fbpx

Strateškemu svetu za digitalizacijo bo predsedoval Mark Boris Andrijanič: “Se vidimo v digitalni in moderni Sloveniji!”

Mark Boris Andrijanič (Foto: STA)

Vlada se je na dopisni seji seznanila z ustanovitvijo in imenovanjem strateškega sveta za digitalizacijo, ki je posvetovalno telo predsednika vlade. Vlada pa je danes tudi sporočila, da je predsednik sveta Mark Boris Andrijanič. Naloga sveta je med drugim ta, da predlaga konkretne ukrepe in pravne akte s področja digitalizacije. “Težko opišem, kako ponosen in počaščen sem, da bom lahko vodil ekipo tako izjemnih posameznikov, ki so mi v marsičem zgled. Vesel sem, da prihajamo iz različnih vetrov, pri čemer pa nas povezujeta pozitivna energija in skupna skrb za prihodnost naše domovine,” je poudaril Andrijanič in zapisal, da ima Slovenija fantastičen potencial in izjemne talente, raztresene po najboljših univerzah in najprodornejših podjetjih po vsem svetu: “Čas je, da ta naš skupni potencial končno izkoristimo in se prebijemo med najbolj digitalno napredne in uspešne države na svetu.

Naloga novoustanovljenega strateškega sveta za digitalizacijo je, da za predsednika vlade Janeza Janšo v roku petih mesecev pripravi okvirni predlog potrebnih sistemskih sprememb za pospešitev digitalizacije gospodarstva, javnega sektorja in državne uprave. Svet pripravlja mnenja k vprašanjem, pobudam in predlogom povezanih z digitalizacijo gospodarstva, javne uprave in družbe kot celote ter za predsednika vlade pripravlja mnenja in predloge glede strategije razvoja umetne inteligence, kibernetske varnosti in ostalih področij delovnega področja sveta. Naloga je tudi spremljanje izvedbe strategij, načrtov in ukrepov na področju digitalizacije ter spremljanje globalnega razvoja digitalnih tehnologij in priprava strateških usmeritev ter da se predsedniku vlade predlaga konkretne ukrepe in pravne akte s področja digitalizacije, je vlada zapisala v sporočilu za javnost.

Med delovnimi področji strateškega sveta so med drugim izpostavili vzpodbujanje digitalizacije gospodarstva in poslovnih procesov, ustvarjanje pogojev za razvoj visokotehnoloških podjetij in njihovo financiranje, privabljanje visokotehnoloških investicij in promocija Slovenije v mednarodnih tehnoloških ter vlagateljskih krogih, razširitev sistemskega poučevanja digitalnih veščin v šolstvu, vključno s programiranjem, in tudi poenotenje digitalnega poslovanja državljanov in podjetij preko storitvenih portalov (eUprava, SPOT, eDavki) z uporabo skupnih gradnikov za elektronsko izmenjavo podatkov, poroča STA. Predsednik Strateškega sveta vodi Strateški svet in usmerja njegovo delo, mandat predsednika Strateškega sveta je vezan na mandat predsednika vlade. Člani Strateškega sveta, ki so v Strateški svet imenovani kot predstavniki določene institucije, v njem delujejo v imenu te institucije, drugi člani v Strateškem svetu delujejo v svojem osebnem imenu. Člani Strateškega sveta in morebitni zunanji svetovalci svoje delo opravljajo brezplačno.

Image

Čas je, da ta naš skupni potencial končno izkoristimo in se prebijemo med najbolj digitalno napredne države
Predsednik sveta Mark Boris Andrijanič je na Facebooku zapisal, da je danes pomemben dan za digitalno in moderno vizijo Slovenije. Dobili smo namreč prvi Strateški svet za digitalizacijo v naši zgodovini. Sestavlja ga več kot 30 vodilnih strokovnjakov na številnih področjih, povezanih z digitalnimi tehnologijami. Med njimi najdete vodilne podjetnike, inovatorje in raziskovalce, ki prestavljajo meje mogočega doma in po svetu. “Težko opišem, kako ponosen in počaščen sem, da bom lahko vodil ekipo tako izjemnih posameznikov, ki so mi v marsičem zgled. Vesel sem, da prihajamo iz različnih vetrov, pri čemer pa nas povezujeta pozitivna energija in skupna skrb za prihodnost naše domovine,” je poudaril in nadaljeval, da verjamejo, da lahko samo digitalna in moderna Slovenija uspe v neizprosni globalni tekmi, ki ne prizanaša počasnim in neodločnim. Slovenija ima fantastičen potencial in izjemne talente, raztresene po najboljših univerzah in najprodornejših podjetjih po vsem svetu. Čas je, da ta naš skupni potencial končno izkoristimo in se prebijemo med najbolj digitalno napredne in uspešne države na svetu. Prav zato bomo skupaj pripravili konkreten predlog ukrepov na področju digitalizacije gospodarstva, javne uprave, zdravstva, šolstva in družbe nasploh. Digitalna preobrazba ni nek abstraktni koncept, ampak je nekaj, kar nam lahko že jutri zagotovi boljše plače, pojutrišnjem pa višje pokojnine. Je odskočna deska za dvig produktivnosti našega gospodarstva in mogočno orodje, ki dela naša življenja bistveno enostavnejša. Kratek pogled na mobilni telefon pokaže, kako zelo so nove tehnologije spremenile naš način življenja, pa naj gre za digitalne komunikacije, zabavo ali načrtovanje potovanj. In vse to je šele začetek.

Vsi člani Strateškega sveta bomo svoje delo opravljali strokovno in prostovoljno. Sodelovali bomo v lastnem imenu in razmišljali s svojo glavo, pri čemer ne bomo vezani na mnenja ali navodila katere koli institucije ali podjetja. Tukaj smo zato, da prispevamo majhen delček k novi slovenski zgodbi o uspehu, ki bo slonela na inovacijah, podjetnosti in odprtosti do sprememb. Sam bom po najboljših močeh prispeval znanje in izkušnje, ki sem jih nabiral v zadnjem desetletju pri snovanju uspešnih digitalnih zgodb po svetu. Skupaj bomo preučili ključne izzive na poti do digitalnega preboja in predlagali čim bolj konkretne rešitve. Gradili bomo na izjemnem delu, ki so ga na tem področju že opravile številne institucije, podjetja in posamezniki. Obenem pa bomo vodili odprt dialog z vsemi deležniki, še posebej državljankami in državljani. Prav zato bom vesel vaših predlogov, vzpodbud in tudi kritik. Digitalizacija je nujnost, izziv, predvsem pa priložnost za vse nas, da se s skupnimi močmi in širokim družbenim konsenzom premaknemo naprej. Se vidimo v digitalni in moderni Sloveniji,” je še napovedal Andrijanič.

Sara Bertoncelj