fbpx

Svetla stran koronakrize: Prejšnji teden na slovenskih cestah nobene smrtne žrtve!

Slika je simbolna. (Foto: STA)

V preteklem tednu na slovenskih cestah ni bilo smrtnih prometnih nesreč, so danes sporočili z Generalne policijske uprave. Sicer so letos slovenske ceste terjale že 16 smrtnih žrtev, v enakem obdobju lanskega leta pa 26 smrtnih žrtev.

Korona kriza ima tudi nekaj svetlih strani. Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja virusa covid-19 se je zmanjšalo število prevoznih sredstev na slovenskih cestah. S tem pa je manj prometa in manj nevarnosti za prometne nesreče. Promet v slovenskih mestih je zaradi ukrepov popolnoma usahnil.

Med drugim je tudi govorec Vlade Republike Slovenije za zajezitev širjenja bolezni covid-19 Jelko Kacin omenil, da tako prazne ceste med Ljubljano in Kranjem že zelo dolgo ni videl. Slovenski policisti so kljub temu, da se veliko manj ukvarjajo s prometnimi nesrečami po Sloveniji, zaradi drugih nalog še vedno preveč obremenjeni. Eno takšnih področij, ki bi jih lahko razbremenilo, je aktivacija 37.a člena Zakona o obrambi, kjer bi pripadniki SV dobili policijska pooblastila pri varovanju južne meje. Vendar se to zaradi “bogaboječih” opozicijskih strank LMŠ, SD in Levice še nekaj časa ne bo zgodilo.

Slovenska policija zavzeto preverja, ali slovenski državljani spoštujejo ukrepe vlade RS. (Foto: STA)

Luka Perš