen novinarskega kodeksa, v katerem je določeno, da “prepletanje ali združevanje novinarskih in oglaševalskih ali politično propagandnih besedil ni dopustno”. Novinarka je kontekst svoje trditve o tem, da  “vodja opozicije snuje svojo vojsko” podkrepila z izjavo predstavnika skrajne Združene levice o “paravojaških enotah” in o “nekem strankarskem krilu vojske”. Novinarka je v prispevku očitno ponotranjila izjave o paravojski, izkrivila resničnost informacije in v oddaji tako poskrbela za subtilno prepletenost novinarskega in politično propagandnega besedišča.

 

M. P.