fbpx

Tako bodo migranti uživali v letovišču Debeli Rtič: Ob morju in v idiličnih hiškah bodo na vaše stroške jedli ekološko pridelano hrano v vrednosti 1,4 milijona evrov!

Foto: Policija

Da je vlada v odhodu za nastanitev migrantov potencialno aktivirala letovišče MNZ-ja na Debelem Rtiču, dokazujeta nedavno objavljeni razpis za “varovanje objektov, ljudi in premoženja” ter razpis za “čiščenje objektov v uporabi naročnika”. Samo za prehrano migrantov je bil javno objavljen razpis v vrednosti 3 milijone evrov, za ekološko prehrano pa v vrednosti 1,4 milijona evrov, medtem ko so tu še dodatni stroški za varovanje in preskrbo.

Datum razpisa za varovanje je 3. avgust 2018, v njem pa je navedena lokacija “Varovanje izpostave azilnega doma Debeli Rtič”, ki lahko sprejme kar 320 migrantov. Počitniški dom je sicer sameval od leta 2016, ko je zaradi vladnega kontingentnega načrta za slovenske družine postal nedostopen. V zadnjih mesecih pa se vlada v odhodu pospešeno pripravlja na njegovo morebitno aktivacijo za sprejem migrantov.

Lokalno prebivalstvo migrantskemu letovišču nasprotuje
Aprila je bil za isto lokacijo tako objavljen razpis za oskrbo migrantov s hrano v vrednosti prek tri milijone evrov, junija je sledil še razpis za “živila, predelana na ekološki način”, izključno za Debeli rtič, v vrednosti 1,4 milijona evrov, zadnji razpisi pa dodatno dokazujejo, da vlada za azilni dom na Debelem rtiču že išče varnostno in čistilno osebje. “Debeli rtič leži na sončni strani miljskih hribov tik ob morju. V kampu počitniškega doma v gosti senci borovcev lahko dejavno preživite počitniške dni,” je bil pred masovno invazijo migrantov v Slovenijo v letošnjem letu opis počitniškega kampa na spletnih straneh slovenske policije.

Prostori, v katere namerava vlada naseliti migrante na Debelem rtiču. (Vir: Facebook)

Kljub nasprotovanju lokalnega prebivalstva, ki v zadnjem času postaja vse glasnejše na morebitnih dodatnih lokacijah azilnih domov po Sloveniji, pa si za izreko dobrodošlice novih prebivalcev občine Ankaran lahko v spomin prikličemo prispevek odgovornega urednika Mladine Grege Repovža izpred dveh let, ko je Slovenijo prečkalo skoraj pol milijona ilegalnih migrantov.

Dobrodošli, novi sodržavljani!

Učimo se torej o Siriji in Afganistanu, Eritreji in Iraku … Od tam prihajajo naši bodoči prijatelji, sošolci naših otrok, žene in možje, svaki in zeti, prva generacija bo še močno zaznamovana, druga pa bo predvsem skrbela, da čim manj »njihovega« utone v pozabo. Prihaja raznolikost, prihaja učenje za nas in zanje, skupni prazniki, enkrat njihovi, enkrat naši. A vseeno. Prihajajo nova hrana in čudovite restavracije pa literatura, glasba in seveda kakšna navada, ki se ji bomo čudili – oni naši, mi pa njihovi. Kar predstavljajte si, kako bodo debelo pogledali, ko bodo prvič videli na primer kurente.

Gregor Repovž, Mladina, 23. 10. 2015

Migranti bodo večno na državnih stroških, ki jih preko davkov financiramo državljani
Izrečena dobrodošlica novim sodržavljanom, ki so na poti do Slovenije prečkali vrsto varnih, a socialno šibkejših držav, pa bo slovenske davkoplačevalce močno udarila po žepih. Poleg treh milijonov evrov za navadno in 1.423.500 evrov za ekološke predelano prehrano in 73.200 evrov za čiščenje azilnega doma bodo lokacijo azilnega doma na Debelem rtiču varovali kar trije varnostniki v vsaki izmeni 24 ur na dan. Sredstva, namenjena za to varovanje, niso del razpisa, bomo pa o finančni sliki razpisa poročali takoj, ko bo na voljo več informacij.

Aktualne novice o Civilni iniciativi proti azilnemu centru na Debelem rtiču najdete na Facebook strani, in sicer s klikom na to povezavo.

Primorska24