Svete sodniške krave

Branko Masleša (Foto: STA)

Tik pred prejšnjimi parlamentarnimi volitvami je glavni odbor sodniškega društva stopil v bran tedanjemu predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši. Sporočili so, da je prav, da najvišji sodni funkcionar brani sodstvo pred napadi politika Janeza Janše, ki je moral sredi volilne kampanje v zapor. To je pomembno vplivalo na rezultat volitev. Masleša je v govoru na sodniških dnevih Janšo javno označil za “sovražnika sodstva”. Nekaj starejših sodnikov je bilo zgroženih nad nastopom svojega predsednika. Ustavno sodišče pa je pozneje, ko je razveljavilo vse sodbe v primeru Patria, ker jim je manjkala temeljna vsebina, torej kakšno kaznivo dejanje, ugotovilo tudi kršitev pravice do nepristranskega sojenja Janši zaradi nastopa Masleša, ki ga je sodniško društvo na vso moč javno branilo, in dejstva, da se Masleša po takšnem nastopu ni izločil (ali ga niso izločili) iz sojenja Janši.

Zakaj to povzemam? Ker se je vrh sodniškega društva že spet tik pred volitvami, ko gre za Janeza Janšo, oglasil kot odvetnik Branka Masleše in ne predstavnik vseh sodnikov, predsednica tega društva pa je povrhu – kot je poročal Večer – takoj zatem še čisto zares prestopila med odvetnike.

Sodniška zloraba sodne oblasti
Čisto jasno je –  kot je ugotovilo tudi ustavno sodišče –, da Masleševo sojenje “sovražniku sodstva” ni ustvarjalo vtisa nepristranskosti. Tudi sicer je bilo precej izven pameti, ker smo vsi, ki smo vsaj malo spremljali politiko, vedeli, da je v preteklosti Janša odločno nasprotoval vzpenjanju Masleše, ker je nekdanji sekretar zveze komunistov na sodišču v Kopru pomenil tveganje točno za tisto, kar se je zgodilo.

Vir: spletnicasopis.eu

Sodniško društvo je raje branilo pristranskost šefa vrhovnega sodišča Masleše in ne poštenosti sodstva. A društva sodnikov tudi sodba ni izučila. Tudi pred temi volitvami ravna podobno in že spet javno brani Maslešo in nepošteno ravnanje pred nevarnim Janezom Janšo. So za vzgled, česa se ne sme početi, kar je že presunljivo. Ni pa nenavadno. Njihovega ravnanja mediji doslej niti problematizirali niso. Del medijev, ki se je jasno opredelil za leve, je ali navdušen ali pa vsaj zadovoljen, ker preprosto koristi njihovim interesom. Del novinarske srenje pa si najbrž niti pisniti ne upa, ker je pravnike nevarno kritizirati, vrh sodstva pa sploh. To so pametni, dovolj premožni in vplivni ljudje, ki se znajo braniti. Končaš lahko v zaporu ali pa te udari po žepu. Če so si upali zapreti Janšo, smo navadni ljudje brez vsake možnosti, je logika. Sodniki so zaščiteni z imuniteto, novinarji ne. Skupina ljudi, ki je dolgo protestirala pred sodiščem zaradi nepoštenosti, tega položaja ni spremenila.

Društvo sodnikov ali odvetnikov samih sebe?
Pred tokratnimi volitvami se je izkazala zdaj že bivša predsednica sodniškega društva Urška Kežmah, ki je kar javno razglasila, da Janez Janša za odškodnino ne sme tožiti sodnikov, denimo Masleše. Le državo lahko, ker so v njenem imenu in zanjo ti sodniki sodili. Kot pač so. Sodniki imajo imuniteto, je poudarila. Država pa lahko od sodnika pozneje zahteva povračilo, če nekoliko poenostavim. Sodnica ni podrobneje pojasnjevala, da država lahko povračilo od sodnikov zahteva le teoretično, ker pravno stvar ni urejena in zato najbrž ni izvedljivo, da bi kaj lahko izterjala.

A prava težava je seveda, da bo o vsem tem sodišče šele sodilo. V sporu, ki ga je politik sprožil proti sodnikom, se je kot odvetnik oglasil vrh sodniške organizacije, ki je že pred štirimi leti branil napačno ravnanje svojega tedanjega predsednika Masleše. In vtis je, da ga zdaj že spet. Branijo ravnanje, ki ni pošteno, in na način, ki je napačen.

Vir: spletnicasopis.eu

Sodniško društvo ni kdorkoli. Ni kak nepomembni novinar komentator v tisku. Ti nimajo sedeža kar v sodni palači sredi Ljubljane. Kežmahova, ki ima doktorat in torej nikakor ne sodi med nevedne, s tem opredeljevanjem do sodnega postopka, ki še ni končan, postavlja v nenavaden položaj vse sodnike, ki bodo sodelovali v sodnem procesu in so morebiti člani sodniškega društva in bi morda čisto pošteno presodili tako, kot je ona. A kdo bo pa zdaj verjel, da so sodili pošteno in ne v prid sodniškim interesom, kot jih je javno deklariralo njihovo društvo, ki je že sporočilo, kako mora biti presojeno, ko se sodni postopek še prav začel ni? Kdo bo verjel, da že spet ne zlorabljajo oblasti v prid Masleši, enega od političnih blokov in sami sebe, če se pa njihova predsednica s prejudiciranjem sodne odločitve na vso moč tik pred volitvami trudi ustvariti ta vtis.

Pa še “naši” podpredsedniki
Kežmahova, ki je bila vodja pravdnega oddelka na okrožnem sodišču v Mariboru, je v zadnjem tednu čisto zares prestopila med odvetnike in sodniško društvo je zdaj brez šefa, ki ne zna biti tiho v sodnem postopku, ki še poteka, in pred volitvami, ki se naglo bližajo. Z nekaj zlobe lahko rečemo, da je storila prav: kot odvetnica se je z javnim opredeljevanjem do odškodninske odgovornosti Branka Masleše obnašala že, ko je bila še sodnica. Po njenem odhodu sta tam ostala dva podpredsednika: Miodrag Đorđević, ki ga je Goran Klemenčič letos predlagal tudi za podpredsednika vrhovnega sodišča, a so poslanci to umaknili z dnevnega reda, ker bi bil prevelik škandal celo za levico pred volitvami, če bi ga imenovali, drugi podpredsednik pa je nekdanji namestnik šefa obveščevalne službe (Sove) Janez Žirovnik, za katerega smo novinarji iz komisije za nadzor obveščevalnih služb izvedeli, da je bil v ozadju množice odredb o tajnih preiskavah proti nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju. Omenjeni postopki so prispevali, da je moral Kangler odstopiti kot župan, da so mu v državnem svetu pred petimi leti odvzeli mandat in da je SLS izpadla iz parlamenta. Na sodišču pa je doslej še vse propadlo. Nadzori Kanglerja so bili najmanj zapravljanje časa in denarja, če ne politična zloraba represivnih organov za slabitev pomembne desne stranke. Če kdaj Žirovnika ni bilo v službi, so policisti počakali, da se je vrnil. “Napačen” sodnik bi jih lahko zavrnil. Na te nenavadnosti, da je nekdanji vodilni v obveščevalni službi, ki je bila podrejena šefu vlade, pozneje postal sodnik in tajno odrejal nadzore Kanglerja v Mariboru, ki ga je kot obveščevalca nekoč kot poslanec nadziral, je opozoril nekdanji predsednik SD, poslanec in pozneje ustavni sodnik Ciril Ribičič, ki je odločanje Žirovnika označil kot »grobo in zavestno kršitev pravice Franca Kanglerja do neodvisnega in nepristranskega sodnika, brez katerega ne moremo govoriti niti o poštenem, kaj šele pravičnem sojenju«.

Očital mu je enako stvar kot ustavno sodišče Branku Masleši.

Sporočilo zdaj že odvetnice Kežmahove lahko zato razumemo le dobesedno: ti sodniki, z Brankom Maslešo vred, niso krivi in ne morejo odgovarjati, ker je zloraba takšna država sama, oni jo le pošteno predstavljajo.

Kot odvetniki in kot svete krave.

Peter Jančič / spletnicasopis.eu

 • dr Janez Sveti

  Kdo piše zakone, ki jih neuki poslanci potrdijo? A vam je sedaj jasno, zakaj imamo takšne zakone, da lahko legalno ukradeš, kar želiš, če si le na pravi strani?

  DR Janez SVeti genij

 • Amerikanc

  To je pa lepa popotnica Kežmahovi med privatnike. Le kdo, razen štajerskih banksterjev in tycoonov, si jo bo lahko privoščil ?

 • Aldo

  Ubogo slovensko pravičniško sodstvo !

 • Steiermark

  Tudi tega pesjanarja bi bilo potrebno odpeljati nazaj, do Kolpe in ga poslati odkoder je prišel, kot vse ostale “begunce”, saj ravno iz tega primera nam je nazorno prikazano kaj se zgodi, ko se sprejema “migrante – begunce”, ki se jim nudi vse, to kar se nam ne, ter se celo lahko s svojo balkansko ali muslimansko mentaliteto povzpnejo na sam vrh in nam po balkansko vladajo ter nas “sfukavajo”…..

 • PIA PlA

  Masleši je tisti, ki je zadnji ukazal streljati na prebežnike na italijanski meji. Pravijo, da je tudi streljal. Tak človek ne sme biti v vrhu sodstva.

 • Antonius

  Kako je pa Kežmahova prišla do znanstvenega naslova se človek vpraša, ker klati take neumnosti? Janša lahko toži le državo, ker so sodniki v njenem imenu in zanjo sodili. Od države sodniki vendar niso dobili navodil, da naj v njenem imenu lažejo in zlorabljajo svoj sodniški položaj. Star pregovor nas uči, da kar si *skuhal* pa še sam požri. Država ni dolžna požreti tega, kar so zakuhali Masleševi.
  Masleša nam bo ostal v spominu tudi zaradi izjave o *krasnem zadetku v čelo*, romunskega prebežnika.
  Bežečega ustreliti v čelo ni krasen zadetek, ampak čudež, ki ga razume samo vrhovni sodnik Masleša.
  Volite SDS, da po volitvah sodniške barabe prikrajša za trajni sodniški mandat in spelje lustracijsko čistko med Masleši enakimi, sodniškimi in tožilskimi kadri.

 • sloustava

  Volivci, volivke, tokrat imamo mi moznost “…sfuk ….” vse “sodnike “, ki ne vedo, zakaj in sploh nosijo togo!! Brez skrbi za njih pa naj dodam: procesirani boste posteno, zagovornike boste izbrali sami, sodilo vam bo ljudstvo, saj bo sodba v IMENU ljudstva. Ne Kucana, ne Maslese, ne Fiserja in ne levakov, pac pa ljudstva. Strah? Prav!

 • hribovc

  masleni ni sodnik, on je komi-marioneta.

 • xtc

  Dejstvo je ,da je taka združenja treba razpustiti,že zaradi samih izpadov članov

 • RATATA

  Eno samo ovinkarjenje in spletkarjenje je nastalo iz prava, ki že dolgo ni več pravica.
  Značilno za pravnike, ki se došolajo v Sloveniji je, da so vzgojeni večinoma v lažnivih levuharskih nategih,
  ki jim sicer verjetno ne verjamejo ampak imajo od njih privilegije in bonitete.
  Dobro se ščitijo med seboj in zagovarjajo eden drugega in s tem občutkom zelo enostavno krivično razsojajo.

 • Franc Šink

  Kdo pravi da je Janša sovražnik sodstva? Ni sigurno ne.Je pa proti takšnemu sodstvu ki se prakticira v Sloveniji.

  • MižekFiga

   Tov. ddr. Milan Kučan je sovražnik Slovenije. Znane so njegove javne izjave !!!

 • MižekFiga

  Pričakujem Maslešev “suspenz”, torej odstranitev iz vseh uradnih (plačanih) fukcij. Za bolj natačno ravnanje in razumevanje si prosim oglejte vse dogodke zadnjih nekaj let, okoli državne tožilke Dragice Koitnik in suspenz je možen že sedaj. To naj bo samo mali korakec za očiščenje našega pravosodja. Kaj mislite, bi nam bilo sprejemljivo evropsko sodstvo bolj kot srpsko?

 • Proti takšnemu sodstvu, kot ga imamo danes pri nas, je vsak, ki je okusil naše
  KRIVIČNO SODSTVO na svoji koži – teh pa ni malo.

  Ko sem pred leti kritizirala naše sodišče neki odvetnici, me je strašljivo opozorila :
  “Ampak čakte, no – sodstvo… to je OBLAST !”
  Če je res oblast, mora biti pošteno in ne tako, kot se dogaja, da si vsak pravnik razlaga isti zakon “po svoje” – to je nevzdržno – kje je tu stroka – KDO NADZIRA SODNIKE ?
  N I H Č E in narod je hočeš, ali ne prepuščen samovolji sodnika in, če vložiš NADZOR, je isto, kot da ga nisi, ker se požvižgajo na človeka, ker ONI so OBLAST.

 • Miran

  Janša bi itak moral biti v zaporu, če ga ne bi njegovi ustavni sodniki krivično pomilostili. Itak pa se bo kriminalec kmalu spet pregrešil.

  • montyamp

   Si že vidu pametnega provokatorja ???
   Pa zelenega konja ???
   Kaj pa poštenega komunista ???

  • milanček

   kriminalca ste ti foter pa madka, ki sta spočela tak stvor kot si ti!

 • montyamp

  Masleša ddr.Jakliču ne seže do gležnjev .
  Sfukatorski tepihovalec na takšnem položajuje je dokaz skorumpiranosti gnilega udbosodja , ki krši človekove pravice za 7400 % večkrat kot nemška sodišča .

 • piko8

  masleša in rdeča drhav zlo krivosodja zapret v en ali dva kontejnerja in zaplinit!!!
  Samo porezat vrh te kirivosodne MAFIJE pa bo Slovenija čisto normalna država, aja pa na murglskega šrata sem pozabiv!!!

  • montyamp

   Zazidat , kot so njihovi očetje tiste , ki bi lahko po vojni naredili nekaj iz države , pa ne BANKROT .

 • Olga_10

  Teršek pa trdi, da ni političnih sodnikov, da so le taki, ki se ne izobražujejo in ne brejo….Malo morgen!
  Vse, ki ščitijo zlorabo sodstva v politične namene, tudi če so to podprli “samo” kot člani društva, je treba lustrirati in sankcionirati, skupaj z vrhovnim srbskim TERORISTOM MASLEŠO!

 • milanček

  ja to govedo mora odgovarjati za vse svinjarije, zato čefur masleša, prihaja tvoj sodni dan!

 • Kosobrin

  Za SDS so samo tisti sodniki sveti, kateri odločijo njim v prid.

  • Napisal si eno neumnost !

  • caci

   to je res!

  • A teb se pa zdi da je Masleša kakovostni sodnik?

  • Lustrator

   SDS se zavzema za ukinitev sodniških mandatov VSEM sodnikov, za lustracijo VSEH sodnikov in za reforme v CELOTNEM pravosodnem sistemu, ki je po svoji uspešnosti zadnji v Evropi, hkrati pa najdražji. Zakaj torej lažeš?

  • Den456

   Imaš napačen Nick. Kosibrin je bil moder starček. Ti nisi moder, ti si rdeč.

 • montyamp

  To je sodniški vol , za svetega ga pa sam hudič ne bo imenoval , ker se topoglavost nagrajuje samo pri zazidarskem udbosodju .

 • montyamp

  VSI NA VOLITVE .
  SDS je prava izbira .
  Uničevalce države ,SD- SMC-ZL-DESUS-ZAAB na odpad .

 • rrrrr

  Slovenske sodnice in sodniki so pristranski, krivični, nestrokovni, nesamostojni, nečloveški, nekompetentni in koruptivni. Zato jih bo nova demokratična vlada poslala na manj zahtevno delovno mesto. Naj vse te svoje lastnosti preizkusijo pri sojenju na nogometnih tekmah.
  Samo trikrat bodo lahko sodili na nogometni tekmi Olimpija – Maribor: prvič, zadnjič in nikoli več !

  • MižekFiga

   Bavconovi so! Če ni več živ še vedno velja.

 • Iva

  PONOVNO
  >Del novinarske srenje pa si najbrž niti pisniti ne upa, ker je pravnike nevarno kritizirati, vrh sodstva pa sploh.

  Pisniti ne smemo niti bralci v Pismih – cenzuriranje mojega pisma, ko sem poročala v PP29, namesto novinarjev, o predstavitvi študije dr. Šturma o kršenju človekovih pravic s seznamom sodnikov kršiteljev (seja parlamentarnega odbora-oktober 2014). Zgodila se je obstrukcija vladajočih poslancev – prvi je odšel “pravičnik-škilavi SD Han”, Masleša je poslal piarovca Gregorja S., novinarji so odšli potem, ko je zaključil cinični Klemenčič in v Delu ni bilo nobene informacije razen cinične izjave Klememnčiča, da je prišel na tiskovno konf. SDS (sejo je sklicala predsednica E. Irgl, ki je povabila tudi nas, predstavnike Odbora 2014). To je realna SLO demokracija!!!

  SPREMEMBE lahko dosežemo le na volitvah!
  Pošljimo fake obraze šarce in staro postkomunistično kliko na smetišče !!!

 • MižekFiga

  Najprej naj (Rop) seznani društvo s spremembami zaradi osamosvojitve Slovenije s plebiscitom leta 1990. Če to ni dovolj, vsi na plačano prakso v EU. Če to ni dovolj, vsi izgubijo službo takoj. Dovolj je sodniška praksa za spremembo korupcije in klientelizma v normalno poravično obnašanje države. IN. Država ni tov. ddr. Kučan !!! Sodniki so … ?? Naši niso ???

 • MižekFiga

  Marš fašist murglar.

 • antimur

  Škoda je vsake besede, to kučanistično, oziroma levo fašistično golazen moramo izbrisati iz Slovenije, če ne z volitvami, kjer vedno mešetarijo in se vtikajo v poštenost volitev, pa drugače, vse ostalo je samo brezvezno bluzenje. Nikakor ne smemo več dovoliti, da sveto slovensko zemljo skrunijo pošasti kot je Masleša, Janković in ostala levofašistična banda s fürerjem Kučanom na čelu.

 • VERRZIFIKATOR

  KDO NI SODAR

  Od sodov služi si denar,
  sam sode izdeluje nove,
  ko veže hrastov les v okove,
  tak mož poklicni je sodár.

  Sodárjev dom pač ni sodišče,
  delavnica mu je sodarna,
  primerjava prav bizarna,
  podobnost naj se tu ne išče.

  Sodárstvo časten je poklic,
  sodár med častivredne sodi,
  v družbe slabe mož ne hodi,
  ker etike ga vodi klic.

  Sodar ve, kaj je hektoliter,
  spoštuje vselej mere prave,
  to del njegove je narave,
  pošten pri delu, dober, hiter.

  Mu mera vedno je enaka,
  saj zanj pravičnost je vrlina
  in ne glede na barvo vina
  enakovredna sorta vsaka.

  Naj naročnik bo kdor si bodi,
  volumen soda bo enak,
  o tem prepričan bodi vsak,
  pravilnih mer prav vsi so sodi.

  Če namreč kakšen bi sodár
  poljubno merico prikrajal,
  če manjše sode bi prodajal,
  bi rekli kajpak mu: slepar.

  Sodár-slepar ravna zavestno,
  da dvojna v rabi so merila,
  poklicna kršena pravila,
  a zanj je to le »delo vestno«.

  Umesten je zatorej glas,
  da takšen mož pač ni sodár,
  je le goljuf, capin, slepar,
  potreben zanj je drug izraz.

  Sodár se več mu ne prilega,
  je za sodarstvo to žalitev,
  primeren bo izraz bolj plitev.
  Kako naj reši se zadrega?

  Potreben tu ni učeník,
  da bi ponudil nam razlago,
  v slovarju najdemo podlago,
  to je izraz: gospod sodnik.

 • wert

  Kaj pa primer farmacevtka ?
  Je šlo, kar pod preprogo. Kdo je dal to komando? Tožilstvo ne. Kdo pa ?

 • Borut Ficko

  Ko bi vsaj sodstvo rešili v Sloveniji pol bi se dalo uredit vse druge zadeve.

  • Tom Žnidarčič

   Osnovni postulat uspešne komunistične države je; Zakonodaja služi namenu ohranjanja oblasti! Tako to učijo še danes na pravni fakulteti! Cela čreda sodnikov na slovenskih sodiščih je bila protipravno sprejeta na mesto sodnika! Masleša je najbolj očiten primer! Pajaci, ne sodniki in pravniki so Maslešo postavili tam kjer je,vi si pa lahko samo mislite, koliko to pomeni za kredibilnost nekega sodišča.

 • MižekFiga

  Ne gre samo za “svete krave” ker so najsvetejši “rdeči prasci”. ZAKAJ?

 • večni srb

  Saj res, kaj je pa s sodnikom Škobernetom, a je še živ?
  Pravijo, da je zelo aktiven na Facebooku, ampak jaz ne hodim tja gor, dejansko v zaporu pomaga več ljudem kot prej, kar je dobro.
  Zakaj so preiskovali in prijeli samo njega, to jaz ne razumem, ko pa je jasno, da je morala tam posredno pomagat cela dobro organizirana kriminalna združba. Aja, zato…

 • Jan Kovalski

  “Janša lahko toži le državo, ker so sodniki v njenem imenu in zanjo sodili.”
  ===============
  No prav, pa dajmo odpustiti vse te sodnike, ki jih imamo sedaj!
  In najemimo tuje sodnike.
  Pri tem se postavlja vprašanje: Kdo je država?
  Smo to vsi mi državljani ali pa samo leva mafijska globoka država?

 • domovina mili dom

  Naj učinkoviteje bo sodstvo očiščeno tako, da bodo še pošteni sodniki javno spregovorili in lustrirali stare partijske sluge in mlajše rdeče pohabljence..

 • Peter

  Spet nedoslednost s strani Nove.
  Članek govori o svetih kravah, na sliki pa osel, no.

  • Tom Žnidarčič

   Ja,ma Indijci so celo tigre razglasili za svete?

 • garfi

  VSTANITE ZA KOMUNISTIČNO INTERNACIONALO https://www.youtube.com/watch?v=DSISGmbEdBU&t=43s
  Vstanite v luč in blišč odeti,
  ki jarem vas teži zlata.
  Zdaj zvezda rdeČĆa spet nam sveti,
  nas kliče spet krvava sla.
  Sledi pravičnosti razbijmo,
  do tal naj rop jo naš požge;
  do konca z davki jih odrimo,
  vzemimo vse, vzemimo vse!
  Že tajkuni so zbrani,
  v zadnji rop zdaj že hite,
  da z internacionalo
  nov plen si pribore!
  medklic KurČĆan:Bi pa za sebe in za svoje tovariše takratne rekel SPLAČALO SE JE.
  Prav nihče nam nič ne more,
  kakšen zakon, kakšen red;
  Vse kar vidite je naše,
  nam dal je Forum nov zalet.
  Sami pišemo zakone,
  in sodimo kot se nam zdi.
  Ropajte zdaj bratje urno,
  dokler se ljudstvo ne zbudi.
  Mi vse ukrademo na svetu,
  zato vse to je naša last;
  najlažje delavcu in kmetu,
  ker imamo tu pač mi oblast.
  Ko vse dobre in poštene
  uniči naša trda pest
  svobode bodo vse pregnane,
  pokoren rod vasi in mest.
  medklic sindikalistke: Včeraj smo prosili, danes zahtevamo, JUTRI BOMO VZELI!
  JUTRI BOMO VZELI!
  SPET!!!
  delavski razred v ozadju huronsko pozdravlja
  https://www.youtube.com/watch?v=DSISGmbEdBU&t=43s

 • pupa

  Ni možno. da so svetniki (niti v podobi osla ali krave) tisti, ki so celo življenje služili SATANU.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!