fbpx

Strokovnjakinja za prostitucijo – nova kandidatka za slovensko sodnico na evropskem sodišču

Foto: iStock

Vlada je na ožji seznam kandidatov za novega slovenskega sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu uvrstila še Nino Peršak, strokovno usposobljeno raziskovalko prostitucije in sodelavko dveh zelo znanih lakajev (sodne) oblasti – Ljuba Bavcona in Dragana Petrovca.

“Poklicna specialnost” Nine Peršak je raziskovanje prostitucije, poroča Požareport. V njeni biografiji je več kot 100 člankov, večina s področja prostitucije. Na primer članek ”Viktimalizacija prostitutk in sramotenje izjem: mit o prostitutki žrtvi” in prispevek ”Neformalna ekonomija in krizni časi: ekonomski izzivi in družbeni odziv na prostitucijo”. Opozarjala je tudi na spolne zlorabe otrok preko spleta – spolni ”grooming”.

Bolj kot njene raziskave o prostituciji in spolnih zlorabah otrok pa bode v oči dejstvo, da je Peršakova leta 2010 sodelovala z razvpitim starosto slovenskega kazenskega prava Ljubom Bavconom, ki se mu zdijo pravice izvajalcev dachauskih procesov bolj pomembne kot pravice ljudi, ki so jih preganjali oz. usmrtili. V isti raziskavi je sodelovala tudi s profesorjem na Pravni fakulteti v Ljubljani Draganom Petrovcem, ki je protestnike pred sodiščem, ki se borijo za vladavino prava in človekove pravice, označil za “zametek drhali”.

Čeprav je Peršakova z omenjenima pisala raziskavo na temo “Dejavniki cestnega prometa v Sloveniji”, tovrstne neformalne povezave gotovo niso zanemarljive.

Predlagani štirje kandidati
Pahor je za slovenskega sodnika evropskega sodišča sicer predlagal štiri kandidate: podpredsednico vrhovnega sodišča Nino Betetto, predavatelja na Harvardu Klemna Jakliča, odvetnika Marka Bošnjaka in zgoraj omenjeno profesorico na pravni univerzi v Gentu Nino Peršak.

M. G.