Tako je delala nekdanja urednica RTV Ambrožičeva: Novinarjem ukazala medijski linč Pivčeve, “dokler ta baba ne odstopi”

Manica Janežič Ambrožič (foto: sta)

Po dveh letih medijskega linča je bila predsednica Naše dežele Aleksandra Pivec tudi s strani Specializiranega državnega tožilstva spoznana za nedolžno v zadevi Vina Kras-Izola. Po zaključenem primeru in hkrati tudi po odstopu nekdanje odgovorne urednice RTV Manice Janežič Ambrožič pa po poročanju Požareporta prihaja na plano tudi ozadje medijskega linča Pivčeve s strani RTV, hkrati pa dokazuje hinavščino te iste urednice, ki danes tako zagreto opozarja na politični pritisk na novinarje. 

Koprski kriminalisti so na Specializirano državno tožilstvo RS vložili kazensko ovadbo zoper izolskega župana Danila Markočiča, Aleksandra Pivec pa je bila v zadevi Vina Kras – Izola spoznana za nedolžno. Pivčeva se je poleti 2020 soočila z očitki javnosti zaradi svojih junijskih gostovanj in plačila nočitev na Krasu in v Izoli, pri čemer je bila pod hudim pritiskom sil iz ozadja prisiljena odstopiti s položaja. Pri tem brutalnem linču je imela veliko zaslugo tudi RTV Slovenija, katere urednica je bila takrat Manica Janežič Ambrožič. Požareport je zdaj razkril tudi ozadje sovražnosti do Pivčeve, ki prihaja na dan ob pravem času in po odstopu Ambrožič Janežičeve.

Zgodba v nadaljevanju kaže, kako podlo in nizko se je bila pripravljena spustiti Manica Janežič Ambrožič na svojem položaju, s katerega naj bi odstopila zaradi nestrinjanja s spremembami programsko-produkcijskega načrta za informativni program za leto 2022. Glede na informacije s strani Požareporta jo je verjetno zmotilo to, da bi morala v letu 2022 končno spoštovati novinarski kodeks in konec koncev tudi ravnati v skladu s tem, kar danes tako zagreto obsoja – politične pritiske nad novinarji.

“Medijsko nabijanje”
V času afere Vina Kras-Izola, ko je bil Valentin Areh še eden od urednikov Odmevov, naj bi ob prihodu v službo dobil klic s strani svoje nadrejene urednice Ambrožičeve, ki naj bi mu naročila, da mora biti osrednja tema omenjena afera, “koruptivna Pivčeva” pa v prvem planu. Kljub temu, da naj bi ji Areh odvrnil, da na to temo nimajo novosti, mu je po poročanju Požareporta Ambrožičeva dobesedno ukazala, da morajo o tej temi vsak dan govoriti, dokler “ta baba (Pivčeva)” ne odstopi. Po tem je danes jasno, od kod je izhajala ta brutalnost do Pivčeve s strani RTV Slovenija, ko pa je bil takrat cilj le eden – agresivno in brezkompromisno rušenje Pivčeve, brez izbire sredstev.

Spomnimo, da je bila Manica J. Ambrožič v preteklosti že večkrat prepoznana kot pristranska, čemur je bilo primerno tudi večkrat enostransko poročanje, slednja zgodba pa je le še pika na i k dokončanju svoje novinarske identitete. Čeprav bi bilo najbolj primerno, da bi že takrat zaradi tega dobila odpoved, se to začuda ni zgodilo, je pa najbolj ironično to, da je sama počela točno to, na kar danes tako goreče opozarja. Ne le, da je hinavsko, je tudi “ogabno”, je zapisal Požareport.

Tudi Bezjakova v preteklosti že manipulirala
Na razkrito neprofesionalno vedenje Ambrožičeve pa se je odzvala tudi predsednica Sveta delavcev na RTV Petra Bezjak Cirman, ki je na družbenem omrežju razkrito zgodbo tudi komentirala: “O moj bog! Pa kdo temu verjame? Nikoli ni noben odgovorni urednik govoril tako. NOBEN! #zajavniRTV” Njen zapis absolutno ne preseneča, saj je žena urednika Odlazkovega medija Primoža Cirmana v preteklosti prav tako že manipulirala z vsebino portala, čigar urednik je njen mož, pri tem pa izkoriščala svoj položaj na RTV. Dejstvo, da je tudi ona protestirala proti predlogu sprememb programsko-produkcijskega načrta RTV Slovenija, kjer so protestniki jasno izrazili svojo nestrpnost do premierja in obstoječe vlade in tako zavzeto zagovarjala integriteto novinarjev, ki so pod političnim pritiskom, vse to dokazuje le eno. Enaki grejo skupaj, vsekakor pa Bezjakovo in Ambrožičevo združuje kar nekaj lastnosti. Na prvem mestu pa je hinavščina.

Tanja Brkić