fbpx

Stroka poziva k čim hitrejši zaščiti otrok s cepljenjem

Foto: epa

Novi koronavirus ne izbira žrtev, zaradi česar je bilo doslej tudi v Sloveniji okuženih že na tisoče šoloobveznih otrok starih med pet in enajst leti. Vendar pa slovenska vlada zagotavlja, da bo prav kmalu poskrbljeno tudi za njihovo varnost, saj se bo najkasneje v roku enega tedna tudi pri nas pričelo cepljenje otrok v starostni skupini med pet in enajst leti.

Kot poroča STA, naj bi 60 tisoč odmerkov cepiva Comirnaty, ki je plod sodelovanja farmacevtskih podjetji Pfizer in BioNTech, v Slovenijo prispelo že jutri. Ti odmerki so seveda manjši in manj koncentrirani od običajnih, s čimer so posebej prilagojeni pediatrični populaciji, stari med petim in enajstim letom starosti. Prav otroci iz te starostne skupine so zaradi obveznega obiskovanja pouka v osnovnih šolah in posledičnega stika z desetinami drugih otrok še posebej ranljivi za okužbo s kitajskim koronavirusom, zaradi česar je v preteklosti pogosto prihajalo do napotitev celotnih razredov v karanteno, ko se je s koronavirusom okužil zgolj en sam učenec. Ker znanstveniki v podjetjih, kjer izdelujejo cepiva proti covidu-19, še do pred nekaj meseci niso izvedli vseh potrebnih študij glede vplivov cepiva na to starostno skupino, so bili otroci dolgo časa brez ustrezne zaščite, ki bi jih obvarovala pred okužbo.

Z razvojem cepiv za otroke prvi pri Pfizer/BioNTechu
To pa se je spremenilo pred dobrim mesecem, ko so iz podjetja Pfizer/BioNTech sporočili, da so končno opravili vsa potrebna klinična testiranja njihovega cepiva na otroški populaciji, ki so pokazala, da je cepivo Comirnaty v ustrezno manjšem odmerku povsem primerno tudi za otroke med petim in enajstim letom starosti. 25. novembra je sledila še ena dobra novica, saj je Evropska agencija za zdravila (EMA) tudi uradno odobrila cepljenje otrok v omenjeni starostni skupini, s čimer so države članice EU de facto dobile zeleno luč za začetek cepljenja vseh šoloobveznih otrok. Nekatere države so sicer s cepljenjem otrok pohitele bistveno bolj kot Slovenija, kar še posebej velja za države zunaj Evropske unije, katerim ni bilo potrebno čakati na zeleno luč iz Bruslja. V Izraelu so tako pričeli s cepljenjem te starostne skupine že 23. novembra, pri cepljenju pa so kot že v preteklosti primarno stavili na cepivo proizvajalcev Pfizer/BioNTech.

Foto: epa

Nujno je, da pred virusom čim prej zaščitimo tudi otroke
Da moramo s cepljenjem vseh otrok absolutno pohiteti tudi pri nas, se strinjajo tudi vodilni slovenski zdravstveni strokovnjaki skupaj s strokovnim direktorjem Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Markom Pokornom. Kot je ta poudaril v intervjuju, ki ga je dal za medije pred dobrim tednom, smo lahko letošnjo jesen občutili, da se covid-19 pospešeno širi tudi med otroško populacijo, pri čemer so do druge polovice novembra uradno potrdili več kot 30 tisoč okužb s kitajskim koronavirusom med otroki, mlajšimi od 18 let. Glede na podatke Statističnega urada RS trenutno prebiva v Sloveniji 156.557 posameznikov in posameznic, ki spadajo v starostno skupino od vključno petega do vključno enajstega leta. To pa pomeni, da ta starostna skupina predstavlja 7,43 % slovenske populacije, ki trenutno šteje 2.107.007 prebivalcev.

Zaščita zdravja in življenja tako velike množice ljudi pa je v danih epidemioloških razmerah nujno potrebna, sploh glede na to, da je po doslej zbranih informacijah trenutno proti novemu koronavirusu v naši državi celovito cepljenih zgolj skromnih 55,7 % državljanov (kar v absolutnih številkah pomeni, da je bilo pripravljenih dvakrat zavihati rokav zgolj 1.173.602 prebivalcev naše domovine). Za primerjavo naj povemo, da so oblasti Združenih arabskih emiratov 30. novembra razglasile, da so v njihovi državi proti koronavirusu z enim odmerkom cepiva cepili prav vse prebivalce te zalivske monarhije, poleg tega pa je v Evropi več držav uspelo precepiti že več kot 80 odstotkov svojih državljanov (med njimi je trenutno vodilna Portugalska, kjer je celovito cepljenih že 87,8 odstotka prebivalcev države).

Matej Markič