fbpx

Štrukelj zahteva svoj del pogače – sindikati javnega sektorja želijo odpravo varčevalnih ukrepov

Boris Koprivnikar (Foto: STA)

Predstavniki vlade se bodo na neformalnem delovnem sestanku srečali z vodjema pogajalskih skupin sindikatov javnega sektorja Branimirjem Štrukljem in Jakobom Počivavškom. Na vladni strani naj bi se sestanka poleg ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja udeležila tudi ministrica za finance Mateja Vraničar Erman.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu za javno upravo, neformalni sestanki na to temo potekajo vsakodnevno, saj se nadaljuje intenzivno iskanje rešitev in morebitnih možnosti za dogovor. V tej fazi iskanja rešitev pa izjave za javnost niso predvidene. Zanimivo bo videti, kako bo vlada Štruklju razložila, da ima denar za zdravnike, za njegove sindikaliste pa ne.

Vlada bo kar sama predlagala rešitve
Koprivnikar je napovedal, da bodo z možnimi približevalnimi predlogi najprej seznanili sindikalno stran. Takoj ko bo verjetnost, da je rešitev vsaj pogojno sprejemljiva tudi za sindikate, bodo nadaljevali s formalnimi pogajanji in iskanjem konsenza. A sindikati so svoje želje že povedali. Želijo odpravo vseh varčevalnih ukrepov s prihodnjim letom.

To bi državo stalo dodatnih 215 milijonov evrov, česar pa naši vladniki nimajo. Že tako se Slovenija zadolžuje, s tem ko so popustili zdravnikom, pa so odprli Pandorino skrinjico. Na plano so prišli vsi ostali sindikati, ki želijo svoj kos pogače. No o pogajalskih izhodiščih sindikatov pa ni potrebno izgubljati besed. V primeru, da bi vlada želela preprečiti odpravo varčevalnih ukrepov, napovedujejo stavko. A že sama odločitev za interventni zakon bi pomenila težave v vladi, saj so v DeSUS in SD napovedali, da ga ne bodo podprli.

A. R., STA