fbpx

Tako “borno” je živel Tito: imel skoraj 30 kg zlatih palic in zlata v prahu, 2.663 zlatih kovancev, 149 kosov zlata, briljantov in diamantov kralja Karadžordževića … in še in še

Foto: STA

Medtem ko letos mineva 38 let od smrti komunističnega diktatorja Josipa Broza Tita, na plan prihajajo nove in nove podrobnosti glede nakradenega premoženja, v katerem je ta užival medtem, ko je redko katera družina v sedemdesetih letih imela črno-bel televizor. Eden izmed dokumentov predsedstva SFRJ iz leta 1982 namreč razkriva popis njegovega bogastva, med katerim je imel poleg obširnega voznega parka, razkošnih vil in jaht, v svojih rokah tudi 30 kilogramov zlatih palic in zlata v prahu, 2.663 zlatih kovancev, 149 kosov zlata, briljantov in diamantov, ki so bili v lasti kralja Karadžordževića, in še marsikaj. 

Poleg prej omenjenih količin zlatih palic in zlata v prahu, zlatih kovancev, kosov zlata, briljantov in diamantov v lasti kralja Karadžordževića, se je v rokah Tita znašlo 251 kosov zlatih predmetov in predmetov iz drugih plemenitih kovin, ki so bili po koncu vojne vzeti iz trezorja Narodne banke Jugoslavije, 1.271 kosov numizmatičnih kosov denarja, 13 kosov odlikovanj, ki so pripadala družini Karadžordžević, 18 kompletov posode iz srebra in pozlačene srebrne posode, 26.219 ameriških dolarjev, 36.000 nemških mark, 2.200 danskih kron in druge predmete manjše vrednosti (manšetni gumbi, škatle za cigarete, medaljoni, obeski, značke …). Vse to je bilo leta 1982 izročeno Narodni banki Jugoslavije.

Foto: Printscreen

Foto: YouTube

Posedoval tudi mercedes-benz 600 pullman landaulet, enega od devetih primerkov na svetu
Vsaj naslednjih 14 let ostaja del premoženja zapečaten, medtem ko je šel del v roke različnih funkcionarjev. Med predmeti, ki jih je Tito posedoval, je bil tudi mercedes-benz 600 pullman landaulet s šestimi vrati, ki je bil leta 2016 prodan za 2,8 milijona evrov. Na to, da gre za prestižni primerek, kaže dejstvo, da je bil eden od devetih primerkov na svetu. V muzejih je mogoče videti del imetja, med drugim tudi 2.707 zlatnikov, med katerimi sta zlatnik s podobo zadnjega avstro-ogrskega cesarja Franca Jožefa in zlatnik za 500 kun s podobo ustaškega poveljnika Anteja Pavelića. Poleg zlatih prstanov in kupa dragih kamnov si je mogoče ogledati še zlate značke, ki simbolizirajo ljudsko osvobodilno vojno, komunistično partijo, ter ostale simbole nekdanjega režima.

Foto: Twitter

Na Park aveniji v New Yorku imel aristokratsko stanovanje
Tito je poleg vil imel v lasti tudi 216 kvadratnih metrov veliko aristokratsko stanovanje na Park aveniji v New Yorku, v dveh etažah in s 14 prostori, za katerega se je zanimal celo igralec svetovnega kova Jack Nicholson. Nepremičninska agencija stanovanje ocenjuje na vrednost v višini 15 do 20 milijonov dolarjev, opremljeno pa bi lahko doseglo tudi do dvakrat višjo ceno. Tito je sicer veljal tudi za radodarnega, saj je rad obdaroval svoje prijatelje, Stalinu je na primer podaril mercedes. Dejstvo je, da je Tito svojim potomcem zapustil bogato dediščino v vrednosti kar 60 milijonov dolarjev, zato ne čudi, da se je za razdelitev slednje vnel večji spor. Jugonostalgiki med opevanjem Tita in rajne Jugoslavije prevečkrat pozabijo omeniti, da sta se med in mleko cedila za določene izbrance blizu Tita, ostali nasprotniki pa so bili odstranjeni na takšen ali drugačen način.

N. Ž.