fbpx

Svetlana Makarovič na petkovem protestu: “O, poznam ga, Možino, našla svinja je korito, žre se, pase in kozla, itak drugega ne zna…”

Svetlana Makarović na petkovem protestu (foto: topnwes)

Na petkovem protestu je bila tudi tokrat soudeleženka Svetlana Makarovič, nekoč mladinska pisateljica, toda danes sovražna oseba s totalitarnimi težnjami, ki vztrajno propagira svojo rdečo zvezdo. Spesnila” je pesem o Jožetu Možini: O poznam ga Možino – to zmene nikoli sito, našla je svinja korito, žre se pase in kozla, itak drugega ne zna”. Sramotno in nevredno pisateljice, ki je nedavno prejela Ježkovo nagrado za življenjsko delo. Vprašanje pa je, kje so zdaj moralneži, ki so se zgražali nad svetopisemsko prispodobo, ki jo je povedal minister Aleš Hojs?

Posebno točko v petkovem performansu je dobila Svetlana Makarovič, ki je recitirala pesem “Utrip laži”. “Kdo poklicni je lažnivec, kdo potvarja zgodovino, kdo ponižni hlapec vlade? O poznamo ga Možino. To zmene nikoli sito, našla svinja je korito, žre se pase in kozla itak drugega ne zna. Izkozlal je Pričevalce, stopil je med izdajalce, koncentracija sovraštva, kombinacija laži in poceni nastopaštva. Obrekljivec brez časti pljuval bi po partizanstvu, v rit je zlezel domobranstvu, rdeče zvezde se boji. Partizanstvo je vrednota, domobranstvo pa sramota. Dražgoše okrvavljene, kraj so častnega spomina. Smrt fašizmu, smrt janšizmu, jezik za zobe Možina,” si je na Trgu republike dala duška.

Bodo moralneži obsodili tudi “svojo” Makarovičevo?
Vprašanje pa je, kje so zdaj moralneži, ki so se zgražali nad svetopisemsko prispodobo, ki jo je povedal minister Aleš Hojs? Spomnimo, minister Hojs je 25. junija, ko je Slovenija praznovala dan državnosti, protestniki pa so imeli svojo antiproslavo, tvitnil: “Policija bo pripravila poročilo, vezano na ukrepanje zoper rumene jopiče. So pa po moji oceni, le ti, brez potrebe prišli na Prešernov trg, saj bi lahko kulturno proslavljali na Trgu republike. Ne meči biserov med svinje, pravi Sveto pismo, in lahko bi sledili tej modrosti.

Komentar je bil posledica tega, da je na antiproslavi policija ostro posredovala proti rumenim jopičem ter jih vklenila in odpeljala, po drugi strani pa ni ukrepala proti protivladnim protestnikom, ki jih je bilo sicer precej več. Takrat so se vsi vzdignili proti ministru, se bodo tudi tokrat proti Makarovičevi? Seveda ne.

Sara Kovač