Svetniki RTV se vse bolj zapletajo pri čiščenju “neprimernih” kadrov

Predsednik Sveta RTV Goran Forbici in član sveta dr. Tadej Troha (Vir: STA)

Novi programski svetniki RTV Slovenija, ki jih je imenovala Golobova t. i. “civilna družba” na podlagi spornega neustavnega zakona o RTV, so v zadnjih mesecih postali pravi slovenski “meme” že od prve seje naprej, ko so se kot nekakšni gostilniški modreci zbrali na Kolodvorski 2–4 in dajali vtis, da sploh ne vedo, kaj tam počnejo, razen tega, da je njihova naloga čimprejšnje obglavljenje trenutnega vodstva, ki ni pogodu vladajoče politike. Iz seje v sejo nato spremljamo tragično komedijo zmešnjav, ki ji kar ni konca. 

V tem trenutku se amatersko lotevajo osnovne naloge, za katero jih je globoka država tja tudi postavila: odstavitve trenutnega vodstva RTV Slovenija, preden mu uspe pomesti Sodomo in Gomoro, ki se je tam zalegla. Svetniki so namreč glasovali za odpoklic v. d. generalnega direktorja RTV Andreja Graha Whatmoughta zaradi domnevno spornih pogodb, ki jo je sklenil z urednikom Rajkom Geričem.

Vse lepo in prav – a take resne obtožbe morajo biti podkrepljene z resnimi dokazi, preden bodo svetniki prepričani, da je domnevna kršitev tako dobro dokazana in tako huda, da zahteva drastičen ukrep, kot je odstavitev v. d. direktorja RTV.

V. d. generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough

Ampak ne! Očitno dokazov sploh nimajo. Saj so namreč po glasovanju zahtevali sporne pogodbe, ki jih je Grah sklenil z Geričem, da vidijo, ali so morebiti res sporne.

Foto: zajem zaslona

Zadoščenje Grahu za “pravno zmoto” bomo plačali davkoplačevalci
Videti je torej, kot da želijo svetniki razlog za odstavitev generalnega direktorja najprej izumiti, potem pa izum potrditi šele s kasnejšo kreativno interpretacijo pogodbene in delovno-pravne zakonodaje (katero jim najbrž že piše Pravna mreža). Interpretacija bo seveda na sodišču propadla, Grah pa bo močno finančno kompenziran kot nesojena direktorica RTV in zdajšnja predsednica republike Nataša Pirc Musar, ko je dobila 70.000 evrov davkoplačevalskega denarja. Seveda bomo tudi Grahovo zadoščenje plačali davkoplačevalci, ne pa programski svetniki RTV Slovenija.

Programski svet “civilne družbe”
Spomnimo, predsednik programskega sveta je Goran Forbici, do nedavnega vodja Centra nevladnih organizacij. Njegova namestnica je predstavnica prav tako ideološko enoumnega Društva novinarjev Slovenije Špela Stare. Odkar se je svet formiral, deluje kot parlament Severne Koreje – v vsem so 100- odstotno enotni, kar je logično, saj predstavljajo eno samo politično opcijo. Programski svetnik, sicer skrajni levičar in filozof Tadej Troha, je celo grozil uglednemu profesorju na FDV Miru Hačku, ki si je drznil novi programski svet celo kritizirati, rekoč: “Haček si zadnje čase ne dela dobre usluge za svoj ugled.” Kaj so takšne opazke pomenile v prejšnjem  in tudi Golobovem režimu, ki bolj kot ne spominja na ruskega, pa vemo.

Tadej Troha (Foto: STA)

Aktualni namestnik v. d. generalnega direktorja Uroš Urbanija je na Twitterju opozoril, da gre za “eno tako lepo oblikovano grožnjo novega svetnika” in da je že na prvi seji novega sveta “predsednik Forbici dejal, da bodo delali zakonito, če bodo lahko. Očitno so pritiski preveliki, da bi se lahko delalo zakonito … res pa je vse soglasno”.

Andrej Žitnik