fbpx

Stranka SDS še povečala prednost pred vladajočo SMC

Foto: STA

V mesecu dni od zadnjega merjenja priljubljenosti političnih strank ni bilo bistvenih sprememb. SDS je z 12,8-odstotno podporo še vedno prva. Drugo mesto ohranja SMC s 7,9 odstotka, ki pa je, kot kažejo meritve, izgubila stik pri vrhu z opozicijsko SDS, saj se je razlika med njima še povečala, je pokazala danes objavljena anketa Dela.

Tretja je še naprej ZL (6,8 odstotka), ki je povečala prednost pred SD (4,3 odstotka) na četrtem mestu. Na petem in šestem sledita še NSi (3,1 odstotka) in DeSUS (2,1 odstotka). Med neparlamentarnimi strankami je treba omeniti SLS, SNS in PS, ki so dobile po dober odstotek podpore. Tudi v tem mesecu so v anketi Dela zaznali izredno velik delež nezadovoljnih volivcev, saj je skoraj 60 odstotkov sodelujočih odgovorilo, da ne vedo, katero stranko bi volili – ali nobene ali pa se volitev sploh ne bi udeležili.

Podpora vladi malenkost poskočila
Po velikem padcu podpore vladi pred mesecem dni, ko je zabeležila celo najnižjo oceno, odkar je vlada Mira Cerarja nastopila mandat, je v tem mesecu nekoliko popravila vtis v očeh slovenske javnosti. Vlada, ki je februarja dobila srednjo oceno 2,37, kar je najnižja ocena vlade doslej, je tokrat dobila oceno 2,49, kar je na decembrski ali junijski ravni. Vendar primerjava po navedbah Dela pokaže bistveno razliko, in sicer, da je vlada tokrat prejela več srednjih ocen in manj negativnih, medtem ko je število pozitivnih ocen ostalo skoraj enako. Podobno kot pri ocenjevanju vlade se je zgodil premik proti pozitivnemu ocenjevanju dela Državnega zbora, ki je marca dobil povprečno oceno 2,37, mesec prej pa 2,25.

M. P., STA