fbpx

Ta teden že najmanj 198 nezakonitih prehodov meje, ki jih je obravnavala policija – Minister Aleš Hojs pojasnjuje, zakaj meja še vedno ni “neprodušno zaprta”

Fotografija je simbolična (Foto: Policija)

V petek in soboto je slovenska policija na meji prijela kar 93 migrantov. V obdobju od ponedeljka do srede zjutraj pa so prijeli kar 198 tujcev, ki so jih obravnavali zaradi nezakonitega prestopa meje. Janeza Janša je v svoji kampanji obljubil, da bo kot premier nepredušno zaprl slovensko mejo za nezakonite migracije, a smo še vedno priča nezakonitim migracijam. Po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa v svoji pristojnosti poskusi narediti vse, da bi jih policija izsledila, a kot pravi, nimajo dovolj kadra.

Od ponedeljka do srede so v 24 urah slovenski ponovno obravnavali kar 198 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo, med drugim je eno osebo vrnila italijanska oblast. V torek pa je policija pri Semiču prijela dva beloruska državljana, ki sta v dveh avtomobilih prevažala deset migrantov maroškega porekla, katerim so odvzeli prostost. V torek so tako policisti na območju policijske uprave Novo Mesto prijeli 56 migrantov in dva tihotapca, v ponedeljek pa so še prijeli osem migrantov. V ponedeljek so prijeli 7 migrantov, in sicer v občini Metlika in Bračni vasi v  Brežicah. Še enega so prijeli na mejnem prehodu Dobova, skritega v tovornem vlaku. Med njimi je bilo 29 državljanov Bangladeša, trinajst iz Maroka, štirje iz Pakistana, trije iz Afganistana, pet iz Iraka, eden iz Irana in eden iz Alžirije. Policijski postopki s prijetimi pa še potekajo. Po doslej znanih podatkih bodo večino predali hrvaškim varnostnim organom, poroča Moja Dolenjska.

Na območju policijske uprave Ljubljana so prijeli 33 migrantov. V ponedeljek so prijeli 12 migrantov na območju Škocjana in Ljubljane. V torek pa so prijeli 21 migrantov, in sicer na območju Knežje Lipe, Starega trga pri Ložu, Kočevja, Babnega polja in Ljubljane. Prijeti so prišli iz Maroka, Afganistana, Alžirije, Tunizije in Pakistana. Policijski postopki s prijetimi še niso zaključeni. Na območju policijske uprave Koper so prijeli 100 migrantov, enega izmed njih pa so vrnili iz Italije. Migrante so prijeli na območju Kopra, Kozine, Pirana, ilirske Bistrice in Sežane, bili so državljani Pakistana, Afganistana, Indije, Iraka, Bangladeša in Maroka. Tudi z njimi še policijski postopki še potekajo. Na območju policijske uprave Maribor so prijeli osem migrantov. Tri Maročane so prijeli na območju Središča ob Dravi, prijeli pa so še tri Sirijce, ki jih bodo predali hrvaškim varnostnim organom.

V letošnjem letu smo največ migrantov zabeležili iz Maroka (1281), Pakistana (1264) in Afganistana (719). V lanskem letu smo največ migracij našteli iz Pakistana  (1220), Alžirije (997) Afganistana (495) in ostalih držav (1102). Skupno smo v letu 2020 zaenkrat zabeležili 4993 ilegalnih migracij, medtem ko smo jih v letu 2019 zabeležili le 5697 v primerjavi z letošnjim letom, ki pa ga še ni konec.

Ilegalne migracije (Vir: Policija)

Največ nezakonitih prehodov meje smo v letošnjem letu zabeležili na območju policijske uprave Ljubljana (1889), policijske uprave Koper (1404) in Novo Mesto (1255). V lanskem letu, pa je bilo največ nezakonitih migracij zabeleženih na območju Kopra (1981), Novega Mesta (1556)  in Ljubljane (1353).

legalne migracije po policijskih upravah (Vir: Policija)

Zakaj meja kljub temu, da je že štiri mesece na oblasti vlada pod vodstvom Janeza Janše še vedno ni nepredušno zaprta, čeprav je predsednik SDS to napovedal v primeru prevzema oblasti, smo povprašali notranjega ministra Aleša Hojsa, ki je povedal takole: “V našem interesu je, da izsledimo čimveč ilegalnih migracij s pomočjo tehničnih sredstev. V tehnična sredstva vedno več investiramo, zato lahko s pomočjo lovskih kamer, dronov in ostale opreme poskusimo izslediti čim večje število nezakonitih migracij. A največja težava pri nas ostaja primanjkovanje kadra, saj se soočamo s premajhnim številom policistov, s katerimi bi lahko naše meje še bolje varovali.” Če želimo dobro zavarovati slovenske meje, nam tako ostajata dve možnosti, in sicer ali okrepitev kadra v policiji, ali pa aktivacija 37.a člena, ki bi omogočil policistom pomoč vojske na meji. Slednjemu opozicijske levičarske stranke nasprotujejo, za aktivacijo omenjenega člena pa je seveda potrebna dvotretjinska večina.

Sara Kovač